Felnőni a lezárások alatt: gyerekként a COVID-19

A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta, az Európa 25 országából gyűjtött adatok alapján pedig ajánlásokat fogalmaztak meg a családok támogatása érdekében.

A koronavírus-járvány 2020 februári megjelenése Európában jelentősen befolyásolta a gazdaságot, társadalmat és a mindennapi életet. A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta. 2020 szeptemberéig Európa 25 országából gyűjtöttek adatokat, mely alapján rövid és hosszú távú szakpolitikai ajánlásokat fogalmaztak meg a családok hatékonyabb támogatása érdekében. A magyarországi helyzet vizsgálatát a Hintalovon Alapítvány és a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület segítette.

A COVID-19 járvány a már meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket tovább súlyosbította: a munkahelyek elvesztése számos családot taszított mélyebb szegénységbe, az iskolabezárások következtében létrejött oktatási szakadék pedig nem csak a gyerekek életesélyeire, hanem  testi és lelki egészségére is kihatott. A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy hiányoznak a nemzeti politikák a szegénység, különösen a gyermekszegénység megfelelő kezelésére, és felhívta a figyelmet a többdimenziós megközelítés szükségességére.

A Eurochild és tagjai szorgalmazzák az olyan helyreállítási tervek elkészítését, amelyek figyelembe veszik a gyerekek szükségleteit, és a szegénység csökkentését célozzák. Javasolják továbbá az EU célzott támogatását is a a gyermekszegénység felszámolására, többek között egy európai uniós Gyermekgarancia létrehozása révén.

Magyarország országprofilja ajánlásokat fogalmaz meg a járvánnyal összefüggésben felmerülő  gyermek- és családtámogatási módokra. Felhívja a figyelmet egyes negatív fejleményekre, kormányzati intézkedésekre, valamint ismertet a gyermekszegénység területén bevált jó gyakorlatokat. Áttekintést ad továbbá a vonatkozó szakpolitikákról és az alternatív gondozásban élő gyerekek helyzetéről.

Szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő gyerekek Európában (2020)

Kattints a térképre a gyermekszegénységi adatokért és a Eurochild ajánlásaiért!
Forrás: Eurochild

A teljes jelentés angol nyelven ezen a linken érhető el.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart