Hogyan lehet gyerekekkel dolgozni a gyerekekért?

Elérhető a Gyermekjogi Civil Koalíció kiadványa, 7 gyerekekkel közösen dolgozó szervezet munkájáról, illetve gyerekrészvételi módszereikről.
Hogyan lehet gyerekekkel dolgozni a gyerekekért?

Hintalovon

2023.08.02.

A Gyermekjogi Civil Koalíció által összeállított kiadványban 7 szervezet gyerekrészvételi munkájáról olvashatunk, akik alkalmanként, projektalapon vagy akár külön program keretében biztosítják, hogy a gyerekek véleményét is figyelembe tudják venni szakmai munkájuk során.

A Gyermekjogi Civil Koalíció gyermekrészvétel munkacsoportja keretében, 2022 szeptembere és 2023 júniusa között havonta találkoztak azok a civil szervezetek és szakemberek, akik bevonják a gyerekeket a munkájukba, vagy szeretnének nagyobb teret adni abban a gyerekek véleményének. A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett folyó találkozók célja az volt, hogy a szervezetek megosszák egymással tapasztalataikat és tanuljanak egymástól. A szakmai fórum elsőéves munkájából született ez a kiadvány, melyben 7 szervezet betekintést enged a gyerekekkel közös munkájukba. 

A kiadványból az alábbi szervezetek munkáját ismerhetjük meg a gyerekekkel: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány, SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), Háttér Társaság, InDaHouse Hungary Egyesület

Bemutatják, hogy kik azok a gyerekek és fiatalok, akik részt vesznek a munkájukban, milyen szerepük van a szervezetben, és miket valósítottak meg velük. Az áttekintésből kiderül: ahány szervezet, annyiféle megközelítés szolgálja legjobban a célt, és ahol egyszer létrejött a nyitottság a gyerekek véleménye felé, ott egyre összetettebb szerep jut nekik.

A szervezetek mindegyike számos garanciát épített be annak érdekében, hogy a gyerekek részvétele biztonságos és érdemi legyen, és egyre több szervezet gyermekvédelmi irányelvben szabályozza azt. 

A szervezetek egybehangzó tapasztalata, hogy a gyerekekkel való közvetlen kapcsolat és a szakmai kérdésekbe történő bevonásuk minőségi változást hozott a munkájukba. Hatással volt tevékenységük irányára, tartalmára és a munkatársak attitűdjére is. 

A szervezetek egy része célul tűzte ki, hogy segítse a gyerekek részvételét a szervezeten túl is. A kiadványban ezért azokról a tevékenységeikről is olvashatunk, amelyek a gyerekek saját környezetében vagy a társadalom szemléletén próbál meg változtatni. 

A bemutatkozó szervezetek egy részénél már közel évtizedes hagyománya van a gyerekrészvételnek, máshol most szeretnének erre nagyobb hangsúlyt helyezni. A gyerekrészvétel munkacsoport elmúlt találkozói mindenki számára hiánypótló lehetőséget biztosítottak a módszertani kérdések megvitatására.

A Koalíció bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok másokat is a gyerekek bevonására és jó gyakorlataik megosztására inspirálnak.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

Cikkajánló

×
×

Cart