A Hintalovon felvételt nyert az ECPAT-ba

Mostantól még nagyobb figyelmet kaphat a gyermekek prostitúció célú kizsákmányolása és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak Magyarországon: 2020. márciusától már magyarországi tagja is van a világ legnagyobb, gyerekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó ernyőszervezetének, az ECPAT-nak.

Egy alapos átvilágítás és egy nagyon hosszú megfelelőségi eljárás végén a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felvételt nyert az ECPAT-ba, így ők képviselik a jövőben a nemzetközi szervezetet Magyarországon.

A 2016-ban bejegyzett alapítvány működteti a több nemzetközi és magyar díjjal is kitüntetett yelon.hu oldalon futó online szexedukációs programot, a Yelont; valamint az ország egyetlen olyan gyermekjogi jogsegély szolgálatát, ami több mint 20 pro bono ügyvéd közreműködésével működik, és kiemelt figyelmet fordít a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakre.

A tagságnak hála a jövőben a szexuális erőszak és kizsákmányolás áldozatává vált gyerekek joginak és érdekeinek még hatékonyabb képviselői lehetünk Magyarországon, ahogyan az is komoly előrelépés, hogy az ECPAT kampányait, szakmai anyagait, híreit közvetlenül el tudjuk majd juttatni a szakemberekhez és az érdeklődőkhöz.” – nyilatkozta dr Gyurkó Szilvia, az alapítvány vezetője.

A tagsággal járó kötelezettségek része, hogy 2020-tól minden évben elkészüljön egy országjelentés a szexuális kizsákmányolás gyerekeket érintő kérdéseiről, és a Hintalovon Alapítvány segítse a globális kampányok magyarországi megismerését – így például felhívja a figyelmet a fiúgyermekek érintettségére a szexuális erőszak áldozatává válásának körében.

Az ECPAT tagság keretében végzett szakmai munkát a Hintalovon Alapítvány széles körű szakmai együttműködés keretében kívánja végezni gyermekjogi, gyermekvédelmi, oktatási és rendészeti szervezetek bevonásával.