Gyerekek a 13. Európai Gyermekjogi Fórumon

Szeptember 29. és október 1. között az Európai Bizottság kerül megrendezésre a 13. gyermekjogi fórum. A nemzetközi intézmények, kormányok és a civil társadalom magas szintű résztvevőivel a konferencia a gyermekjogokkal kapcsolatos politikák kidolgozásának egyik legfontosabb platformja.

Az Európai Bizottság a korábbiaktól eltérően ebben az évben a gyerekek aktív részvételét résztvevőként és közreműködőként is is lehetővé tette. Így a résztvevők között a nemzeti hatóságok, döntéshozók, igazságügyi és gyermekvédelmi szakemberek, független szakértők, nemzetközi és civil szervezetek, akadémikusok, uniós intézmények és ügynökségek lesznek gyerekek és fiatalok is.

A konferencia online zajlik majd, a gyerekek részvételét a Eurochild segíti, támogatják a gyerekeket abban, hogy az eseményen felkészültek legyenek az online térben is a biztonságos kommunikációra a gyerekekkel.

Új uniós stratégia a gyerekek jogairól

Az idei fórum annak a konzultációs folyamatnak a része, amely a gyermekek jogaira vonatkozó új uniós stratégia kialakításához vezet. Az új stratégia átfogó szakpolitikai keretet biztosít majd a gyermekjogok számára és összefogja az eddigi és jövőbeni uniós rendelkezéseket.

A Eurochild magyar tagjaként a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Követei közül négyen is részt vesznek a konferencián, ahol elmondhatják véleményüket a gyerekek helyzetéről. A fórum fontos platform lesz a gyerekek számára a a gyerekek jogairól folytatott megbeszélésekhez miközben megmutatja a gyerekek részvételének fontosságát és értékét.

Kiemelt kép innen.