Nyári munka 1×1 – ki, mikor, hogyan, mit?

Ezekre kell odafigyelned, ha diákként dolgozni szeretnél, illetve ezeket érdemes átbeszélnetek szülőként a gyerek nyári munkavállalása előtt.
diákmunka 1x1

Hintalovon

2018.06.18.

Diákmunka, nyári munka 1×1: minden, amit a gyerekek időszakos munkavállalásáról tudni érdemes.

Ki dolgozhat?

Az vállalhat munkát, aki már betöltötte a 16. életévét. Ez alól kivétel, hogy aki nappali tagozaton tanul, és már elmúlt 15 éves, az iskolai szünet ideje alatt szintén dolgozhat. Ennél fiatalabb életkorban csak a gyerek sportolók, színészek, valamint más művészeti vagy kulturális tevékenységet folytató gyerek végezhet munkát.

Hogyan vállalhat munkát egy gyerek?

A 18 éven aluliak csak úgy vállalhatnak munkát, ha arról tudnak a szüleik (törvényes képviselőjük), és ők is hozzájárulnak. Ez azt jelenti, hogy a gyerek aláírása nem elég ahhoz, hogy jogszerűen létrejöjjön a munkaviszony – kell a szülő aláírása is.

Milyen munkát végezhet egy gyerek?

Nem lehet olyan munkát végeztetni egy gyerekkel, ami testi alkatára és fejlettségére tekintettel hátrányos következményeket okozhat. Napi nyolc órát dolgozhatnak a fiatalok, de nem oszthatóak be éjszakai munkára, és nem túlórázhatnak.

Milyen szerződést lehet kötni egy gyerekkel?

Egy diák állhat munkaviszonyban, vagy köthetnek vele megbízási szerződést, és lehet háztartási alkalmazott is (klasszikusan ilyen a gyerekvigyázás, vagy ha nyelvtanítást, korrepetálást, esetleg fűnyírást vállal egy diák). A 25 év alatti diákok általában iskolaszövetkezet tagjaként dolgoznak. Ennek feltételeiről érdemes részletesen is tájékozódni ezeknek a szövetkezeteknek a honlapján. Fontos azonban tudni, hogy ha a gyereknek van munkaviszonyból származó jövedelme, akkor adót is kell fizetnie (és következő év májusáig be kell nyújtania egy jövedelemadó-bevallást).

Mire kell odafigyelni ha egy diák dolgozni akar?

Az egyik legnagyobb kockázat a diákmunkában és a gyerekek nyári munkavégzésében a feketemunka. A fiatalok számára ugyanis általában a pénz megszerzése a fontos, és nem foglalkoznak olyan „apróságokkal”, mint hogy legyen szerződésük, be legyenek jelentve, vagy hogy legyen biztosításuk. Ez azonban gyakran azt jelenti, hogy a munkaadó nem fizeti ki végül a gyereket (vagy kevesebbet ad), ahogy az is előfordulhat, hogy munkahelyi baleset miatt kerül hátrányos helyzetbe. Szülőként és felelős felnőttként ezért nagyon fontos, hogy ne engedjük a gyerek illegális munkavállalását.

Ha a gyerekmunkát tiltja a törvény, akkor ez miért nem számít annak?

Sok olyan tevékenység van, amit a gyerekek munkavégzésnek értékelnek, a törvény szerint mégsem számít annak. A családi élet részeként, a háztartás körül végzett munkák például ilyennek számítanak. Levinni a szemetet, bevetni az ágyat, kitakarítani a szobát vagy enni adni az állatoknak nem minősül gyerekmunkának. Definíció szerint azt tekintjük gyerekmunkának, ami megfosztja attól a gyereket, hogy valódi gyerekkora legyen. Ennek következtében pedig nemcsak a gyerekkora „tűnik el”, hanem sok esetben a fizikai és lelki egészsége is károsodik. Jó eséllyel a farmert, ami rajtad van, a mobilt, amin most ezt a cikket olvasod, a csokoládét, amit hozzá majszolsz, mind-mind gyerekmunkások állították elő a világ különböző pontjain, hiszen nagyon sok, világszerte mintegy 250 millió gyerekmunkás van. Ha viszont egy gyerek legális körülmények között, a játékhoz, pihenéshez és szabadidőhöz vagy az oktatáshoz való jogát nem sértve, szerződéssel, tehát a törvények védeleme alatt dolgozik, akkor fontos tapasztalatokat szerezhet. Magyarországon egyébként a gyerekmunkára vonatkozó statisztikák szerint nagyon kevesen buknak le azért, mert gyerekmunkásokat foglalkoztatnak, bár a gyerekmunka legrosszabb formái közül jó néhány (gyermekprostitúció, gyerek használata a kábítószer-kereskedelemben) jelen van – csak nagyon kevés ügyben indul eljárás. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

3 + 1 tipp felelős felnőtteknek - Mit csinálj, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben?

Mire figyeljünk, ha megjelenik a fejtetvesség egy gyerekközösségben? – 3 +1 tipp felelős felnőtteknek

Ha kíváncsi vagy, hogy felelős felnőttként mit tehetsz, ha egy gyermekközösségben megjelenik a fejtetvesség, akkor töltsd le erről szóló kiadványunkat!

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart