ChiLLs konferencia a Leuveni és Bolognai Egyetemmel

Program a gyermekközpontú igazságszolgáltatásért: a ChiLLS a Leuveni Katolikus Egyetem, a Bolognai Egyetem és a Hintalovon Alapítvány közös programja, amelyben az Alapítvány fiatal munkatársai, a Gyermekjogi követek is aktívan részt vettek.

Hintalovon

2020.11.09.

A ChiLLS program  célja a gyermekközpontú igazságszolgáltatás támogatása, kiemelten a gyerekek meghallgatásának, kihallgatásának körülményeinek javítása, különös tekintettel a fokozottan sérülékeny (bántalmazott, erőszak áldozatává vált, az eljárás nyelvét nem ismerő, fogyatékossággal élő, stb.) gyerekekre. Az Európai Bizottság támogatásával 2018 novemberében indult el a ChiLLS program a Leuveni Katolikus Egyetem, a Bolognai Egyetem és a Hintalovon Alapítvány közös programja, amelyben az Alapítvány fiatal munkatársai, a Gyermekjogi követek is aktívan részt vettek.

Program a gyermekközpontú igazságszolgáltatásért

Gyerekjogi Követek a Chills programban

A Hintalovon Alapítvány  Gyermekjogi Követei is részt vettek a Chills Program Antwerpeni  workshopján,  ahol az igazságszolgáltatásban dolgozó szakértők és a gyermekek nézőpontját képviselő Követek cseréltek tapasztalatokat.  Véleményezték és segítették a projekt részeként elkészülő gyerekbarát anyagokat, köztük történeteket, folyamatábrákat, tájékoztatókat. A kiadványok  abban segítik a felnőtteket, hogy átfogó és könnyen érthető információt adjanak a gyerekek számára, összegyűjtik a büntetőeljárásokkal, a menedékjogi eljárásokkal és tolmácsolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Bár önállóan is hasznosak lehetnek a gyerekek számára, elsősorban a beszélgetést kívánják támogatni a gyerekekkel. Az angol nyelvű anyagok itt elérhetőek.

Az Alapítvány Gyermekjogi Követei komoly szerepet kaptak az októberben megrendezésre került közel 500 fős online konferencián is. Céljuk volt, hogy felhívják a szakemberek figyelmét  azoknak a gyerekeknek a nehézségeire, akik nem beszélik az adott ország nyelvét, viszont kapcsolatba kerülnek valamilyen formában az igazságszolgáltatással.

Gyerekjogi Követeink a Chills Online konferenciájának szünetében

Ehhez feldolgozták a Leuveni Katolikus Egyetem és a Bolognai Egyetem  által, menekült gyerekekkel és büntetőeljárásban lévő gyerekekkel készített interjúkat, amelyekben a gyerekek, a tolmácsokkal és az igazságszolgáltatással kapcsolatos tapasztalataikról meséltek. Munkájuk eredményeképp ismeretterjesztő anyagok, plakát és videós tájékoztató anyagok készültek. A Chills Konferencián a Gyerekjogi Követek közös prezentációján túl a Követ  Program vezetője, Németh Barbara is előadást tartott. 

A közös munkáról a Chills program partnerei, a Bolognai Egyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem is elismerően nyilatkozott, a munka folytatódik a közösen meghatározott keretek és célok mentén.

A ChiLLS projekt belátást adott nekünk abba, hogy milyen lehet gyerekként bekerülni az igazságszolgáltatásba egy idegen országban, ahol csak mediátorok segítségével lehet kommunikálni. Sokféleképpen részt vettünk a projektben – workshopokat hallgattunk, gyerekbarát anyagokat véleményeztünk, gyerekekkel készült interjúkat olvastunk – és fantasztikus volt, hogy a végén bemutathattuk a konferencián a szakembereknek a projektünket, aminek a fő üzenete az, hogy mindenekelőtt gyerekként kell gondolni azokra, akik egy ilyen eljárásban találják magukat.- Juhász Lili, Gyermekjogi Követ

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

60 léleksimogató mondat – Plakát

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart