Egyáltalán nincs helye a verésnek a gyereknevelésben

Zéró tolerancia van érvényben a gyerekek bármilyen fizikai fenyítésével kapcsolatban. Ha büntetünk, tehát veréssel reagálunk, egy dolgot érünk el: a gyerek félni fog. Azt éli meg, hogy ő rossz, lusta, akit csak bántással lehet kezelni, és meg kell próbálnia eltitkolnia, ha valami rosszat tett.
nem lehet megütni egy gyereket

Hintalovon

2019.08.15.

Ma Magyarországon minden második gyerek úgy gondolja, rendben van, ha megütik, noha 2005 óta – jogi értelemben legalábbis – zéró tolerancia van érvényben a gyerekek bármilyen módú vagy szintű fizikai fenyítésével kapcsolatban.

Drescher Barbara, a Yelon-chat ügyeletvezetője azt mondja: a gyermekjogi szakemberek évszázados ellenszélben dolgoznak, amikor arról beszélnek, hogy a verés rossz. Generációk sora nőtt fel a „poroszos rendszerben”, ahol a pofon és a fakanál fontos része volt sok szülő eszköztárának, elfogadott társadalmi normává vált a testi fenyítés alkalmazása. Az 1960-as évektől fogva viszont egyre több kutatás bizonyítja, hogy egy-egy „atyai pofon” jóval többet árt, mint amennyit használ. Már ha használ egyáltalán.

A nevelés célja, hogy a gyerek megértse, nem hallgatni anyára és a szobában focizni hiba volt, mert eltörte a nagyi kedvenc vázáját, amivel nemcsak szomorúvá tette a nagymamáját, de még kárt is okozott.

A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás életen át tartó problémákhoz vezethet

Ha neveljük a gyereket, elmondjuk neki, hogy a dolgoknak következményeik vannak, ezért össze kell takarítania a cserepeket, bocsánatot kell kérnie a nagyitól, esetleg meg lehet beszélni, hogy kárpótlásként vesz a zsebpénzéből egy új vázát. Ezzel megtanítjuk, hogy a tetteiért felelősséget kell vállalnia, ugyanakkor lehetőséget adunk, hogy kijavítsa a hibát, és azt üzenjük, ettől ő még egy szerethető, értékes ember. Ezzel szemben, ha büntetünk, tehát veréssel reagálunk, egy dolgot érünk el: a gyerek félni fog. Azt éli meg, hogy ő rossz, lusta, akit csak bántással lehet kezelni, és meg kell próbálnia eltitkolnia, ha valami rosszat tett. Ez egy megborult egyensúlyi állapot, ahol a felnőtt, kihasználva fizikai és hatalmi fölényét, kényszert és befolyást alkalmaz egy nála gyengébb személyen, aki tőle függ, neki van alárendelve. Az ilyen szélsőséges helyzetek pedig nemritkán lázadást, bosszúvágyat, agressziót váltanak ki a gyerekből és az erőszak nyelvére tanítják.

A verés sokszor tűnik a könnyebb útnak. Leülni a gyerekkel, beszélgetni vele idő és energia, a pofon meg azért jó – mondják a gyerekek -, mert hamar túl vannak rajta. Pár percig fáj, aztán mindenki megy tovább… de sajnos nem így van; kutatások sora bizonyítja, hogy a gyerekkorban elszenvedett bántalmazás súlyos problémákhoz vezet, hiszen azok fájdalmán túl együtt kell élni a kiszolgáltatottság, a szégyen és megalázottság érzésével is. Próbáljuk meg hát ne a könnyebb utat választani.

A YELON a Hintalovon Gyermek Alapítvány programja, a www.yelon.hu/szulok- oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.

forrás: Délmagyarország

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart