Gyermekjogi követünk a Minisztériumban

A civilek és a kormány félévente esedékes találkozóján Gyermekjogi Követünk az első gyermek résztvevőként vett részt, miután 2019-ben a követek meghívást kaptak a részvételre.
gyermekjogi követek a minisztériumban

Hintalovon

2020.08.17.

2020 júniusában ült össze a kormány Gyermekek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoportja, melynek kiemelt témája volt a Gyermekjogi egyezmény végrehajtásáról szóló ENSZ jelentéstétel kimenetele. A civilek és a kormány félévente esedékes találkozóján Gyermekjogi Követünk az első gyermek résztvevőként vett részt, miután 2019-ben a követek meghívást kaptak a részvételre. 

Az egyórás ülésen a Kopp Mária Intézet kollégái tájékoztatták a jelenlévő civil szervezeteket a kormány családi életre nevelésről szóló lépéseiről, az EMMI képviselői pedig bemutatták az ENSZ Magyarország számára tett ajánlásainak főbb pontjait:

  • Végezze el Magyarország a gyermekeket érintő jogszabályok és jogszabály-módosítások hatásvizsgálatát
  • Vonja be a gyerekeket az őket érintő kérdésekbe
  • Emelje fel 18 évre a házasságkötés korhatárát a jelenlegi 16 évről
  • Szüntesse meg a gyermekmentő inkubátorokat
  • Erősítse meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságot
  • Tegyen lépéseket a gyerekekkel szembeni erőszak ellen, és dolgozza ki a Barnahus modell jogszabályi környezetét

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 februárjában adta ki a fenti pontokat tartalmazó Záró észrevételeket, mely egyelőre angol nyelven elérhető az ENSZ honlapján. A magyar fordítás közzétételét az EMMI a későbbiekre ígérte, a gyerekeknek pedig itt foglaltuk össze a jelentéstétel legfontosabb pontjait, a 2019-es Te hogy látod? kutatás záró dokumentumaként. 

“Biztató, hogy az ülés vezetői a gyerekek részvételét, döntésekbe való bevonását fő célként fogalmazták meg (amely a “Te hogy látod?” kampányuk egyik fontos üzenete volt). Emellett más javítandó területeket is kiemeltek, s a családi életre nevelés célját is megfogalmazták (külön előadás formájában). Van egy csomó gyerekjogi kérdés, amit nem tudtunk megvitatni, de remélhetőleg erre lesz lehetőség a jövőben” – mondta Izsó András Gyermekjogi Követünk, aki részt vett a júniusi munkacsoportülésen, és az ENSZ számára elkészített gyerekjelentésben. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart