Akik hatalommal rendelkeznek, ne éljenek vele vissza

dr. Juhász-Laczik Albint, Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóját kérdeztük az iskolai bántalmazásról a közelgő Pannonhalmi Szimpózium és a Nem bánom, hogy víz alá nyomtatok! című beszélgetés kapcsán.

Hintalovon

2019.09.26.

dr. Juhász-Laczik Albint, Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóját kérdeztük az iskolai bántalmazásról a közelgő Pannonhalmi Szimpózium és a Nem bánom, hogy víz alá nyomtatok! című beszélgetés kapcsán.

Mi az Ön személyes motivációja a gyermekvédelem témájában? 

Szent Benedek másfél évezrede olyan közösséget alapított, amelyben egyszerre van hierarchia és szeretet, keret és tartalom, igazság és irgalom. Ennek kulcsa akkor és azóta is abban rejlik, hogy akik hatalommal rendelkeznek (mester, kapus testvér, tanár vagy csapatkapitány), ne éljenek vissza a hatalmukkal. Ebben segítik őket a kiszámítható szabályok, az átláthatóság, és különösen is a gyengébbek, akik a legkorábban érzik, ha az erő és a hatalom már nem szolgálat, hanem valami más. A gyermekvédelem – ha jól működik – az iskolában olyan kereteket, olyan otthonosságot képes teremteni, ahol tanár és diák (és még az igazgató is) biztonságban szembe tud nézni a hibákkal, sőt erőt meríthet, hogy azokból is lehet tanulni.

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amelyre szeretne választ kapni a konferencia után? 

A konferencia már meghirdetésekor nagyon erős ellenszéllel, viharral találkozott. Volt, aki azt tanácsolta, hogy mondjuk le a konferenciát, hiszen akkora az értékrendbeli különbség a keresztény és a világi szféra között. Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy vajon lehetséges-e a párbeszéd a két világ között? Lehetséges-e a közös elköteleződés a transzparens és biztonságos szervezetek kialakítása mellett?

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

MInden gyereknek joga van a suliban

Minden gyereknek joga van a suliban …

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Cikkajánló

×
×

Cart