Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, ezért hazai civil szervezetek együttműködésével kampány indult ennek megismerésére “Te hogy látod?” címmel. A kérdőív iskolai feldolgozásához oktatási segédanyag készült, ami bárki számára letölthető a koordinálást végző gyerekjogi szervezet, Hintalovon.hu oldaláról.

Hintalovon

2019.02.05.

Hogyan segítsd pedagógusként, hogy a gyerekeket kiálljanak magukért? – Felmérés készült a gyerekek véleményéről az ENSZ-nek.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, ezért  hazai civil szervezetek együttműködésével kampány indult ennek megismerésére “Te hogy látod?” címmel. A kérdőív iskolai feldolgozásához oktatási segédanyag készült, ami bárki számára letölthető a koordinálást végző gyerekjogi szervezet, Hintalovon.hu oldaláról.

Miről szól a felmérés?

A “Te hogy látod?” kampány célja, hogy a gyerekek véleményét megismerje az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága. A felmérés kizárólag 18 éven aluli gyerekek véleményre kíváncsi arról, hogy hogyan érzik magukat otthon, az iskolában, lakóhelyükön, milyen lehetőségeik és nehézségeik vannak a hétköznapokban. A kérdőívet idén március végéig tölthetik ki a gyerekek, a beérkezett véleményekről készült riportot a szervezők elküldik az ENSZ-nek, a Gyermekjogi Bizottság pedig többek között ennek alapján fogja a kormánynak a gyerekek védelme érdekében tett javaslatcsomagját összeállítani.

Most kiderül, mit szeretnek a gyerekek az iskolában

A gyerekek a kérdőívben többek között elmondhatják, hogy érzik magukat az iskolában, beszéltek-e felnőttekkel az alkoholról, a drogokról, a szexualitásról, van-e lehetőségük kikapcsolódni, és mennyi időt tudnak a családdal tölteni. Kiderül az is, hogy szerintük megkérdezik-e a véleményüket, milyen tapasztalataik vannak az egészségüggyel, mennyire érzik biztonságban magukat, mit gondolnak a jövőről és a lehetőségeikről.

Mit tehetsz pedagógusként?

Támogasd a gyerekeket abban, hogy elmondják a véleményüket az iskolai, az otthoni és más tapasztalataikról, és érezzék, hogy ők is részesei a jelen és a jövő alakításának!

 • Adj lehetőséget a kérdőív kitöltésére az iskolában!
 • Támogasd a gyerekeket abban, hogy ők is kampányoljanak!
 • Ajánld a kampányt a szülőknek!
 • Beszéljetek róla a tanári értekezleten, és gondoljátok át az iskola lehetőségeit!

A cikk alján letölthető segédanyag kifejezetten a pedagógusoknak készült és a fenti kérdésekben  nyújt gyakorlati segítséget.

Miért érdemes csatlakoznod?

 • A felmérés a gyerekekről szól, és valódi változásokat indíthat el
 • Kedvezően hat vissza a nemzeti közműveltségre
 • Izgalmas új színt, megközelítést vihet az órákba
 • Erősíti a tanár-diák kapcsolatot, építi a bizalmat
 • Motiváló, a pedagógiai módszerek és az egyéni szerepvállalás átgondolására késztet
 • Erősíti az iskola gyermekközpontú hírnevét, ahol fontosnak tartják a gyerekek véleményét.
 • Olyan jó történetek is eljuthatnak a döntéshozókhoz és az ENSZ-hez,iskolátokban ered.

Olvass tovább!

A Te hogy látod? kampány Facebook oldala

Online kérdőív gyerekeknek

Letölthető kérdőív, olvasásra

Letölthető kampányanyagok, háttéranyagok

Szakmai leírás

Gyakori kérdések

Kapcsolat: tehogylatod@hintalovon.hu

Csatolmányok:

Segédanyag pedagógusoknak, felnőtt segítőknek
Kérdőív, olvasható verzió

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart