Mi a helyzet a Gyermekjogi Követekkel?

Ismerd meg, hogyan zajlott az elmúlt fél évben a Gyermekjogi Követekkel közös munka, és hogy Ők maguk mit gondolnak minderről.
Gyerekjogi Követek 2020 nyár

Hintalovon

2020.06.25.

2020 februárjában Gyermekjogi Követ csapatunk 15 főre bővült, akikkel új lendülettel vágtunk neki a közös munkának. Mindössze 3 közös találkozó után álltunk át az online munkára, ahogy felfordult a világ, de szerencsére Követeinknek a digitális oktatás mellett az alapítványi munkájukra is jutott idejük. Egy új felállásban, de ugyanazért a célért dolgoztunk tovább, kamasz munkatársainkkal együtt.

Az elmúlt fél évben tartottunk 10 közös csapatépítő találkozót, közel 25 projektmegbeszélést, 14 különböző projektben, feladatban vették ki a részüket a munkából a követek (pl. ChiLLS projekt, NMHH-val közös munka, a készülő gyermekjogi chatbot tesztelése, a gyerekeknek szóló irányelvünk véleményezése, Telekom-kutatás). Ezalatt elkészült 20 Insta-poszt, nagyjából 200 Insta-sztori, 8 Yelon-cikk, 52 Messenger-beszélgetésben egyeztettük a fontos dolgokat, mindeközben 1 új mentorral gyarapodtunk.

A közös munka értékelése

Minden fél év után kikérjük a velünk dolgozó gyerekek véleményét a közös munkáról, hogy az ő visszajelzéseikre is alapozva tudjuk alakítani a programot. Mérjük, hogy a valódi részvételi alapelvek mennyire teljesülnek. A Követek névtelen, az elmúlt fél évre vonatkozó visszajelzése alapján jónak tartják a programot, ahol sok új ismeretre tesznek szert. Úgy érzik, hogy itt tisztelettel bánnak velük, és lehetőségük van elmondani a véleményüket, még ha az különbözik is másokétól. A kommunikáció és a szervezés még a megnehezített körülmények között is jól ment, de azért a többség motivációjára hatással volt a helyzet. Az online csapatépítés nehézségei a visszajelzésekből is kitűnnek. A jövőbeni online munka lehetősége osztotta meg legjobban a Követeket: van, aki továbbra is támogatja az online munkát, és van aki egyáltalán nem dolgozna így, ha lehetséges.

A következő lépések

Nyáron kicsit kevesebbet találkozunk a Követekkel, hogy ők is pihenhessek, élvezhessék a nyarat, a szabadságot. Szerencsére még a nagy nyári szétszéledés előtt volt alkalmunk egy személyesen találkozásra, ahol kicsit értekeltük, lezártuk az elmúlt időszakot, és örültünk annak, hogy végre nem csak a képernyőn keresztül láthatjuk egymást. Nyáron sem állunk le teljesen, kicsit lazább körülmények között, de folytatódik a munka a Gyermekjogi Követ Program háza táján.

Ha ismersz olyan 18 alatti fiatalt, vagy te magad szeretnél nyáron önkénteskedni az Alapítványnál, írj a lilla.palotay@hintalovon.hu-ra!

További tartalmak a témában

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Beavatási szertartások: Középiskolások véleményére kíváncsi a Hintalovon

Sokak tapasztalata, hogy a gólyaavatások beavatási szertartásai nem mindenki számára jó élmény. Sokszor megalázóak a feladatok és nem mindig arról szól az esemény, amiről kellene, hogy összekovácsolja a társaságot. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gólyatáborok, gólyaavatók témájában gyűjti a jó gyakorlatokat hogy ezzel segítse a pozitív változást a témában.

Menjen vagy ne menjen? – Gyakori kérdések és válaszok

A gyerekes családok életét nagyban befolyásolja az oktatási intézményekre a járványhelyzetben vonatkozó zárási és nyitási szabályok. Sok kérdést kaptunk az április 19-i újranyitással kapcsolatban, mivel számos egyedi szempont merülhet fel a családok életében, amit mind mérlegelniük kell ahhoz, hogy a legjobban dönthessenek a saját biztonságukról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan?

Cikkajánló

×
×

Cart