A Hintalovon is részt vesz az ELTE kutatásában

A Hintalovon Alapítvány jogásza és Gyermekjogi Követei segítették az ELTE alapjogi jogalanyiság kutatását.
elte együttműködés

Hintalovon

2021.03.04.

Élhetnek-e a gyerekek és a fogyatékossággal élő emberek az alapjogaikkal? Hogy látják ezt a bíróságok? Mit gondolnak erről maguk a gyerekek? A Hintalovon részvétele a kutatásban a gyerekek szempontjainak érvényesülésében támogatja a kutatást.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2019-től folyik két kutatás jogalanyiság és cselekvőképesség témakörében. Az alapjogi jogalanyiság kidolgozásával foglalkozó projekt egyik központi kérdése, hogy a gyermekek és a fogyatékossággal élő emberek ténylegesen élhetnek-e alapjogaikkal.

Látszólag magától értetődő, kik rendelkeznek alapvető jogokkal és kik érvényesíthetik e jogaikat a jogvédő szervek előtt. Minden ember feltétlen és teljes alapjogi jogalanyisággal bír, azaz megilleti valamennyi alapjog, valamint általánosan elismert a szervezetek/jogi személyek jogalanyisága is. A joggyakorlat azonban azt mutatja, hogy a jogalkalmazó szervek e hagyományos jogalanyok ügyeiben is számos elméletileg tisztázatlan kérdéssel szembesülnek. Mindeközben pedig új igénybejelentők (például a mesterséges intelligencia, a természet) is megjelentek. – beszámoló a kutatásról az ELTE weboldalán

Arra is keresik a választ, hogy az európai bíróságok milyen válaszokat adnak a gyermekek és a fogyatékossággal élő emberek alapjogainak érvényesítésével kapcsolatos kérdésekre. Ezért 2021 nyarán fiktív jogesetekkel, ún. vignettákkal kapcsolatban osztják meg egymással magyar és külföldi szakemberek a tapasztalataikat. Ahhoz, hogy ezek a vignetták tényleg valós, életszerű helyzeteket mutassanak be, a kutatók külső szakértőket, civileket, érintetteket is bevontak, hogy elmondhassák a véleményüket az esetekkel kapcsolatban.

A Hintalovon Alapítvány szakértőjét és Gyermekjogi Követeit is felkérték véleményezésre egy, 2021. február 19-én tartott online konferencián, hogy a fiktív jogesetekben a gyermekek nézőpontja és tapasztalata is megjelenjen. Az Alapítvány számára azért is nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert példakértékű, amikor fiatalokat bevonják az őket érintő kérdésekbe, ez a valódi gyerekrészvétel.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart