Gyermek kórházi karanténban VS a szülők jogai

Szülőként van jogod a gyereked mellett lenni, ha karanténba kerülne? Tudd meg, pontosan milyen jogokat, és milyen mértékben érintenek a korlátozások.

Hintalovon

2020.11.15.

Mi történik, ha a gyerek karanténba kerül? Milyen jogai vannak a szülőnek? A veszélyhelyzet kapcsán fontos beszélnünk, arról, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója.

Sokan kérdeztétek tőlünk a most bejelentett veszélyhelyzet kapcsán, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója. A jelenleg hatályos (2020.11.25.) rendelkezések értelmében:

  • a szülői felügyeleti jogokat a kihirdetett vészhelyzet semmilyen módon nem korlátozza;
  • ennek megfelelően a gyerek egészségügyi ellátása idején a szülő jelen lehet, és az orvosi beavatkozásokhoz (életmentés, súlyos helyzetek kivételével) kell a szülő előzetes hozzájárulása;
  • ha a jövőben új szabályok lépnek életbe (karantén bevezetése, egyéb korlátozások), akkor mindig olvassátok el az eredeti rendeletet (ne csak sajtó híradásokból tájékozódjatok), és ha az nem tér ki a szülői/törvényes képviselői jogok korlátozására, akkor minden jog ugyanúgy megillet titeket mint korábban;
  • alkotmányba foglalt alapjogok esetén bármilyen korlátozás csak az “arányosság és szükségesség” figyelembevételével lehetséges. Így arra számítunk, hogy a gyerekek jogait, védelmét és biztonságát érintő esetleges változások is ezt veszik majd alapul – nem okoznak majd szükségtelen korlátozást;

A gyermekek biztonságáért elsősorban a szülők felelnek. Vigyázzatok egymásra, és hozzatok felelős döntéseket.
#agyerekjogvilágnézet

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja online konzultációt indított

Mondd el az ENSZ-nek, mit gondolsz a klímaváltozással kapcsolatos törekvéseiről, és gyűjtsd össze a gyerekek rajzait, történeteit, véleményét is. Angol, környezetvédelmi és más táborokba is jó program!

Közösségi gyermekvédelem Budaörsön

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Sokszor mondjuk ezt, de mit is jelent ez pontosan és mit takar a közösségi gyerekvédelem?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Amit minden óvodás szülőjének érdemes tudni – 9 napos e-mail-kurzus

Hogyan beszéljek vele a testéről? Hogy segíthetem a gyászban? Mikor kérjem szakember segítségét? Nem vagy egyedül kérdéseiddel, segítünk!

Hogyan beszélj a kamasz fiaddal a testi változásokról? – 7 napos e-mail-kurzus

Mit kell tudnom az erekcióról? Hogyan beszéljek az óvszer használatáról a kamasz fiammal? Jelentkezz még ma 7 napos e-mail-kurzusunkra!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Cikkajánló

×
×

Cart