Hogyan lesz egy jogi eljárás gyermekbarát?

Szeretnél segíteni a gyerekeknek, hogy megértsék jogaikat a jogi eljárásokban? A gyerekbarát anyagok célja, hogy segítsék a felnőtteket abban, hogy átfogó, könnyen érthető információkat nyújtsanak a gyerekeknek.

Hintalovon

2020.11.13.

A szakemberek és a felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. Ebben segítik őket a gyerekbarát anyagok, amelyek érhetőbbé tehetik a gyerekeknek, mi fog történni velük, kikkel találkoznak, mi az ami tilos és mi az ami szükséges egy eljárás során.

A ChiLLS projekt részeként a Hintalovon Gyerekjogi Követei segítségével több gyerekbarát anyag készült annak érdekében, hogy segítsék a felnőtteket, hogyan tudnak átfogó és könnyen érthető információt adni a gyerekek számára. A kaidványokban sszegyűjtötték a büntetőeljárásokkal, a menedékjogi eljárásokkal és tolmácsolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. Ezek az anyagok önállóan is hasznosak lehetnek a gyerekek számára, de elsősorban a a gyerekekkel történő beszélgetést kívánják támogatni. A témák a szakirodalomra és a ChiLLS projekt szakmkai fórumain megfogalmazott prioritásokra építenek. Az anyagokat a Chills projekt partnerei készítették, eredetileg angol nyelven.

A kiadványok nemzetközi szabályozásokon alapulnak, különös tekintettel az EU irányelveire (2010/64/EU, 2012/13/EU, 2013/48/EU, 2012/29/EU, 2016/800/EU), az ENSZ Gyermekjogi egyezményére, valamint az Európa Tanács, az UNICEF, az UNHCR, az EASO (Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal) és a FRONTEX (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) irányelveire. Ügyelni kell arra, hogy a nemzeti szabályozások országonként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy egy állam mely egyezménynek vagy szervezetnek részese és hogyan. Figyelembe kell venni azt is, hogy csak az EU irányelvek számítanak kötelező érvényűnek.

A gyerekbarát kiadványok tartalma és formája gyerekek részvételével készült, a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Követeinek bevonásával. Az anyagok véleményezésében 8 gyerek vett részt. A ChiLLS anyagok szerzői jogi védelem alatt állnak, fordításuk és sokszorosításuk támogatott de engedélyköteles. Engedélykéréshez kérjük , írjon nekünk!

Letölthető gyerekbarát anyagok:

  • Kikkel találkozhatsz? – A kiadványból a fiatalabb gyerekek megismerhetik a különböző szakemberek szerepét, és megtudhatják, hogy kikhez fordulhatnak segítségért.
  • Miért fontos az életkorom? – A kiadvány segít megérteni az életkor meghatározás célját és menetét a menekültügyi eljárások során.
  • Milyen jogaid vannak? – Ez a gyerekbarát anyag 4 pontban mutatja be a vonatkozó EU irányelveket, kiemelve az ügyvédek, tolmácsok szerepét, és a gyerekek különleges jogait egy büntetőeljárás során.
  • Akkor még nem tudtam… Most már igen! – A kiadványban egy kísérő nélküli kiskorú történetét meséli el, akit a Földközi-tengernél menekítettetek ki. Miközben találkozik a hatóságokkal és letelepül, megismeri a jogait.
  • Polgári eljárás – Ez a folyamatábra bemutatja a polgári eljárás menetét a probléma felmerülésétől a bíróság jogerős ítéletéig.
  • Büntető eljárás – Ez a folyamatábra szemlélteti a büntetőeljárás menetét, és segíti szakembereket abban, hogy elmagyarázzák annak főbb lépéseit a gyerekek számára.
  • Menekültügyi eljárás – Ez a folyamatábra a kísérő nélküli kiskorúak menekültügyi eljárásának folyamatát szemlélteti.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart