Kiadvány segít a gyerekeknek felismerni a szexuális zaklatást

Az „Ez már szexuális zaklatás?” című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat.
kiadvány gyerekeknek, arról mi számít szexuális zaklatásnak

Hintalovon

2019.11.25.

A gyerekek fele nem tudja, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.

„Ez már szexuális zaklatás?”

Az „Ez már szexuális zaklatás?” című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat. A dialógusokban a fiatalok tanárokkal, pszichológusokkal és más bizalmi személyekkel beszélgetnek arról, hogy mit tehetnek, ha például körbement pár meztelen fotó a suliban, ha a tesitanár fogdosta a diákokat, ha randira hívott valakit egy ismeretlen. Beszélgetnek arról, mi a teendő, ha valakivel kapcsolatban rossz érzéseik vannak, és bántó szándékra gyanakodnak; ha megfenyegették őket; ha szeretik a másikat, de még nem akarnak lefeküdni vele; vagy ha büntetőeljárás indul. A jelenetek hasznos tippeket adnak a gyerekeknek arról, hogy hová fordulhatnak konkrét segítségért, és megerősítik őket abban, hogy lehet, sőt kell beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről.

A Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója

Az Európa Tanács megbízásából készített Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója, az érintettekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A tipikus helyzetek megerősítik a gyerekeket abban, hogy merjenek beszélni a szexualitásról és az őket érintő nehéz helyzetekről. A jelenetek abban is hasznos tippeket adnak a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért. A nemzetközi kiadványt gyerekek részvételével készítette a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány hasznos, hiteles és közérthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakult ki a koncepció, a jelenetek, a párbeszéd és az arculat is. „Ez egy gyerekeknek szóló anyag, és mi tudjuk a legjobban, hogyan ők gondolkodnak ilyen helyzetben, milyen kérdések merülhetnek fel, vagy az információk mennyire érthetők. Ezért nagyon fontos, hogy részt vehettünk a projektben” – mondta Sarang Nikoletta, a Hintalovon Alapítvány fiatal munkatársa, gyermekjogi követe.

Áldozatok segítése

A szexuális erőszak megelőzésében és az áldozatok segítésében a legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő információhoz jussanak, és ne maradjanak egyedül a kérdéseikkel – írta a gyermekjogi szervezet közleményében. Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel. 

 Az 5200 fő bevonásával készült gyerekjogi kutatás szerint a hazai családok felében beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitásról (47 százalék), az online biztonságról (50 százalék), míg a gyerekek jogai csak a családok harmadában kerül szóba (35 százalék). A gyerekek jelentős részével pedig egyáltalán nem beszélnek arról, hogy miképp ismerjék fel a zaklatást, mit tegyenek, ha bántják őket. A magyar családokban a gyerekek 40 százaléka, az iskolában 62 százalékuk nem nem kap információt arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, zaklatást, és kitől kérhet segítséget. 

 Nem minden gyerek tudja, hova fordulhat segítségért, és nincs mindenkinek egy olyan biztos ember az életében, akivel ilyen problémákat meg tud beszélni. Ezért hasznos nagyon, hogy ez fent lesz a neten, és biztos forrásból lehet tájékozódni. Az összes jelenet olyan, amiről hallottunk már, és lehet, hogy a közelünkben is megtörtént valakivel – fűzte hozzá Sarang Nikoletta gyermekjogi követ.

A kiadvány, amely letölthető az alapítvány honlapjáról, a szülők, pedagógusok munkáját is segítheti a kényes témák feldolgozásában.

Az Európa Tanács Lanzarote Egyezménye a gyerekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szól. Magyarország 2010-ben írta alá, és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény gyerekbarát változata elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.

forrás: nepszava.hu

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Cikkajánló

×
×

Cart