Új EU szabályozás készül a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzésére

ECPAT tagszervezetként benyújtottuk javaslatainkat a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére vonatkozó új EU szabályozáshoz
ECPAT_Project_Beacon

Hintalovon

2022.11.03.

Az ECPAT és tagjai (közöttük az ECPAT magyarországi képviseletét ellátó Hintalovon Alapítvány) elismeréssel adózik az Európai Bizottságnak a gyermekek online biztonsága érdekében tett fontos előrelépésért.

A legutóbbi ECPAT felmérés alapján kijelenthető, hogy az uniós polgárok 68%-a szeretné, ha olyan technikai megoldások működnének az interneten, amelyek észlelik a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokat. Az uniós polgárok többsége azt is szeretné, ha az EU a gyermekek online biztonságának megőrzése érdekében hatékony szabályozást vezetne be. Ezzel az új javaslattal az Európai Bizottság végre válaszol ezekre az igényekre.

A következőkben röviden ismertetett beadványunk az ECPAT International és az érintett európai ECPAT-tagok álláspontját megjelenítő angol nyelvű szakmai anyagunk kivonata.

1. A gyermekek legfőbb érdeke az új EU szabályozás elsődleges szempontja kell hogy legyen. Az rendeletnek biztosítania kell minden gyermek védelmét, különös tekintettel a sérülékeny gyermekekre.

2. Felszólítjuk az Európai Uniós döntéshozókat, hogy vonják be a gyermekeket az Irányelv tervezésébe, megvalósításába és értékelésébe. Ennek érdekében is sürgetjük a Bizottságot, hogy indítsák el az EU gyermekrésztvételi platformját. Ezenkívül felszólítjuk a Bizottságot, hogy végezzen olyan kutatásokat, amelyek révén több információhoz jutunk az európai gyermekek szexuális bántalmazással és az online kihasználással kapcsolatos tapasztalatairól.

3. Kulcsfontosságúnak tartjuk a gyermekekkel való szexuális visszaélés fogalom meghatározás aktualizálását.

4.  Egyetértünk azzal, hogy az új EU rendelkezés határozott biztosítékokat tartalmazzon arra vonatkozóan, hogy az internet szolgáltatók tiszteletben tartják minden felhasználó alapvető jogait, a gyermekeket is beleértve. Hangsúlyozzuk, minden gyermek alapvető jogát a szexuális kizsákmányolástól és bántalmazástól való védelemhez, valamint alapvető jogukat a személyes adatok tiszteletben tartásához.

5. Minden internet szolgáltató kötelessége, hogy felmérje a saját működésével kapcsolatos kockázatokat és megelőző intézkedéseket léptessen életbe, annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy szolgáltatásaikat gyermekek szexuális zaklatására használják.

6.  Alapvető fontosságú, hogy ez az új szabályozási rendszer alkalmas legyen a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel kapcsolatos bizonyítékok (képek, felvételek, más tartalmak) kezelésére, olyan módon, hogy az ne sértse a felhasználók adatvédelemhez és magánélethez való jogát.

7. Támogatjuk a biztonságos technológiák kötelező használatát, és hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy az EU tagállamok közös erőfeszítésekkel is reagáljanak a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás jelenségére.

8. Az Irányelvnek egyértelmű átmeneti rendszert kell biztosítania, és kezelnie kell a feltárt hiányosságokat. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az áldozatok ne szenvedjenek újabb sérüléseket azokban az eljárásokban, amelyek az ügyeikben indulnak, és hogy a másodlagos trauma kockázatát csökkenteni lehessen.

9. Sürgetjük, hogy az irányelv egyértelmű jogalapot biztosítson a gyermekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagokkal (felvételekkel, képekkel, egyéb tartalmakkal) kapcsolatos felderítési és nyomozati munkához.

10. Az irányelvnek egyértelmű jogi keretet kell biztosítania, amely lehetővé teszi a vállalatok számára a felderítéshez használt technológiai megoldások innovációját és finomítását.

11. Határozottan támogatjuk egy olyan uniós központ létrehozását, ami a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel kapcsolatos küzdelem létfontosságú pillére lehet az EU-ban. Ezen túlmenően nagyobb összhangra és jobb együttműködésre van szükség többek között a forródrótok, az áldozatsegítő szolgálatok, a civil társadalmi szervezetek és a meglévő szabályozó szervek között, valamint az Europollal, a nemzeti hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel is.

12. Az uniós központ függetlenségének biztosítása érdekében kérjük az emberi, logisztikai, adminisztratív és informatikai erőforrások Europoltól való egyértelmű elkülönítését. Álláspontunk szerint ez hozzá fog járulni az uniós központtal, mint a bűnüldözéstől független szervezettel kapcsolatos közbizalom kialakításához.

13. Az adatbázisokban tárolt adatok átláthatóságának és minőségének biztosítására is szükség van. Ehhez elengedhetetlen, hogy alaposan végiggondolt és gyermekjogi hozzáállást tükröző tájékoztató anyagok készüljenek– szem előtt tartva, hogy a gyermekek jogi védelme elsődleges

14. Támogatjuk a témával kapcsolatos ingyenes technológiák széleskörű hozzáférhetőségének biztosítását – ideérve a technológia fejlesztésével kapcsolatos kérdések rendezését is.

15. Az Irányelvnek biztosítania kell a jelentési / jelzési kötelezettség hatékony együttműködését nemzeti szintű, EU-s és egyéb regionális szinteken is.

16. Hangsúlyozzuk az Irányelv egységes végrehajtásának fontosságát.

17. Helyeseljük a gyermek áldozatokat támogató mechanizmusok létrehozását és beillesztését az EU szabályozásba.

18. Az EU rendelkezésnek egyértelműbb kötelezettségvállalást kell tartalmaznia a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok gyors eltávolítására vonatkozóan. Az új EU rendelkezésnek különösen szigorú és rövid határidőt kell előírnia a szolgáltatók számára, hogy a jogszabályba ütköző anyagokat eltávolítsák.  

Az összefoglalót készítette Domján Katalin.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Cikkajánló

×
×

Cart