Vonjátok be a gyerekeket az értük folyó munkába!

2019 óta a Hintalovon Alapítvány is a gyermekjogi szervezeteket tömörítő Eurochild tagja. A Eurochild 2020. június 15-16-án tartotta éves közgyűlését, amit a járványügyi korlátozások miatt online rendeztek meg. A közgyűlésen és az azt követő tematikus gyermekjogi webinarokon gyerekek és felnőttek közösen gondolkodtak a gyerekeket érintő legfontosabb kihívásokról. A programon az alapítvány tagjai is részt vettek.

Bemutatták a Eurochild 2019-es éves jelentését, külön foglalkoztak a koronavírus gyerekekre gyakorolt hatásával is. Felszólalt Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke is, aki megerősítette az EU elköteleződését arra, hogy bevonja a gyerekeket az értük folyó munkába. Beszédében kiemelte, hogy proaktívan tenni fognak azért, hogy megismerjék a gyerekek véleményét, és tájékoztassák arról az európai uniós döntéshozatalt. A gyerekek részvételhez való joga az online konferencia programjában is külön fókuszt kapott, ami a gyerekbarát költségvetés, gyerekszegénység, a korai gyermekkor, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek helyzete mellett a Eurochild munkájának kiemelt területe.

Ismerd meg a legfontosabb gondolatokat

Ezen a linken rajzos formában ismerkedhetsz meg a legfontosabb alapelvekkel és felvetésekkel.

A webinarokon szó volt arról, hogyan lehet a gyerekekkel érdemben együtt dolgozni jogaik érvényesítésében, mivel kell támogatni őket véleményük biztonságos kifejezésében, és hogyan tudjuk segíteni együttműködésüket a határokon túl is. Különösen emlékezetes volt a a nemzetközi szervezet gyerek tanácsa, a Eurochild Children’s Council által vezetett webinar, ahol Juhász Lili, Gyermekjogi Követünk is részt vett.

A webinar témája az oktatás helyzete volt a koronavírus alatt, ami aktuális, és minden országot érintő téma. Online is profi volt a szervezés, számos európai országból voltak jelen: Egyesült Királyság, Szlovénia, Ukrajna, Ciprus, Belgium és még sokan mások.. Különösen jó volt látni, hogy az Eurochildnak a Hintalovonhoz hasonlóan nagyon fontos a gyerekek részvétele: az egész beszélgetést gyerekek szervezték és vezényeltek le. Csoportbontásban 10 fős “breakout room”-okat szerveztek, így könnyebb volt beszélgetni és megosztani a véleményünket. A csoportban vegyesen vettek részt gyerekek és olyan felnőttek, akiknek ehhez kapcsolódó szakmájuk van és együtt ötleteltünk.

Az online oktatás gyerekszemmel

Mi az online oktatás hátrányairól beszéltünk, és kiderült, hogy többé-kevésbé mindenhol ugyanazok az aggodalmak és problémák.Mindenhol megterhelte a gyerekeket az új kihívás, sok helyen probléma volt, hogy nem ugyanazt kommunikálta az iskolájuk és a kormány, és emiatt nagy volt a bizonytalanság illetve az online tanulás felerősítette a már meglévő egyenlőtlenségeket. Jó volt hallani, hogy sok helyen keresik a megoldásokat, és megpróbálják alkalmazni a jövőben is a távoktatás alatt tanultakat és megtartani belőle azt, ami bevált. Volt olyan ország is, ahol felmerült, hogy ezentúl “hibrid” oktatás lesz, részben online és részben az iskolában.

– mondta el Juhász Lili, Gyermekjogi Követ.

A Eurochild Közgyűlése kiváló példája volt annak, hogyan lehet profin megszervezni egy online nemzetközi konferenciát, és érdemben bevonni a gyerekeket a róluk szóló gondolkodásba.