A gyermekvédelem szülőként is fontos

“A gyermekvédelem kiemelten fontos számomra és szülőként is érintett vagyok” – Szűcsné Villányi Ritát, Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakkollégium tanárát, a Védelmi Csoport tagját kértük a Pannonhalmi Gyerekjogi Szimpózium kapcsán ajánljon nekünk olyan könyveket, filmeket, előadásokat amelyek segítenek az iskolai bántalmazás és visszaélés könnyebb megértésében.

Mi az Ön személyes motivációja a gyermekvédelem témájában? 

A Pannonhalmi Gimnáziumban működő Védelmi Csoport tagjaként a gyermekvédelem kiemelten fontos terület a számomra. És természetesen szülőként is érintett vagyok.

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amelyre szeretne választ kapni a konferencia után?

Különösen érdekel, hogy mi tanárként illetve Védelmi Csoportként mit tehetünk a bántalmazások megelőzéséért, s vajon a mi gyermekvédelmi elképzeléseink és a Védelmi Csoportunk protokollja mennyire állja meg a helyét magyarországi és nemzetközi viszonylatban. 

Van-e olyan nemzetközi példa, amelyet követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában, a visszaélések megelőzésében?

A finn KiVa program működőképesnek tűnik számomra és talán a magyarországi körülményekhez is adaptálható. De érdekes lehet még az ENABLE Projekt is. 

Van-e olyan könyv, film, bármilyen más művészeti alkotás, amit ajánlana az iskolai bántalmazás és visszaélés könnyebb megértéséhez?

Van-e olyan előadás (TED talks, stb.) amelyet ajánlana nekünk a témában? 

Sajnos, bőséges a választék. Két magyarországi fiatalt emelek most ki: 

Ki az, akit nem hívtunk meg a konferenciára, de meg kellett volna?  

Számos kiváló szakembert hívtatok meg, nincs hiányérzetem. De ha mégis megemlíthetek még valakit, akkor talán a Békés Iskolák program képviselői helyet kaphattak volna a beszélgetésben.