Gyerekszemmel nyitottan- Évközi beszámoló a Gyermekjogi Követek munkájáról

Hintalovon

2021.09.02.

2021-ben megújult a gyermekjogi Követ csapat és megújultak a módszerek is, új projektek indultak.

Az Alapítvány Gyermekjogi Követei a 14–17 éves önkéntes munkatársaink. A pandémia másfél évében nem csak a zárás és a nyitás hullámai voltak jelen az életükben, de ez a csapat is rendkívül sokat változott létszámában, működésében egyaránt. A tavalyi létszámbővítés után 15 fővel fogtak munkának, majd 18. születésnapok egész sorát ünnepelték a követeink, ami egyben azt is jelentette, hogy búcsút kellett venni a gyerekek többségétől.

2021-ben változott a feladatkörök, projektek elosztásának módszere: minden követ választott magának egyet a két nagy projektből, mellette pedig felosztották az alkalmi felkéréseket, teendőket. A gyerekközösség együtt is kidolgozott és megvalósított egy saját projektet: ez lett a Kamasz Kapu podcast, amivel új jelmondatot is talált magának a követ-csapat: Gyerekszemmel, nyitottan.

Legfontosabb munkáink

Munkánk középpontjában az a kérdés állt, hogyan járulhatunk hozzá a gyerekek biztonságához ma Magyarországon?

A csapat egyik fele, Elza, Gergő és Rozi a Nemecsek Program munkájába kapcsolódtak be. Ők az iskolán és egyéb, gyerekek látogatta intézményeken belüli biztonságra fókuszáltak. Szakértőinktől széles képet kaptak a bullying működéséről, valamint arról, hogy milyen megközelítési módjai léteztek eddig a kortárs, vagy felnőtt-gyerek bántalmazás megelőzésének, illetve kezelésének. Véleményeztek a már meglévő gyermekvédelmi irányelveket és részt vesznek újak kidolgozásában, például a Budapest Bábszínház számára. Ősszel egy speciális terület feltérképezésének is nek fognak a Nemecsek és a Gyerekrészvétel Programmal közösen: a sport világában vizsgálják majd bántalmazást, és keresnek megoldásokat a visszaszorítására.

A csapat másik fele, Andris, Lambi és Magdi a nemzetközi együttműködés keretében zajló Te hogy látod a bántalmazást? kutatásban vettek részt. A Magyarország mellett Albániában, Moldovában, Romániában és Szlovákiában is megvalósuló kutatás azt vizsgálja, hogy mit azonosítanak a gyerekek bántalmazásként és mire reagálnak a szűkebb csoportjaikban (pl. családban, baráti körön belül) és tágabb közösségeinkben (pl. lakókörnyezet, település). A felnőttek körében zajló felmérés mellett egy teljes, a gyerekek véleményére fókuszáló kérdőív sorozatot dolgoztak ki szakértőink a követekkel közösen:

  1. meghatározták a kutatási kérdéseket,
  2. kidolgozták a módszertant, azaz, hogy konkrét esetekben kérjük ki a válaszadó gyerekek véleményét,
  3. és részt vettek a kérdőívek terjesztésében is.

Jelenleg már az eredmények feldolgozásánál tart a projekt, amiben szintén részt vesznek a követek. A kutatás eredményeit együttesen tesszük közzé 2021 végén a Hintalovon weboldalán, az eredmények alapján cselekvési javaslat is készül a közösségek megerősítéséért.

Szülő-gyerek kommunikáció kihívásai

A Gyermekjogi Követek harmadik projektje saját kezdeményezésre jött létre, így a gyerekek határozták meg a témát, a célt és az eszközt egyaránt. Számos saját élményt, kérdést, problémát megosztottak egymással a szexuális felvilágosítás tabuitól kezdve az online és offline konfliktusok kezelésén át a kamaszkor általánosabb kérdéseiig, amik végül összeértek egy témában: a szülő-gyerek kommunikáció kihívásaiban. Célként ennek elősegítését és fejlesztését tűzték ki. A projekt részeként egy podcast adás koncepcióját dolgozták ki a követek. Ahogy minden projektjükben, úgy ebben is támogatták a munkájukat állandó mentoraik, Palotay Lilla és Márton Gábor Csaba. A felkészülésben segítségükre volt Győri Zoltán, a Mit játsszunk? Youtube-csatorna tartalomkészítője is. A Kamasz Kapu podcast első anyagát itt érhető el.

A követek további tevékenysége

  • meghívást kaptak az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára gyermekjogi esetek véleményezésére;
  • képviselték a gyerekek véleményét a TELEKOM Podcastjában;
  • elmondták a véleményüket a pandémia utáni visszatérésről a WMN.hu-n;
  • prezentálták a munkájukat az INCLUDE nemzetközi konferencián.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart