Hogyan beszélj a gyerekekkel a háborúról?

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy értse mi zajlik körülötte, ezért megpróbáltuk pontokba szedni, hogyan tudtok beszélgetni velük a háborúról.

Hintalovon

2022.03.07.

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy értse mi zajlik körülötte, ezért megpróbáltuk pontokba szedni, hogyan tudtok beszélgetni velük a háborúról.


A szülők többségét (teljesen érthetően) nagyon mozgatja, érdekli az Ukrajnában zajló katonai konfliktus. Félhetünk, aggódhatunk, idegesebbek lehetünk. A gyerekeket segíti, ha érthetőbbé válik számunkra, hogy miért viselkedünk így. Elsősorban arra van szükségük, hogy a szüleik állapotát, érzéseit értsék. Ez alapvetően növeli a biztonságérzetüket.Nem szükséges nekünk felhozni a témát, ha a gyerek egyébként nem kérdez, érdeklődik. Lehet annyit is mondani, hogy “Velünk minden rendben, de olyan híreket olvastam, amiktől feszült lettem. Keresem a módját, hogyan tudok nyugodtabb lenni.”

Ha a gyerek kérdez, akkor először érdemes megtudni, hogy mire kíváncsi, mi érdekli, mit hallott. Így tudjuk “bemérni”, hogy mire van szüksége. Ne magyarázzuk túl feleslegesen a helyzetet (sok részlettel), de ne is bagatelizáljuk.

A gyerek akkor lesz nyugodtabb, ha érti az érzéseinket, és kap információt arról, ami érdekli őt. Olyan mondatoktól, hogy “Nincs baj.”, “Nem lesz semmi baj.” nem fog megnyugodni, ha közben azt érzi, hogy a szülő/felnőtt tele van feszültséggel. Üresen csengnek majd neki ezek a szavak.

Ne hazudjunk. Ne mondjunk olyat, amit magunk sem hiszünk el, vagy amit nem érzünk őszintének. A gyerekek nem sérülnek attól, ha a szülőjük szomorú vagy fél. Attól sérülnek, ha ezekről az érzésekről nem lehet beszélni. Nem az a dolgunk szülőként, hogy minden kérdésre pontos, “szakmai” választ adjunk. Mondhatod, hogy “nem tudom” vagy “ezt most nem lehet még tudni, ezért is hallgatjuk olyan figyelmesen a híreket”. Nem dolgunk kisebbíteni a helyzet súlyát. Nyugodtan mondhatjuk: “Sok száz kilométerre zajlik tőlünk, és nem mi vagyunk a célpont, de ez nagy dolog, ami most történik.”


Figyeljetek a beszélgetés során a gyerekekre és magatokra is. Ha túl feszültek vagytok éppen vagy bizonytalanok, mondhatjátok hogy “Átgondolom, és kicsit később beszélgessünk.” Keressétek meg a saját mondataitokat, támogassátok egymást.


Ne feledjétek a szeretet és a gondoskodás mindig nagyobb erő, mint a pusztítás.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Amit minden óvodás szülőjének érdemes tudni – 9 napos e-mail-kurzus

Hogyan beszéljek vele a testéről? Hogy segíthetem a gyászban? Mikor kérjem szakember segítségét? Nem vagy egyedül kérdéseiddel, segítünk!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Gyerekjogok a nőgyógyásznál (plakát)

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart