Mit kell tenni az ENSZ szerint a magyarországi gyerekekért?

Gyermekjogi Követeinkkel közösen indított “Te hogy látod” kampányunkban közel 5300 gyerek mondta el a véleményét az ENSZ-nek, akik gyerekeknek készült kiadványunkban most visszajelzést kaphatnak a részvételükről.

Hintalovon

2020.03.30.

2020 januárjában elkészült az ENSZ ajánláscsomagja arról, mit kell tenni Magyarországnak azért, hogy a gyerekjogok jobban érvényesüljenek. Az ötévente kötelező jelentéstételi folyamatban a Gyermekjogi Bizottság megismerte a kormány, a civilek és a gyerekek véleményét is. Gyermekjogi Követeinkkel közösen indított “Te hogy látod” kampányunkban közel 5300 gyerek mondta el a véleményét az ENSZ-nek, akik gyerekeknek készült kiadványunkban most visszajelzést kaphatnak a részvételükről. 

2019-ben Magyarországnak jelentést kellett tennie az ENSZ előtt a gyerekjogok érvényesüléséről. A Gyermekjogi Bizottság megismerte a kormány, a civilek és a gyerekek véleményét is, majd 2020 januárjában kiadott egy dokumentumot, amiben felsorolta, mit kell tennie Magyarországnak a gyerekjogok végrehajtásáért. 

Fontos, hogy a gyerekek visszajelzést kaphassanak arról, hogy milyen eredménye lett a jelentéstételben való részvételüknek, és miket emelt ki végül az ENSZ a döntéshozók számára. Ezért a Gyerekrészvétel programunk munkatársai egy kiadványt készítettek a gyerekek, melyben összefoglalják, hogy 

  • milyen jogaik vannak gyerekként,
  • ​mi derült ki a Te hogy látod kutatásból, a gyerekek szerint mi a helyzet itthon,
  • mit kell tenni az ENSZ szerint.

A témában egy cikksorozatot indítanak a Yelon.hu 10-18 éveseknek szóló oldalán. 
A Záró észrevételek teljes angol szövege itt, a gyerekeknek készült magyar kiadvány itt tölthető le. 

A Záró észrevételek a gyerekek számára releváns legfontosabb megállapításai: 

Gyerekek véleményének figyelembevétele

A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyereknek meg kell hallgatni a véleményét az őket érintő kérdésekben, legyen szó hivatalos, jogi ügyekről, az iskolai döntésekről, a helyi ügyekről és a családi döntésekről. 
Külön kiemelte, hogy szülessenek olyan kezdeményezések, amely során a gyerekek elmondhatják a véleményüket a döntéshozóknak is, főleg azokban a témákban, amik a legjobban aggasztják őket. 
A Bizottság támogatja, hogy legyenek olyan szervezetek, amik képviselik a gyerekek érdekeit: diákönkormányzatok, diáktanácsok és diákparlament. Nagyon fontosnak tartja, hogy ezekben a szervezetekben a gyerekek láthassák el a vezető tisztségeket.
Hangsúlyozta, hogy minden gyereknek joga van tüntetéseken részt venni, anélkül, hogy emiatt bármilyen negatív következményt kelljen megtapasztalnia.
A politikusokat figyelmeztette arra, hogy a gyerekek nem használhatóak fel semmilyen politikai célra vagy politikai kampányban.
A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyerek számára érthető információt kell biztosítani. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a gyerekek és a szüleik is tanuljanak az online biztonságról.

Oktatás

2012 óta csak 16 éves koráig köteles valaki iskolába járni, ezért megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik hamar abbahagyták a tanulást. A Bizottság most elsősorban velük foglalkozott a jelentésben. Felhívta Magyarország figyelmét, hogy állítsák vissza tankötelezettség korhatárát.
A Bizottság elítélte az iskolai bántalmazást, és lépéseket sürgetett azért, hogy az iskolában a gyerekek biztonságban legyenek. 

Szabadidő

A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy minden gyereknek joga van a szabadidőhöz. Az államnak a tanterven keresztül kell biztosítania, hogy minden gyerek hozzáférhessen különböző szabadidős tevékenységekhez.

Biztonság

Fontos, hogy minden gyerek panaszt tudjon tenni ha valaki bántja. Mindenhol szükség van olyan felnőttekre, akivel a gyerekek megoszthatják a gondjaikat.
A Bizottság hangsúlyozta, hogy szigorúan tilos a gyerekeket megütni, és tájékoztatni kell erről mindenkit. Az ENSZ több változtatást kért az államtól annak érdekében, hogy ha valaki bántott egy gyereket és nyomozás is indul emiatt, a meghallgatás során a gyerek biztonságban érezze magát, és segítséget kaphasson abban, hogy jobban legyen.

Esélyegyenlőség

A Bizottság  felszólította Magyarországot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében,  hogy senkivel se bánjanak másképp. Figyelmeztette a döntéshozókat arra, hogy fordítsanak különös figyelmet a roma gyerekek jogainak a védelmére, például, arra, hogy ne külön iskolába járjanak, hanem tanuljanak együtt a nem-roma gyerekekkel.
Fontos, hogy Magyarország támogatást nyújtson a fogyatékossággal élő gyerekek családjainak, hogy minden szükséges gondoskodást megkaphassanak otthoni környezetükben.

Sérülékeny gyerekek

A Bizottság kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy a menekült gyerekeket is minden olyan jog megillet, ami a magyar gyerekeket. A határon várakozó gyerekeket se szabad bántani, és számukra is biztosítani kell a tanulást, orvosi ellátást. 
Be kell tiltani a gyerekházasságot és a gyerekek katonai képzését. 
14 éves kor alatt a súlyosabb bűncselekmények esetén se lehessen elítélni a gyerekeket. Ne kerülhessenek börtönbe kisebb értékű lopásért vagy más szabálysértésért.
Az elzáráson kívül más módja is van a felelősségre vonásnak, ezeket kell alkalmazni. Fontos, hogy a olyan bírók és jogászok foglalkozannak ezekkel az esetekkel, akik ismerik a gyerekeket.

Család

Vannak olyan gyerekek, akik nem nem élhetnek a családjukban, mert ott nincs olyan felnőtt, aki megfelelően gondoskodnak róluk. Őket nevelőszülők nevelik, vagy olyan intézményekben laknak, ahol más hasonló helyzetben levő gyerekek vannak. A Bizottság a jelentésében főleg az ő helyzetükkel foglalkozott. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek csak és csakis akkor éljenek külön a családjuktól, ha ott nincsenek biztonságban, vagy ha nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges törődést. A Bizottság hangsúlyozza, hogy a családjuktól megfosztott gyerekek ne nagy intézetekben lakjanak, hanem nevelőszülők gondoskodjanak róluk.

Egészség

A Bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy minden gyerek ingyenesen vehesse igénybe az egészségügyi ellátásokat. Az egészségügyben dolgozó fenőtteknek bizalmas és biztonságos légkört kell teremteniük a gyerekek számára. Hangsúlyozta, hogy ne kelljen szülői beleegyezés se a nőgyógyászati vizsgálatokhoz, se a pszichológus igénybevételéhez. 
A Bizottság felhívta Magyarország figyelmét arra, hogy erősíteni kell a szenvedélybetegségek megelőzését, illetve lehetővé kell tenni a kialakult függőség esetén  az ellátáshoz való hozzáférést. Fontos, hogy minden gyereknek legyen lehetősége pszichológushoz fordulni, és létre kell hozni egy olyan internetes felületet, ahol a gyerekek tanácsot kérhetnek gondjaikkal kapcsolatban.
A Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a szexuális felvilágosítást az iskolai tananyag részévé kell tenni, hogy a gyerekeknek megfelelő ismereteik legyenek, így elkerülhető legyen például, a korai teherbe esés.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart