Szakzsargon szerda

Szakzsargon szerda

Hintalovon

Hetente átlagosan 50 olyan cikk jelenik meg, amiben előfordul a “gyermekkor” kifejezés (a Google Trends szerint), de vajon tudja-e mindenki, hogy mit is jelent – mikor kezdődik, meddig tart – a gyermekkor? A gyerekekkel kapcsolatos hatósági és bírósági iratok szinte mindegyike használja a “gyerek legfőbb érdeke” kifejezést, de a szülőknek és a gyerekeknek soha senki nem magyarázza el, hogy ez mit is jelent valójában. Ezért indítottuk útjára a Szakzsargon Szerdát.

A Szakzsargon Szerda sorozat 2022 nyarán indult, azzal a céllal, hogy közérthető, gyakorlati példákkal kiegészített és szakmai háttéranyagokkal megtámogatott leírásokkal segítsük azokat, akik gyermekjogi, gyermekvédelmi kifejezésekkel találkozva nem biztosak abban, hogy melyik mit is jelent pontosan.

Ki számít gyereknek?

Mindenki, aki még nem múlt el 18 éves: gyerek. Ezt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye határozza meg.

Mik azok a gyermekjogok?

Egy gyereknek ahhoz, hogy jó gyerekkora legyen szüksége van bizonyos dolgokra, és van, amitől meg kell őt óvni. Ezek a gyerekjogok.

Mit jelent a gyerek mindenek felett álló érdeke?

A felnőttek figyelembe veszik a gyereket és az ő nézőpontját, minden olyan kérdésben és döntésnél, ami az ő életét érinti.

Mit jelent a gyermekvédelmi jelzőrendszer?

A gyermekvédelmi jelzőrendszer egy olyan védőháló, amelynek az a feladata, hogy felismerje ha egy gyereket veszélyeztetnek, bántanak, vagy elhanyagolnak, és a gyerek érdekében megtegye a megfelelő lépéseket.

Minden olyan szakember a tagja a jelzőrendszernek, aki gyerekekkel foglalkozik, például a háziorvos, a védőnő, a pedagógusok – de minden állampolgár is része, ha kérdése van, vagy úgy gondolja, hogy egy gyerek veszélyben van.

Jelzést bárki tehet akár névtelenül is, hiszen a jelzés nem arra szolgál, hogy valakit megvádoljanak gyermekbántalmazással, hanem arra, hogy a szakemberek értesüljenek arról, ha egy gyerek kapcsán felmerül a gyanúja a veszélyeztetésnek.

A jelzés nem feljelentés! A jelzések döntő többsége nem a hatóságokhoz érkezik, hanem a segítő szakemberekhez, akiknek a jogszabályok alapján az a feladatuk, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a jelzés továbbítása, a helyzet feltárása, a gyerek és családja segítése, támogatása érdekében.

Tudj meg többet!

Mik azok a diákjogok?

A diákjogok az iskolába járó gyerekeket megillető jogok, amik többek között a köznevelési törvényben is szerepelnek.

Tudj meg többet!

Mit jelent a véleménynyilvánításhoz való jog, mint gyermekjog?

Történhet szavakkal, vagy szavak nélkül, játékkal, rajzzal, viselkedéssel is. Formáját és minőségét befolyásolja, hogy van-e rá tér, és segítik-e a kifejeződését, fejlődését.

A véleménynyilvánítás a gyerek gondolatainak, tapasztalatainak, megítélésének közlését jelenti. A társas környezetben való részvétel alapja, és az egészséges fejlődés feltétele. Minden gyerek képes rá, kortól, háttértől függetlenül. Törvényben védett alapjog, melyhez a gyerekeknek egyénileg vagy csoportosan is joguk van. Utóbbinak egyik formája a tüntetésen való részvétel.

Tudj meg többet!

További tartalmak a témában

Nincs kapcsolódó tartalom.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart