Egyáltalán nincs helye a verésnek a gyereknevelésben

Ma Magyarországon minden második gyerek úgy gondolja, rendben van, ha megütik, noha 2005 óta – jogi értelemben legalábbis – zéró tolerancia van érvényben a gyerekek bármilyen módú vagy szintű fizikai fenyítésével kapcsolatban.

Drescher Barbara, a Yelon-chat ügyeletvezetője azt mondja: a gyermekjogi szakemberek évszázados ellenszélben dolgoznak, amikor arról beszélnek, hogy a verés rossz. Generációk sora nőtt fel a „poroszos rendszerben”, ahol a pofon és a fakanál fontos része volt sok szülő eszköztárának, elfogadott társadalmi normává vált a testi fenyítés alkalmazása. Az 1960-as évektől fogva viszont egyre több kutatás bizonyítja, hogy egy-egy „atyai pofon” jóval többet árt, mint amennyit használ. Már ha használ egyáltalán.

A nevelés célja, hogy a gyerek megértse, nem hallgatni anyára és a szobában focizni hiba volt, mert eltörte a nagyi kedvenc vázáját, amivel nemcsak szomorúvá tette a nagymamáját, de még kárt is okozott.

A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás életen át tartó problémákhoz vezethet

Ha neveljük a gyereket, elmondjuk neki, hogy a dolgoknak következményeik vannak, ezért össze kell takarítania a cserepeket, bocsánatot kell kérnie a nagyitól, esetleg meg lehet beszélni, hogy kárpótlásként vesz a zsebpénzéből egy új vázát. Ezzel megtanítjuk, hogy a tetteiért felelősséget kell vállalnia, ugyanakkor lehetőséget adunk, hogy kijavítsa a hibát, és azt üzenjük, ettől ő még egy szerethető, értékes ember. Ezzel szemben, ha büntetünk, tehát veréssel reagálunk, egy dolgot érünk el: a gyerek félni fog. Azt éli meg, hogy ő rossz, lusta, akit csak bántással lehet kezelni, és meg kell próbálnia eltitkolnia, ha valami rosszat tett. Ez egy megborult egyensúlyi állapot, ahol a felnőtt, kihasználva fizikai és hatalmi fölényét, kényszert és befolyást alkalmaz egy nála gyengébb személyen, aki tőle függ, neki van alárendelve. Az ilyen szélsőséges helyzetek pedig nemritkán lázadást, bosszúvágyat, agressziót váltanak ki a gyerekből és az erőszak nyelvére tanítják.

A verés sokszor tűnik a könnyebb útnak. Leülni a gyerekkel, beszélgetni vele idő és energia, a pofon meg azért jó – mondják a gyerekek -, mert hamar túl vannak rajta. Pár percig fáj, aztán mindenki megy tovább… de sajnos nem így van; kutatások sora bizonyítja, hogy a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás súlyos problémákhoz vezet, hiszen azok fájdalmán túl együtt kell élni a kiszolgáltatottság, a szégyen és megalázottság érzésével is. Próbáljuk meg hát ne a könnyebb utat választani.

A YELON a Hintalovon Gyermek Alapítvány programja, a www.yelon.hu/szulok- oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.

forrás: Délmagyarország