Felnőni a lezárások alatt: gyerekként a COVID-19

A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta, az Európa 25 országából gyűjtött adatok alapján pedig ajánlásokat fogalmaztak meg a családok támogatása érdekében.

A koronavírus-járvány 2020 februári megjelenése Európában jelentősen befolyásolta a gazdaságot, társadalmat és a mindennapi életet. A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta. 2020 szeptemberéig Európa 25 országából gyűjtöttek adatokat, mely alapján rövid és hosszú távú szakpolitikai ajánlásokat fogalmaztak meg a családok hatékonyabb támogatása érdekében. A magyarországi helyzet vizsgálatát a Hintalovon Alapítvány és a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület segítette.

A COVID-19 járvány a már meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket tovább súlyosbította: a munkahelyek elvesztése számos családot taszított mélyebb szegénységbe, az iskolabezárások következtében létrejött oktatási szakadék pedig nem csak a gyerekek életesélyeire, hanem  testi és lelki egészségére is kihatott. A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy hiányoznak a nemzeti politikák a szegénység, különösen a gyermekszegénység megfelelő kezelésére, és felhívta a figyelmet a többdimenziós megközelítés szükségességére.

A Eurochild és tagjai szorgalmazzák az olyan helyreállítási tervek elkészítését, amelyek figyelembe veszik a gyerekek szükségleteit, és a szegénység csökkentését célozzák. Javasolják továbbá az EU célzott támogatását is a a gyermekszegénység felszámolására, többek között egy európai uniós Gyermekgarancia létrehozása révén.

Magyarország országprofilja ajánlásokat fogalmaz meg a járvánnyal összefüggésben felmerülő  gyermek- és családtámogatási módokra. Felhívja a figyelmet egyes negatív fejleményekre, kormányzati intézkedésekre, valamint ismertet a gyermekszegénység területén bevált jó gyakorlatokat. Áttekintést ad továbbá a vonatkozó szakpolitikákról és az alternatív gondozásban élő gyerekek helyzetéről.

Szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő gyerekek Európában (2020)

Kattints a térképre a gyermekszegénységi adatokért és a Eurochild ajánlásaiért!
Forrás: Eurochild

A teljes jelentés angol nyelven ezen a linken érhető el.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart