Felnőni a lezárások alatt: gyerekként a COVID-19

A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta, az Európa 25 országából gyűjtött adatok alapján pedig ajánlásokat fogalmaztak meg a családok támogatása érdekében.

A koronavírus-járvány 2020 februári megjelenése Európában jelentősen befolyásolta a gazdaságot, társadalmat és a mindennapi életet. A Eurochild 2020 novemberében megjelent jelentése a járvány gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálta. 2020 szeptemberéig Európa 25 országából gyűjtöttek adatokat, mely alapján rövid és hosszú távú szakpolitikai ajánlásokat fogalmaztak meg a családok hatékonyabb támogatása érdekében. A magyarországi helyzet vizsgálatát a Hintalovon Alapítvány és a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület segítette.

A COVID-19 járvány a már meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket tovább súlyosbította: a munkahelyek elvesztése számos családot taszított mélyebb szegénységbe, az iskolabezárások következtében létrejött oktatási szakadék pedig nem csak a gyerekek életesélyeire, hanem  testi és lelki egészségére is kihatott. A járvány nyilvánvalóvá tette, hogy hiányoznak a nemzeti politikák a szegénység, különösen a gyermekszegénység megfelelő kezelésére, és felhívta a figyelmet a többdimenziós megközelítés szükségességére.

A Eurochild és tagjai szorgalmazzák az olyan helyreállítási tervek elkészítését, amelyek figyelembe veszik a gyerekek szükségleteit, és a szegénység csökkentését célozzák. Javasolják továbbá az EU célzott támogatását is a a gyermekszegénység felszámolására, többek között egy európai uniós Gyermekgarancia létrehozása révén.

Magyarország országprofilja ajánlásokat fogalmaz meg a járvánnyal összefüggésben felmerülő  gyermek- és családtámogatási módokra. Felhívja a figyelmet egyes negatív fejleményekre, kormányzati intézkedésekre, valamint ismertet a gyermekszegénység területén bevált jó gyakorlatokat. Áttekintést ad továbbá a vonatkozó szakpolitikákról és az alternatív gondozásban élő gyerekek helyzetéről.

Szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő gyerekek Európában (2020)

Kattints a térképre a gyermekszegénységi adatokért és a Eurochild ajánlásaiért!
Forrás: Eurochild

A teljes jelentés angol nyelven ezen a linken érhető el.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

csapatépítő követekkel 2022.

Új gyerekekkel bővült a gyermekjogi követ csapatunk

12 új gyerek csatlakozott a Hintalovon csapatához, így szeptembertől a gyermekjogi követek csapata 18 főre nő. Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Csapatépítő tábor a gyermekjogi követekkel

Csapatépítő tábort tartottunk a gyermekjogi követekkel

Hintalovon Alapítvány történetében először csapatépítő tábort szervezett a régi és újonnan csatlakozott gyermekjogi követeknek Balatonbogláron. Köszönjük támogatóinknak, az E.ON Hungária Zrt.-nek és a Kúria Kft.-nek ezt a felejthetetlen három napot.

Nemzetközi konferencia a gyerekrészvétel és a biztonság kérdéseiről

Miért vonjuk be a gyerekeket abba, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számukra? Mit tehetünk szervezetként, hogy a gyerekek véleménye is érvényesüljön abban, hogy milyen szabályokat hozunk ennek érdekében? Tudj meg többet!

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Cikkajánló

×
×

Cart