Hogyan lehet gyerekekkel dolgozni a gyerekekért?

Elérhető a Gyermekjogi Civil Koalíció kiadványa, 7 gyerekekkel közösen dolgozó szervezet munkájáról, illetve gyerekrészvételi módszereikről.
Hogyan lehet gyerekekkel dolgozni a gyerekekért?

Hintalovon

2023.08.02.

A Gyermekjogi Civil Koalíció által összeállított kiadványban 7 szervezet gyerekrészvételi munkájáról olvashatunk, akik alkalmanként, projektalapon vagy akár külön program keretében biztosítják, hogy a gyerekek véleményét is figyelembe tudják venni szakmai munkájuk során.

A Gyermekjogi Civil Koalíció gyermekrészvétel munkacsoportja keretében, 2022 szeptembere és 2023 júniusa között havonta találkoztak azok a civil szervezetek és szakemberek, akik bevonják a gyerekeket a munkájukba, vagy szeretnének nagyobb teret adni abban a gyerekek véleményének. A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett folyó találkozók célja az volt, hogy a szervezetek megosszák egymással tapasztalataikat és tanuljanak egymástól. A szakmai fórum elsőéves munkájából született ez a kiadvány, melyben 7 szervezet betekintést enged a gyerekekkel közös munkájukba. 

A kiadványból az alábbi szervezetek munkáját ismerhetjük meg a gyerekekkel: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány, SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), Háttér Társaság, InDaHouse Hungary Egyesület

Bemutatják, hogy kik azok a gyerekek és fiatalok, akik részt vesznek a munkájukban, milyen szerepük van a szervezetben, és miket valósítottak meg velük. Az áttekintésből kiderül: ahány szervezet, annyiféle megközelítés szolgálja legjobban a célt, és ahol egyszer létrejött a nyitottság a gyerekek véleménye felé, ott egyre összetettebb szerep jut nekik.

A szervezetek mindegyike számos garanciát épített be annak érdekében, hogy a gyerekek részvétele biztonságos és érdemi legyen, és egyre több szervezet gyermekvédelmi irányelvben szabályozza azt. 

A szervezetek egybehangzó tapasztalata, hogy a gyerekekkel való közvetlen kapcsolat és a szakmai kérdésekbe történő bevonásuk minőségi változást hozott a munkájukba. Hatással volt tevékenységük irányára, tartalmára és a munkatársak attitűdjére is. 

A szervezetek egy része célul tűzte ki, hogy segítse a gyerekek részvételét a szervezeten túl is. A kiadványban ezért azokról a tevékenységeikről is olvashatunk, amelyek a gyerekek saját környezetében vagy a társadalom szemléletén próbál meg változtatni. 

A bemutatkozó szervezetek egy részénél már közel évtizedes hagyománya van a gyerekrészvételnek, máshol most szeretnének erre nagyobb hangsúlyt helyezni. A gyerekrészvétel munkacsoport elmúlt találkozói mindenki számára hiánypótló lehetőséget biztosítottak a módszertani kérdések megvitatására.

A Koalíció bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok másokat is a gyerekek bevonására és jó gyakorlataik megosztására inspirálnak.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Hézagok és a falak a gyermekvédelemben és az iskolákban

Hézagok és falak: – a gyermekvédelemben és az iskolában

Töltsd le  a Hézagok és falak című, szakmai lektorálásunkkal készült kiadványt, melynek szerzője 10 év nevelőszülői és napközis nevelői tapasztalait és történeit osztja meg!

Cikkajánló

×
×

Cart