Gyerekjogi Követek – Közös munkánk 2020-ban

közös munka

Hintalovon

2021.02.08.

Gyerekjogi követeink 2020-ban

Az Alapítvány gyermekjogi követei a 14–17 éves önkéntes munkatársaink. Januárban még azzal az 5 fős követcsapattal dolgoztunk együtt, akik 2018 nyarán csatlakoztak. Célunk volt, hogy 2020-ban az Alapítvány minél több területén bevonjuk a gyerekeket is a munkába, illetve a projektek sokasága miatt is szükségesnek éreztünk egy bővítést. 2019 decemberében meghirdettünk egy új követ-felhívást, hogy kinyissuk a programot újabb gyerekek előtt. A januári interjúk és egy workshop után 10 új taggal bővült a csapatunk. Azóta történtek változások, így az év második felében 11 követ dolgozott az Alapítványnál. Részletesebben itt lehet olvasni arról, hogy hogyan alakult a követcsapat az évek során. 2020 nyarán alkalmilag is dolgoztunk együtt gyerek önkéntesekkel, akik előre meghatározott időre és feladatokra kapcsolódtak be az Alapítvány életébe.

Milyen projektekben vettek részt gyerekek 2020-ban?

A gyerek önkénteseink nagyon sokszínű munkát végeznek, hiszen egyszerre véleményeznek gyerekeknek szóló anyagokat, mondják el a gondolataikat különféle témákról, vesznek részt kutatásokban, adnak elő konferenciákon, válaszolnak újságírói kérdésekre, hívják fel a figyelmet az aktuális problémákra, nehézségekre, és adnak tanácsot a felnőtteknek.

Hogyan dolgoztunk a követekkel?

A követcsapatnak kéthetente vannak közös találkozói, ahol a fókusz a csapatépítésen és az ismeretátadáson van. 2020-ban 18 közös találkozót tartottunk (online és offline). Ezenkívül projektalapon dolgozunk a gyerekekkel. Minden projekt egy felhívással indul, amire a követek jelentkezhetnek. A fent felsorolt projektek mindegyikében részt vettek gyerekek. Itt a projektcsapat külön dolgozik, külön találkozókat tart. 2020-ban körülbelül 50 megbeszélésünk volt a gyerekekkel.

A követcsapattal és a gyerek önkéntesekkel közvetlenül a mentorok dolgoznak együtt. 2020-ban három, szeptembertől két mentor támogatta a gyerekek munkáját. A mentorok tervezik meg a közös találkozók célját, menetét, programját, törekedve arra, hogy a cél minél inkább a követek szándékaira, érdeklődésére épüljön. Ők felelnek a gyerekek jóllétéért, biztonságos környezetéért, támogatásáért. Az Alapítvány többi felnőtt munkatársa egy-egy projekt kapcsán dolgozik közösen a gyerekekkel, vagy ismeretátadás céljából van jelen egy találkozón. A gyerekekkel való munkánkat az Alapítványi Gyerekvédelmi irányelv szerint végezzük, különösen odafigyelve a gyerekek biztonságára.

A Gyermekjogi Követ Program teljes 2020. évi szakmai beszámolója itt olvasható.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Mik azok a gyermekjogok? – interaktív tananyag

Mire van szüksége egy gyereknek? Mitől kell védeni őket? Mik azok a gyerekjogok? És egyáltalán ki számít gyereknek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le legújabb interaktív tananyagunkat!

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart