Hogyan lesz egy jogi eljárás gyermekbarát?

Szeretnél segíteni a gyerekeknek, hogy megértsék jogaikat a jogi eljárásokban? A gyerekbarát anyagok célja, hogy segítsék a felnőtteket abban, hogy átfogó, könnyen érthető információkat nyújtsanak a gyerekeknek.

Hintalovon

2020.11.13.

A szakemberek és a felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. Ebben segítik őket a gyerekbarát anyagok, amelyek érhetőbbé tehetik a gyerekeknek, mi fog történni velük, kikkel találkoznak, mi az ami tilos és mi az ami szükséges egy eljárás során.

A ChiLLS projekt részeként a Hintalovon Gyerekjogi Követei segítségével több gyerekbarát anyag készült annak érdekében, hogy segítsék a felnőtteket, hogyan tudnak átfogó és könnyen érthető információt adni a gyerekek számára. A kaidványokban sszegyűjtötték a büntetőeljárásokkal, a menedékjogi eljárásokkal és tolmácsolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. Ezek az anyagok önállóan is hasznosak lehetnek a gyerekek számára, de elsősorban a a gyerekekkel történő beszélgetést kívánják támogatni. A témák a szakirodalomra és a ChiLLS projekt szakmkai fórumain megfogalmazott prioritásokra építenek. Az anyagokat a Chills projekt partnerei készítették, eredetileg angol nyelven.

A kiadványok nemzetközi szabályozásokon alapulnak, különös tekintettel az EU irányelveire (2010/64/EU, 2012/13/EU, 2013/48/EU, 2012/29/EU, 2016/800/EU), az ENSZ Gyermekjogi egyezményére, valamint az Európa Tanács, az UNICEF, az UNHCR, az EASO (Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal) és a FRONTEX (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) irányelveire. Ügyelni kell arra, hogy a nemzeti szabályozások országonként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy egy állam mely egyezménynek vagy szervezetnek részese és hogyan. Figyelembe kell venni azt is, hogy csak az EU irányelvek számítanak kötelező érvényűnek.

A gyerekbarát kiadványok tartalma és formája gyerekek részvételével készült, a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Követeinek bevonásával. Az anyagok véleményezésében 8 gyerek vett részt. A ChiLLS anyagok szerzői jogi védelem alatt állnak, fordításuk és sokszorosításuk támogatott de engedélyköteles. Engedélykéréshez kérjük , írjon nekünk!

Letölthető gyerekbarát anyagok:

  • Kikkel találkozhatsz? – A kiadványból a fiatalabb gyerekek megismerhetik a különböző szakemberek szerepét, és megtudhatják, hogy kikhez fordulhatnak segítségért.
  • Miért fontos az életkorom? – A kiadvány segít megérteni az életkor meghatározás célját és menetét a menekültügyi eljárások során.
  • Milyen jogaid vannak? – Ez a gyerekbarát anyag 4 pontban mutatja be a vonatkozó EU irányelveket, kiemelve az ügyvédek, tolmácsok szerepét, és a gyerekek különleges jogait egy büntetőeljárás során.
  • Akkor még nem tudtam… Most már igen! – A kiadványban egy kísérő nélküli kiskorú történetét meséli el, akit a Földközi-tengernél menekítettetek ki. Miközben találkozik a hatóságokkal és letelepül, megismeri a jogait.
  • Polgári eljárás – Ez a folyamatábra bemutatja a polgári eljárás menetét a probléma felmerülésétől a bíróság jogerős ítéletéig.
  • Büntető eljárás – Ez a folyamatábra szemlélteti a büntetőeljárás menetét, és segíti szakembereket abban, hogy elmagyarázzák annak főbb lépéseit a gyerekek számára.
  • Menekültügyi eljárás – Ez a folyamatábra a kísérő nélküli kiskorúak menekültügyi eljárásának folyamatát szemlélteti.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart