Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, ezért hazai civil szervezetek együttműködésével kampány indult ennek megismerésére “Te hogy látod?” címmel. A kérdőív iskolai feldolgozásához oktatási segédanyag készült, ami bárki számára letölthető a koordinálást végző gyerekjogi szervezet, Hintalovon.hu oldaláról.

Hintalovon

2019.02.05.

Hogyan segítsd pedagógusként, hogy a gyerekeket kiálljanak magukért? – Felmérés készült a gyerekek véleményéről az ENSZ-nek.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, ezért  hazai civil szervezetek együttműködésével kampány indult ennek megismerésére “Te hogy látod?” címmel. A kérdőív iskolai feldolgozásához oktatási segédanyag készült, ami bárki számára letölthető a koordinálást végző gyerekjogi szervezet, Hintalovon.hu oldaláról.

Miről szól a felmérés?

A “Te hogy látod?” kampány célja, hogy a gyerekek véleményét megismerje az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága. A felmérés kizárólag 18 éven aluli gyerekek véleményre kíváncsi arról, hogy hogyan érzik magukat otthon, az iskolában, lakóhelyükön, milyen lehetőségeik és nehézségeik vannak a hétköznapokban. A kérdőívet idén március végéig tölthetik ki a gyerekek, a beérkezett véleményekről készült riportot a szervezők elküldik az ENSZ-nek, a Gyermekjogi Bizottság pedig többek között ennek alapján fogja a kormánynak a gyerekek védelme érdekében tett javaslatcsomagját összeállítani.

Most kiderül, mit szeretnek a gyerekek az iskolában

A gyerekek a kérdőívben többek között elmondhatják, hogy érzik magukat az iskolában, beszéltek-e felnőttekkel az alkoholról, a drogokról, a szexualitásról, van-e lehetőségük kikapcsolódni, és mennyi időt tudnak a családdal tölteni. Kiderül az is, hogy szerintük megkérdezik-e a véleményüket, milyen tapasztalataik vannak az egészségüggyel, mennyire érzik biztonságban magukat, mit gondolnak a jövőről és a lehetőségeikről.

Mit tehetsz pedagógusként?

Támogasd a gyerekeket abban, hogy elmondják a véleményüket az iskolai, az otthoni és más tapasztalataikról, és érezzék, hogy ők is részesei a jelen és a jövő alakításának!

 • Adj lehetőséget a kérdőív kitöltésére az iskolában!
 • Támogasd a gyerekeket abban, hogy ők is kampányoljanak!
 • Ajánld a kampányt a szülőknek!
 • Beszéljetek róla a tanári értekezleten, és gondoljátok át az iskola lehetőségeit!

A cikk alján letölthető segédanyag kifejezetten a pedagógusoknak készült és a fenti kérdésekben  nyújt gyakorlati segítséget.

Miért érdemes csatlakoznod?

 • A felmérés a gyerekekről szól, és valódi változásokat indíthat el
 • Kedvezően hat vissza a nemzeti közműveltségre
 • Izgalmas új színt, megközelítést vihet az órákba
 • Erősíti a tanár-diák kapcsolatot, építi a bizalmat
 • Motiváló, a pedagógiai módszerek és az egyéni szerepvállalás átgondolására késztet
 • Erősíti az iskola gyermekközpontú hírnevét, ahol fontosnak tartják a gyerekek véleményét.
 • Olyan jó történetek is eljuthatnak a döntéshozókhoz és az ENSZ-hez,iskolátokban ered.

Olvass tovább!

A Te hogy látod? kampány Facebook oldala

Online kérdőív gyerekeknek

Letölthető kérdőív, olvasásra

Letölthető kampányanyagok, háttéranyagok

Szakmai leírás

Gyakori kérdések

Kapcsolat: tehogylatod@hintalovon.hu

Csatolmányok:

Segédanyag pedagógusoknak, felnőtt segítőknek
Kérdőív, olvasható verzió

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mik azok a gyermekjogok

Mik azok a gyerekjogok? – Plakát

Plakátunkon sorra vesszük a gyerekek jogait, ha ismered a jogaidat, akkor tudod tisztelni mások jogait is!

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Cikkajánló

×
×

Cart