Gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések az online térben

Mit jelent az online szexuális bántalmazás? Mi számít szexuális visszaélésnek? Mi az a grooming? Ezekre a fontos kérdésekre próbálunk most választ adni.
online szexuális bántalmazás

Hintalovon

2023.06.05.

Mit jelent az online szexuális bántalmazás? Mi számít szexuális visszaélésnek? Mi az a grooming? Ezekre a fontos kérdésekre próbálunk most választ adni.

Mit takar az online szexuális bántalmazás?

Minden olyan magatartás szexuális visszaélésnek számít, amikor egy felnőtt, vagy egy kortárs gyerek, a saját szexuális vágya kielégítéséhez használ, kihasznál egy 18 éven aluli gyereket. A szexuális bántalmazás online felületeken is történhet. Ugyanúgy előfordul a közösségi média platformokon, netes játékokban, chaten, internetes oldalakon vagy akár telefonos üzenetekben.

A digitális térben ilyen használatnak, kihasználásnak számít, amikor valódi beleegyezés nélkül, erőszakkal, fenyegetéssel vagy manipulációval, zsarolással, esetleg a másik gyerek életkorát és az abból fakadó korlátozott belátási képességét kihasználva stb. éri el a felnőtt, vagy egy másik gyerek, hogy szexuális, pornográf tartalmú üzenethez, felvételhez jusson hozzá, intim témákról beszélgessen, videó kamerán keresztül betekinthessen a másik magánéletének tereibe (szobájába, lakásába, stb.) és/vagy intim helyzetben láthassa őt, esetleg pornónézésre invitálja. 

Mit jelent a grooming?

A digitális térben a fenti cselekmények, helyzetek általában nem egyik pillanatról a másikra fordulnak elő, hanem az ún. becserkészés (grooming) részeként. Általában azt nevezzük így, amikor egy felnőtt azért férkőzik egy gyerek közelébe, hogy valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá. Ez is a bántalmazás egyik formája. A bántalmazó fél kapcsolatot alakít ki valakivel (ismerkedés, barátkozás), miközben gyakran hazugságokkal próbálja elérni, hogy szexuálisan visszaélhessen vele. A grooming része lehet, hogy a felnőtt megmutatja a nemi szervét, vagy más, egyértelműen szexuális tartalmú fotót, videót küld. Gyakran arra kéri a gyereket, hogy intim képeket készítsen magáról, vagy hogy ő készíthessen ilyen képeket a gyerekről. A grooming előfordulhat egyszerre személyesen és online is.

A bántalmazó általában sebezhető vagy sebezhető helyzetben lévő fiatalt keres. Az is fontos lehet számára, hogy a gyerek magányos legyen, vagy szexuálisan kíváncsi. Vannak olyan bántalmazók, akik kamasznak adják ki magukat, vagy éppen támogatónak szeretnének tűnni: egy idősebb barátnak vagy mentornak látszanak, aki tanítani tudja a szerelmet vagy a szexet.

Online visszaélés esetében a zaklatónak nem kell ugyanazon a környéken, de még ugyanabban a városban sem laknia ahhoz, hogy a találkozás létrejöjjön. A helyszín lehet a közösségi média, a játékok platformjai, a chatszobák vagy más olyan felületek, ahol a felhasználók levelezhetnek. Az internetes felületek névtelenséget is engednek, ami a zaklatónak kedvez. Online beszélgetéskor nehéz meghatározni, hogy kivel van dolgunk, és mik a szándékai. 

A grooming során kulcsfontosságú, hogy a bántalmazó bizalmat ébresszen. A kiszemeltje sérülékeny pontjára reagálva olyan embernek mutatkozhat, akiben az megbízhat, aki meghallgatja őt. A zaklató könnyen tűnhet szimpatikusnak: mindig helyesel, és mintha ő lenne az egyetlen, aki megértheti az adott problémát. Az a célja, hogy a gyerek fő érzelmi támaszává váljon. Azzal is bókolhat a kamasznak, hogy felnőttként kezeli, megjegyzéseket tehet az érettségére. Felajánlhat egy szívességet, ami aztán a másikat lekötelezetté teszi – ezzel próbálhatja rávenni a gyereket arra, hogy ő is viszonozza a szívességet. A kapcsolat olyankor különösen veszélyes, mert nagyon hasonlít egy valódi, értékesnek tűnő kapcsolatra.

Amikor egy bántalmazó úgy érzi, hogy elnyerte a gyerek bizalmát, ellenőrzi, hogy az milyen erős. Megpróbálhatja elszigetelni őt a barátaitól, családtagjaitól akár annyira is, hogy az a gyerekben érzelmi vagy más függést eredményezzen az ő irányába. Az online behálózás során a zaklató kiszedheti a kamaszból, hogy a szülei ellenőrzik-e a telefonját, vagy hogy mikor van egyedül otthon. Megkérdezheti, hogy a gyerek titokban tartja-e a beszélgetéseiket vagy a neki küldött ajándékokat – ezzel méri fel a bántalmazó, hogy vajon továbbléphet-e úgy, hogy a gyerek nem árulja el. 

Az a végső fokozat, amikor a bántalmazó már biztos abban, hogy a kiépített bizalom elegendő arra, hogy minden kérése teljesüljön és titokban maradjon. Elkövethet szexuális támadást, ráveheti a szexre, vagy egyre intimebb, szexuális tartalmú képeket, videókat kérhet.

Ezek a felvételek, amiket a gyerekek maguk készítenek a testükről, és utána megosztják másokkal, ma már jelentős részét teszik ki az interneten keringő, a köznyelvben pedofil tartalomnak nevezett fotóknak, videóknak. Ebbe a körbe tartoznak olyan felvételek is, amiket szülők, családtagok készítenek a hiányos öltözetű, vagy intim helyzetben lévő gyerekről, és amely felvételekhez azok a személyek és hálózatok, akiknek ez szexuálisan vágykeltő, általában a közösségi média felületeket és a szülők meggondolatlan posztolásai szokásait kihasználva jutnak hozzá. 

Ezen kívül vannak olyan bűnszervezetek, és olyan egyéni bűnelkövetők is, amelyek rendszeresen kihasználnak gyerekeket ilyen módon. Időnként emberkereskedelemmel is összefüggő bűncselekmények részeként. 

Mit tehetünk felelős felnőttként? 

Fontos, hogy a gyerekeket felkészítsük a rájuk leselkedő veszélyekre. Minél többet beszélgetünk velük ezekről a témákról, annál könnyebben felismerik, ha valaki ártó szándékkal közeledik feléjük. Beszélgessünk velük sokat arról, hogy mire figyeljenek, amikor fotókat, videókat osztanak meg másokkal.

A kommunikáció és felkészítés mellett további feladatunk felelős felnőttként, hogy tisztában legyünk azokkal az alapvető biztonsági beállításokkal, amiket a gyerek által használt alkalmazások és oldalak biztosítana. Például videójátékoknál a chat funkció korlátozása vagy Tiktokon és más közösségi média felületeken a gyerek profiljának privátra állítása. Az is fontos, hogy a gyerek tisztában legyen azzal, hol és hogyan tud segítséget kérni önállóan magának vagy kortársainak, a neten keresztül. Így az internethotline.hu működését és a Kék Vonal szolgáltatásait is jó, ha együtt végignézzük a gyerekkel.

Ha szeretnél tovább olvasni ebben a témában, jelentkezz a szexuális erőszakról szóló e-mail-kurzusunkra!

Ha pedig érdekel az EU online szexuális bántalmazás megelőzését célzó jogalkotási folyamata, itt tudhatsz meg többet a témáról: https://hu.childsafetyineurope.com

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Cikkajánló

×
×

Cart