Szakzsargon szerda

Szakzsargon szerda

Hintalovon

2022.09.21.

Hetente átlagosan 50 olyan cikk jelenik meg, amiben előfordul a “gyermekkor” kifejezés (a Google Trends szerint), de vajon tudja-e mindenki, hogy mit is jelent – mikor kezdődik, meddig tart – a gyermekkor? A gyerekekkel kapcsolatos hatósági és bírósági iratok szinte mindegyike használja a “gyerek legfőbb érdeke” kifejezést, de a szülőknek és a gyerekeknek soha senki nem magyarázza el, hogy ez mit is jelent valójában. Ezért indítottuk útjára a Szakzsargon Szerdát.

A Szakzsargon Szerda sorozat 2022 nyarán indult, azzal a céllal, hogy közérthető, gyakorlati példákkal kiegészített és szakmai háttéranyagokkal megtámogatott leírásokkal segítsük azokat, akik gyermekjogi, gyermekvédelmi kifejezésekkel találkozva nem biztosak abban, hogy melyik mit is jelent pontosan.

Ki számít gyereknek?

Mindenki, aki még nem múlt el 18 éves: gyerek. Ezt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye határozza meg.

Mik azok a gyermekjogok?

Egy gyereknek ahhoz, hogy jó gyerekkora legyen szüksége van bizonyos dolgokra, és van, amitől meg kell őt óvni. Ezek a gyerekjogok.

Mit jelent a gyerek mindenek felett álló érdeke?

A felnőttek figyelembe veszik a gyereket és az ő nézőpontját, minden olyan kérdésben és döntésnél, ami az ő életét érinti.

Mit jelent a gyermekvédelmi jelzőrendszer?

A gyermekvédelmi jelzőrendszer egy olyan védőháló, amelynek az a feladata, hogy felismerje ha egy gyereket veszélyeztetnek, bántanak, vagy elhanyagolnak, és a gyerek érdekében megtegye a megfelelő lépéseket.

Minden olyan szakember a tagja a jelzőrendszernek, aki gyerekekkel foglalkozik, például a háziorvos, a védőnő, a pedagógusok – de minden állampolgár is része, ha kérdése van, vagy úgy gondolja, hogy egy gyerek veszélyben van.

Jelzést bárki tehet akár névtelenül is, hiszen a jelzés nem arra szolgál, hogy valakit megvádoljanak gyermekbántalmazással, hanem arra, hogy a szakemberek értesüljenek arról, ha egy gyerek kapcsán felmerül a gyanúja a veszélyeztetésnek.

A jelzés nem feljelentés! A jelzések döntő többsége nem a hatóságokhoz érkezik, hanem a segítő szakemberekhez, akiknek a jogszabályok alapján az a feladatuk, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a jelzés továbbítása, a helyzet feltárása, a gyerek és családja segítése, támogatása érdekében.

Tudj meg többet!

Mik azok a diákjogok?

A diákjogok az iskolába járó gyerekeket megillető jogok, amik többek között a köznevelési törvényben is szerepelnek.

Tudj meg többet!

Mit jelent a véleménynyilvánításhoz való jog, mint gyermekjog?

Történhet szavakkal, vagy szavak nélkül, játékkal, rajzzal, viselkedéssel is. Formáját és minőségét befolyásolja, hogy van-e rá tér, és segítik-e a kifejeződését, fejlődését.

A véleménynyilvánítás a gyerek gondolatainak, tapasztalatainak, megítélésének közlését jelenti. A társas környezetben való részvétel alapja, és az egészséges fejlődés feltétele. Minden gyerek képes rá, kortól, háttértől függetlenül. Törvényben védett alapjog, melyhez a gyerekeknek egyénileg vagy csoportosan is joguk van. Utóbbinak egyik formája a tüntetésen való részvétel.

Tudj meg többet!

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Biztonságos, egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható – mi az? Az óvszer

Miért a biztonságos szex a jó szex? Töltsd le kiadványunkat, mely jó kiindulási alap lehet a biztonságos szexről szóló beszélgetéseknek.

Cikkajánló

×
×

Cart