ChiLLs konferencia a Leuveni és Bolognai Egyetemmel

Program a gyermekközpontú igazságszolgáltatásért: a ChiLLS a Leuveni Katolikus Egyetem, a Bolognai Egyetem és a Hintalovon Alapítvány közös programja, amelyben az Alapítvány fiatal munkatársai, a Gyermekjogi követek is aktívan részt vettek.

Hintalovon

2020.11.09.

A ChiLLS program  célja a gyermekközpontú igazságszolgáltatás támogatása, kiemelten a gyerekek meghallgatásának, kihallgatásának körülményeinek javítása, különös tekintettel a fokozottan sérülékeny (bántalmazott, erőszak áldozatává vált, az eljárás nyelvét nem ismerő, fogyatékossággal élő, stb.) gyerekekre. Az Európai Bizottság támogatásával 2018 novemberében indult el a ChiLLS program a Leuveni Katolikus Egyetem, a Bolognai Egyetem és a Hintalovon Alapítvány közös programja, amelyben az Alapítvány fiatal munkatársai, a Gyermekjogi követek is aktívan részt vettek.

Program a gyermekközpontú igazságszolgáltatásért

Gyerekjogi Követek a Chills programban

A Hintalovon Alapítvány  Gyermekjogi Követei is részt vettek a Chills Program Antwerpeni  workshopján,  ahol az igazságszolgáltatásban dolgozó szakértők és a gyermekek nézőpontját képviselő Követek cseréltek tapasztalatokat.  Véleményezték és segítették a projekt részeként elkészülő gyerekbarát anyagokat, köztük történeteket, folyamatábrákat, tájékoztatókat. A kiadványok  abban segítik a felnőtteket, hogy átfogó és könnyen érthető információt adjanak a gyerekek számára, összegyűjtik a büntetőeljárásokkal, a menedékjogi eljárásokkal és tolmácsolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Bár önállóan is hasznosak lehetnek a gyerekek számára, elsősorban a beszélgetést kívánják támogatni a gyerekekkel. Az angol nyelvű anyagok itt elérhetőek.

Az Alapítvány Gyermekjogi Követei komoly szerepet kaptak az októberben megrendezésre került közel 500 fős online konferencián is. Céljuk volt, hogy felhívják a szakemberek figyelmét  azoknak a gyerekeknek a nehézségeire, akik nem beszélik az adott ország nyelvét, viszont kapcsolatba kerülnek valamilyen formában az igazságszolgáltatással.

Gyerekjogi Követeink a Chills Online konferenciájának szünetében

Ehhez feldolgozták a Leuveni Katolikus Egyetem és a Bolognai Egyetem  által, menekült gyerekekkel és büntetőeljárásban lévő gyerekekkel készített interjúkat, amelyekben a gyerekek, a tolmácsokkal és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tapasztalataikról meséltek. Munkájuk eredményeképp ismeretterjesztő anyagok, plakát és videós tájékoztató anyagok készültek. A Chills Konferencián a Gyerekjogi Követek közös prezentációján túl a Követ  Program vezetője, Németh Barbara is előadást tartott. 

A közös munkáról a Chills program partnerei, a Bolognai Egyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem is elismerően nyilatkozott, a munka folytatódik a közösen meghatározott keretek és célok mentén.

A ChiLLS projekt belátást adott nekünk abba, hogy milyen lehet gyerekként bekerülni az igazságszolgáltatásba egy idegen országban, ahol csak mediátorok segítségével lehet kommunikálni. Sokféleképpen részt vettünk a projektben – workshopokat hallgattunk, gyerekbarát anyagokat véleményeztünk, gyerekekkel készült interjúkat olvastunk – és fantasztikus volt, hogy a végén bemutathattuk a konferencián a szakembereknek a projektünket, aminek a fő üzenete az, hogy mindenekelőtt gyerekként kell gondolni azokra, akik egy ilyen eljárásban találják magukat.- Juhász Lili, Gyermekjogi Követ

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart