Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Hintalovon

2022.07.25.

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Milyen lehetőségek vannak ilyen esetben? 

1. Inflációkövető tartásdíj

A bíróság a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg, de van lehetősége arról rendelkezni, hogy a tartásdíj évente, a következő év január 1. napjától a KSH által közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével automatikusan módosuljon. A gyakorlatban az éves átlagos fogyasztói árindexet a KSH a következő év január 15-ig teszi közzé, az automatikus emelkedés tehát csak február 1-től alkalmazható.

Azoknál a családoknál is, ahol tehát az inflációkövetés be van építve a gyermektartásdíjba, érdemes az iskolakezdés előtt erről egyeztetni, és átmeneti megoldásokban (pl. kölcsönös megemelkedett teherviselésben) megállapodni a szülőtársaknak. 

2. Új megállapodást kötni a tartásdíjról, vagy bíróságtól kérni a tartásdíj megemelését

Amennyiben erről az infláció követésről nem rendelkezett a bíróság, akkor is van lehetőség a gyermektartásdíj felemelését kérni az inflációra való tekintettel. Erre a Ptk. 4:207. § szakasza teremti meg a lehetőséget, amire hivatkozással külön keresetet kell előterjeszteni. 

A Kúria Joggyakorlat Elemző Csoportja azonban kiemeli, hogy ez az emelés nem a gyermek megnövekedett igényeihez igazodik, hanem kizárólag az inflációt kompenzálja. Tehát, amennyiben esetlegesen felmerülne további igény (különórák, iskolaváltás, stb. miatt), akár egy kereseten belül is elő lehet azokat terjeszteni. Minden további igényt – ezzel a megnövekedett igényeket – azonban indokolni szükséges. 

Itt érdemes azért megjegyezni, hogy a Kúria rokontartási perekben folytatott ítélkezési gyakorlata szerint a gondozó szülő nem kötelezhető a gyerekkel kapcsolatos kiadások tételes, számlákkal való bizonyítására.

Megjegyezzük azt is, hogy a Ptk. lehetőséget biztosít a felek kölcsönös megállapodása szerint is dönteni. Ezért amennyiben a feleknek sikerül megegyezésre jutni, az éves fogyasztói árindextől eltérő összeg is megállapítható automatikus éves emelésként.

3. Az elmaradt tartásdíjak végrehajtását kérni

Ez igazából akkor jó eszköz, ha van igazolható jövedelem a tartásdíj fizetésére kötelezett oldalán, csak valami miatt nem akar fizetni. 

4. Tartásdíj állam általi megelőlegezését kérni 

Ha a bíróság már megállapította jogerõsen a gyermektartásdíjat, és a fizetésére kötelezett legalább 6 hónapja nem teljesíti a kötelezettségét, a gyámhivataltól a tartásdíj megelőlegezése kérelmezhető, feltéve hogy a gyermeket gondozó családban az egy fõre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét. 

A gyámhivatal – a feltételek fennállása esetén – a hozzá beérkezett kérelem benyújtásának napjától előlegezi meg a gyermektartásdíjat a bíróság által meghatározott alapösszegben azzal, hogy a megelőlegezett tartásdíj összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át nem haladhatja meg gyermekenként. Az állam által történő folyósítás legfeljebb 3 évig tart, és kérelemre 1 alkalommal legfeljebb 3 évre továbbfolyósítható, illetve ismételten megelőlegezhető.


Arra bíztatunk minden érintett szülőt, hogy megállapodásra és egyezsége törekedjen a szülőtársával – hiszen a közös gyermek érdekében kell kompromisszumra jutniuk. S bírósági pereskedés helyett vegyék igénybe mediátor, vagy más közvetítő segítségét, ha azt érzik, hogy nehezen jutnak dűlőre egymással. 

Minden gyermeknek joga van arra, hogy felnézhessen a szüleire. Mutassunk jó példát nekik – minden helyzetben. 

Segíts minket adód 1%-ával, hogy továbbra is kiállhassunk a gyerekekért és jogaikért!
1%

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Cikkajánló

×
×

Cart