Egyáltalán nincs helye a verésnek a gyereknevelésben

Zéró tolerancia van érvényben a gyerekek bármilyen fizikai fenyítésével kapcsolatban. Ha büntetünk, tehát veréssel reagálunk, egy dolgot érünk el: a gyerek félni fog. Azt éli meg, hogy ő rossz, lusta, akit csak bántással lehet kezelni, és meg kell próbálnia eltitkolnia, ha valami rosszat tett.
nem lehet megütni egy gyereket

Hintalovon

2019.08.15.

Ma Magyarországon minden második gyerek úgy gondolja, rendben van, ha megütik, noha 2005 óta – jogi értelemben legalábbis – zéró tolerancia van érvényben a gyerekek bármilyen módú vagy szintű fizikai fenyítésével kapcsolatban.

Drescher Barbara, a Yelon-chat ügyeletvezetője azt mondja: a gyermekjogi szakemberek évszázados ellenszélben dolgoznak, amikor arról beszélnek, hogy a verés rossz. Generációk sora nőtt fel a „poroszos rendszerben”, ahol a pofon és a fakanál fontos része volt sok szülő eszköztárának, elfogadott társadalmi normává vált a testi fenyítés alkalmazása. Az 1960-as évektől fogva viszont egyre több kutatás bizonyítja, hogy egy-egy „atyai pofon” jóval többet árt, mint amennyit használ. Már ha használ egyáltalán.

A nevelés célja, hogy a gyerek megértse, nem hallgatni anyára és a szobában focizni hiba volt, mert eltörte a nagyi kedvenc vázáját, amivel nemcsak szomorúvá tette a nagymamáját, de még kárt is okozott.

A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás életen át tartó problémákhoz vezethet

Ha neveljük a gyereket, elmondjuk neki, hogy a dolgoknak következményeik vannak, ezért össze kell takarítania a cserepeket, bocsánatot kell kérnie a nagyitól, esetleg meg lehet beszélni, hogy kárpótlásként vesz a zsebpénzéből egy új vázát. Ezzel megtanítjuk, hogy a tetteiért felelősséget kell vállalnia, ugyanakkor lehetőséget adunk, hogy kijavítsa a hibát, és azt üzenjük, ettől ő még egy szerethető, értékes ember. Ezzel szemben, ha büntetünk, tehát veréssel reagálunk, egy dolgot érünk el: a gyerek félni fog. Azt éli meg, hogy ő rossz, lusta, akit csak bántással lehet kezelni, és meg kell próbálnia eltitkolnia, ha valami rosszat tett. Ez egy megborult egyensúlyi állapot, ahol a felnőtt, kihasználva fizikai és hatalmi fölényét, kényszert és befolyást alkalmaz egy nála gyengébb személyen, aki tőle függ, neki van alárendelve. Az ilyen szélsőséges helyzetek pedig nemritkán lázadást, bosszúvágyat, agressziót váltanak ki a gyerekből és az erőszak nyelvére tanítják.

A verés sokszor tűnik a könnyebb útnak. Leülni a gyerekkel, beszélgetni vele idő és energia, a pofon meg azért jó – mondják a gyerekek -, mert hamar túl vannak rajta. Pár percig fáj, aztán mindenki megy tovább… de sajnos nem így van; kutatások sora bizonyítja, hogy a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás súlyos problémákhoz vezet, hiszen azok fájdalmán túl együtt kell élni a kiszolgáltatottság, a szégyen és megalázottság érzésével is. Próbáljuk meg hát ne a könnyebb utat választani.

A YELON a Hintalovon Gyermek Alapítvány programja, a www.yelon.hu/szulok- oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.

forrás: Délmagyarország

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Magadról is posztolnád? – Kampány indul a szülők digitális tudatosságáért

 

Gyakori kérdések és válaszok a posztolásról

 

covudinder19 kutatás élet a koronavírus alatt

Élet a koronavírus idején a gyerekek szerint

Egy globális felmérés keretében 137 ország 26.258 gyereke osztotta meg a koronavírussal kapcsolatos gondolatait és tapasztalatait. A Hintalovon és gyerek önkéntesei a kérdőív lefordításával, valamint a kezdeményezés magyarországi népszerűsítésével támogatták a magyar gyerekek részvételét.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

gyerekekaneten

Hogyan legyél elég jó digitális szülő?- 7 napos email kurzus

A digitális szülőség tanulható! Ismerd meg az alapfogalmakat, használd a lehetséges eszközöket, készülj fel az online biztonságra!

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! (Plakát)

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart