Szakzsargon szerda

Szakzsargon szerda

Hintalovon

2022.09.21.

Hetente átlagosan 50 olyan cikk jelenik meg, amiben előfordul a “gyermekkor” kifejezés (a Google Trends szerint), de vajon tudja-e mindenki, hogy mit is jelent – mikor kezdődik, meddig tart – a gyermekkor? A gyerekekkel kapcsolatos hatósági és bírósági iratok szinte mindegyike használja a “gyerek legfőbb érdeke” kifejezést, de a szülőknek és a gyerekeknek soha senki nem magyarázza el, hogy ez mit is jelent valójában. Ezért indítottuk útjára a Szakzsargon Szerdát.

A Szakzsargon Szerda sorozat 2022 nyarán indult, azzal a céllal, hogy közérthető, gyakorlati példákkal kiegészített és szakmai háttéranyagokkal megtámogatott leírásokkal segítsük azokat, akik gyermekjogi, gyermekvédelmi kifejezésekkel találkozva nem biztosak abban, hogy melyik mit is jelent pontosan.

Ki számít gyereknek?

Mindenki, aki még nem múlt el 18 éves: gyerek. Ezt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye határozza meg.

Mik azok a gyermekjogok?

Egy gyereknek ahhoz, hogy jó gyerekkora legyen szüksége van bizonyos dolgokra, és van, amitől meg kell őt óvni. Ezek a gyerekjogok.

Mit jelent a gyerek mindenek felett álló érdeke?

A felnőttek figyelembe veszik a gyereket és az ő nézőpontját, minden olyan kérdésben és döntésnél, ami az ő életét érinti.

Mit jelent a gyermekvédelmi jelzőrendszer?

A gyermekvédelmi jelzőrendszer egy olyan védőháló, amelynek az a feladata, hogy felismerje ha egy gyereket veszélyeztetnek, bántanak, vagy elhanyagolnak, és a gyerek érdekében megtegye a megfelelő lépéseket.

Minden olyan szakember a tagja a jelzőrendszernek, aki gyerekekkel foglalkozik, például a háziorvos, a védőnő, a pedagógusok – de minden állampolgár is része, ha kérdése van, vagy úgy gondolja, hogy egy gyerek veszélyben van.

Jelzést bárki tehet akár névtelenül is, hiszen a jelzés nem arra szolgál, hogy valakit megvádoljanak gyermekbántalmazással, hanem arra, hogy a szakemberek értesüljenek arról, ha egy gyerek kapcsán felmerül a gyanúja a veszélyeztetésnek.

A jelzés nem feljelentés! A jelzések döntő többsége nem a hatóságokhoz érkezik, hanem a segítő szakemberekhez, akiknek a jogszabályok alapján az a feladatuk, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a jelzés továbbítása, a helyzet feltárása, a gyerek és családja segítése, támogatása érdekében.

Tudj meg többet!

Mik azok a diákjogok?

A diákjogok az iskolába járó gyerekeket megillető jogok, amik többek között a köznevelési törvényben is szerepelnek.

Tudj meg többet!

Mit jelent a véleménynyilvánításhoz való jog, mint gyermekjog?

Történhet szavakkal, vagy szavak nélkül, játékkal, rajzzal, viselkedéssel is. Formáját és minőségét befolyásolja, hogy van-e rá tér, és segítik-e a kifejeződését, fejlődését.

A véleménynyilvánítás a gyerek gondolatainak, tapasztalatainak, megítélésének közlését jelenti. A társas környezetben való részvétel alapja, és az egészséges fejlődés feltétele. Minden gyerek képes rá, kortól, háttértől függetlenül. Törvényben védett alapjog, melyhez a gyerekeknek egyénileg vagy csoportosan is joguk van. Utóbbinak egyik formája a tüntetésen való részvétel.

Tudj meg többet!

További tartalmak a témában

Nincs kapcsolódó tartalom.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart