A Hintalovon Alapítvány az Európa Tanács hivatalos partnere lett

2021 őszén az Európa Tanács tanácsadói együttműködést kötött a Hintalovon Alapítvánnyal a gyerekek véleményének megismerése érdekében. A strasbourgi székhelyű szervezet a gyerekek legfőbb érdekének érvényesülését támogató eszközöket dolgoz ki a szülők különválásával és a gondozásba vétellel kapcsolatban, amelyekhez a gyerekek véleményét is figyelembe veszik. A Hintalovont ennek feltérképezésével, módszertanának kidolgozásával, és a gyerekkonzultációk támogatásával bízta meg a Tanács. A 2022 végéig tartó projektben a Gyermekrészvétel és a Gyermekjogi Központ munkatársai a téma elismert nemzetközi szakértőivel dolgozhatnak együtt.

Szülők válása esetén vagy amikor egy gyermek állami gondozásba kerül, az eljárási folyamat, illetve a meghozott döntések különösen nagy hatást gyakorolhatnak a gyerekekre. Ilyenkor különösen fontos, hogy ezek a döntések a gyerekek legfőbb érdekét figyelembe véve szülessenek meg. Ebben kíván segítséget nyújtani az Európa Tanács, akik szakértők és gyerekek bevonásával gyakorlati útmutatókat és háttérdokumentumokat készítenek a témában a szakembereknek.

A projekt alapját képezi az a két tanulmány, amelyet az Európa Tanács a szülők különválásával, valamint a gondozásba vételi eljárásokkal kapcsolatban készített a gyerekek legfőbb érdekének figyelembevételéről. 

Konzultáció gyerekekkel

Az Európa Tanács elkötelezett abban, hogy munkájukhoz a gyerekek véleményét is figyelembe vegyék. Gyermekjogi Osztályuk korábban is rendszeresen bevonta a gyerekeket a munkájába, például a jogaikkal kapcsolatos figyelemfelhívásba, a tagállamok kötelezettségvállalásainak nyomonkövetésébe és az együttműködések fejlesztésébe. A mostani projekt során ezért nem csak a korábbi, gyerekek körében végzett kutatásokat veszik alapul, hanem közvetlenül is bevonják a gyerekeket – gyermekkonzultációkat szerveznek több országban.

A Hintalovon Alapítvány feladata, hogy módszertani ajánlást dolgozzon ki a gyerekek bevonásáról, és segítse a többi országban zajló gyermekkonzultációkat. Emellett az Európa Tanács tagállamaiban feltérképezi a korábbi gyermekek körében végzett kutatásokat és szakirodalmat, áttekintve ezzel, hogy mit tartanak a gyerekek fontosnak a szülők válása vagy a gondozásba vétel esetén. A projektben Gyermekjogi Központunk és a Gyerekrészvétel programunk munkatársai közösen dolgoznak. 

További információk az Európa Tanács weboldalán érhetők el.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Mik azok a gyermekjogok

Mik azok a gyerekjogok? – Plakát

Plakátunkon sorra vesszük a gyerekek jogait, ha ismered a jogaidat, akkor tudod tisztelni mások jogait is!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart