“Egy pofon nem a világ” – Közösségi gyerekvédelem

Regionális kutatás a bántalmazásról, hogy a felnőtt társadalom, a gyerekek és egy kiválasztott helyi közösség véleményének megismerésével

Hintalovon

2021.08.02.

Milyen szerepe van a közösségeknek a gyerekek védelmében? Hogyan lehet a közösségeket megerősíteni, ezáltal a gyerekek életét biztonságosabbá tenni? A Hintalovon Alapítvány közel kétéves projektjében ezekre a kérdésekre kereste a választ gyerekek, szülők, szakemberek és egy helyi közösség bevonásával.

A gyerekek erőszakkal szembeni védelme újra és újra visszatérő téma a közbeszédben, viszont a legtöbbször csak egy tragédiába fulladó esetet követően foglalkozunk vele többet. Ilyenkor gyakran a felelősségre, a hibákra és a mulasztásokra helyeződik a hangsúly, pedig fel kell ismernünk, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége is. Erre épül a közösségi gyermekvédelem koncepciója, melynek lehetőségeit a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2020 végén indult és 2022 nyarán zárult projektje járta körül. A projektben a NEMECSEK és a Gyermekrészvétel programunk szakemberei és a gyermekjogi követek is részt vettek.

ÖSSZEFOGLALÓ PREZENTÁCIÓ

Mit jelent a közösségi gyermekvédelem?

A bántalmazással szembeni védelem minden gyerek alapvető joga, aminek biztosítása az egész társadalom felelőssége. A család, a baráti kör, az iskolai és egyéb szabadidős közösségek, a lakókörnyezet, a gyereket körülvevő felnőttek a játszótéren, a buszon, a lépcsőházban, a  gazdasági és politikai döntéshozók, egyszóval mindenki a gyerekek környezetében felelős azért, hogy a gyerekek méltó módon, a jogaikat tiszteletben tartva nőhessenek fel. 

A gyerekek biztonsága ezért attól is függ, hogy mennyire védelmezők azok a közösségek, amelyekhez tartoznak. Ez azon is múlik, hogy a körülöttük lévők milyen információkkal rendelkeznek a bántalmazásról, mit tartanak erőszaknak, honnan jutnak ezzel kapcsolatos információhoz, tudják-e, hogy kihez fordulhatnak, ha bántalmazást tapasztalnak, kit tartanak felelősnek abban, hogy ezeket kezelje. Ezért nagyon fontos, hogy minden felnőtt felelősséget vállaljon a gyerekek jólétének biztosítása érdekében.

A közösségi gyermekvédelem koncepciója arra a premisszára épül, mely szerint a gyerekek biztonsága akkor a legmagasabb szintű, ha a közösség tagjai felismerik a bántalmazás jelenségét és tisztában vannak azzal, hogy – szakemberként, vagy magánszemélyként – mit tudnak tenni akkor, ha ilyen esetről tudomást szereznek.

Mit csináltunk?

1. Kutatás

2021-ben a Hintalovon Alapítvány átfogó kutatást készített azért, hogy megvizsgálja, milyen lehetőségek rejlenek egy közösségi gyermekvédelmi program megvalósításában. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a gyerekek és a felnőttek erőszakhoz kapcsolódó ismereteit és véleményét. 

A kutatás során arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • Milyen információi vannak a gyerekeknek és a felnőtteknek a bántalmazásról?
  • Véleményük szerint mi számít erőszaknak? 
  • Honnan jutnak ezzel kapcsolatos információhoz?
  • Tudják-e, kihez fordulhatnak? 
  • Tudják-e, hová kell jelezni, ha bántalmazást tapasztalnak?
  • Kit tartanak felelősnek abban, hogy ezeket kezelje? 
  • Hol érzik erősebbnek a felelősségüket?
  • Milyen közösségek tagjaként lépnének fel erőteljesebben az erőszakkal szemben?

A kutatás három részből állt: 

  • Egy felnőtteknek szóló online kérdőívből,  amelyre több mint 10 000 kitöltés érkezett. A kérdőív arra irányult, mit gondolnak a felnőttek a gyermekbántalmazásról, tudják-e hova kell fordulni, ha bántalmazást tapasztalnak, kit tartanak felelősnek a gyerekek ellen elkövetett bántalmazások kezeléséért és megelőzéséért.
  • Egy helyi közösség fókuszcsoportos vizsgálatából, melyben szülőkkel és a gyerekek védelméért felelős szakemberekkel (pl. védőnő, iskolapszichológus, rendőr) beszélgettünk arról, hogy milyen gyerekeket érintő problémákat tapasztalnak a városban, és milyen megoldásokat gondolnak jónak. 
  • Egy gyerekeknek szóló háromrészes online kérdőívből, több mint 1400 kitöltéssel. Ebben arról kérdeztük a gyerekeket, hogy mit tesznek, ha valaki bántja őket, esetleg ha szemtanúi lesznek annak, hogy egy társukat bántják. Beleállnak a szituációba vagy inkább elengedik azokat? Mesélnek-e ezekről később valakinek? És mit gondolnak, kikre számíthatnak a környezetükben?

A teljes kutatási anyag és annak rövid összefoglalói itt érhetők el. 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kezdeményezésére a kutatásban további négy ország – Albánia, Moldova, Románia és Szlovákia – nonprofit szervezetei is részt vettek annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk a gyermekbántalmazás régiós megítéléséről. A kutatásban résztvevő partner szervezetek: Child Rights Center Albania, Albánia, Concordia, Moldova, Caritas Alba Iulia, Románia, OBČIANSKE ZDRUŽENIE FutuReg, Szlovákia.

2. Cselekvési terv: a közösségi gyermekvédelem megerősítése Budaörsön

A projekt második szakaszában egy helyi közösséggel együttműködve dolgoztunk azon, hogy tagjainak részvétele erősödjön a gyerekek biztonságával kapcsolatban. A kutatási és egyéb tapasztalataink alapján, helyi szakemberekkel és gyerekekkel együttműködve egy részletes javaslatcsomagot állítottunk össze Budaörs városa számára azzal kapcsolatban, hogy milyen pontokon és hogyan lehetne tovább erősíteni a közösség erejét a gyerekek védelme terén. Ez a javaslat képezte az alapját a projekt záró eseményének, amelyen szülőkkel, gyerekekkel és szakemberekkel közösen tekintettük át a gyerekek biztonságának növelésének, a közösségi gyermekvédelem erősítésének lehetőségeit. Az eseményen a városi önkormányzat munkatársai mellett a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, a szülői munkaközösségek vezetői, diákönkormányzati képviselők és az Alapítvány önkéntes gyerek munkatársai (Gyermekjogi Követei) vettek részt. A közös gondolkodás során négy fő területre fókuszáltunk:

  • A gyerekek védelmével kapcsolatos tudás növelése Budaörs lakosainak a körében
  • Helyi közösségek erősítése, a budaörsi emberek közötti kapcsolatok szorosabbá tétele
  • A gyerekek tájékoztatása és a véleményük becsatornázása Budaörs mindennapi életébe
  • A hasznos időtöltés lehetőségeinek bővítése a budaörsi gyerekek és családok számára

Az erről szóló beszámoló itt érhető el.

3. Gyermekrészvétel

A közösségi gyermekvédelem projektben mindvégig együttműködtünk gyerek önkénteseinkkel, az alapítvány gyermekjogi követeivel. A 15-17 évesekből álló, 3-6 fős csapat tanácsokkal szolgált a projekt felnőtt munkatársai számára, részt vett a bántalmazásról szóló, gyerekek körében végzett online kutatás minden fázisában, a budaörsi lakossági fórumon és véleményezte a projekt során készített dokumentumokat, beleértve egy helyi közösség számára készült cselekvési tervet is. Részvételük fontos szempontokat adott a közösségek (köztük a gyerekek) megszólításához és megerősítéséhez, és jól példázta annak erejét, amikor a gyerekeket bevonásával, velük közösen gondolkozunk a gyerekek védelméről.  
Hogyan dolgoztunk a gyermekjogi követekkel a közösségi gyermekvédelem projektben? Olvasd el a beszámolót, vagy tudj meg többet a gyerekrészvétel jelentőségéről az erőszak elleni védelemben.

4. Figyelemfelhívás és tájékoztatás

A projekt során számos figyelemfelhívó és tájékoztató anyag készült az erőszakkal kapcsolatos alapfogalmakról, a jelzési kötelezettségről, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyermekjogi követeink egy podcast adást is készítettek Kamasz Kapu címmel, melyben az alapítvány szakértőjével beszélgetnek a gyerekek védelmének kérdéséről. 2022. június 28-án interaktív online webináriumot szerveztünk a projekt tapaszatalatiról, és a közösségi gyermekvédelem hazai lehetőségeiről.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Cikkajánló

×
×

Cart