Szempontok a menekült gyerekek segítéséhez

Hogyan segítsd a válsághelyzetben lévő gyerekeket és családjukat? Mit gondolj végig a menekült gyerekek segítésének kapcsán?

Hintalovon

2023.01.12.

Mit tegyél, ha segítőként menekülő gyerekekkel és családokkal találkozol? Miről kell meggyőződnöd, és kit, miről kell tájékoztatnod? Mire és hogyan készítsd fel a gyerekeket, és mire figyelj, amikor beszélgetsz velük? Ezekre a kérdésekre ad választ az a gyakorlati útmutató és ellenőrző lista, amit a Changing the Way We Care szervezet készített a gyerekeket és a családokat segítők számára az Ukrajnában és a környező országokban kialakult humanitárius helyzetre válaszul.

Az útmutató három részből áll: 

  • Az I. rész ismerteti azokat az alapelveket, amelyek útmutatót jelentenek az elszakadás veszélyének kitett vagy a családjától már elszakadt gyerekkel való intervenciókhoz humanitárius válsághelyzetben. 
  • A II. rész a gyerekek menekítéséhez és az arra való felkészüléshez kapcsolódó intézkedéseket tartalmazza. 
  • A III. rész azokról a feladatokról szól, melyek egy gyerek vagy gyerekek egy csoportjának új helyszínen vagy új országban történő fogadásához kapcsolódnak.

Az útmutató egy ellenőrző listát is tartalmaz, amely segít végiggondolni a legfontosabb szempontokat, illetve további hivatkozásokat ajánl az egyes témákban. 

Az útmutató magyar, angol, ukrán, román és orosz nyelven is elérhető. A magyar fordítást a szerző engedélyével a Hintalovon Alapítvány készítette.

A magyar fordítás innen letölthető.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Iskolaváltás szabályai

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart