Tüntetések, polgári engedetlenség vs. a gyerekek oktatáshoz való joga

A gyerekek oktatáshoz való joga alapjog. Törvény biztosítja. Érdemes tehát alaposan végiggondolni mi és hogyan sérti, sértheti ennek az alapjognak az érvényesülését.

Hintalovon

2022.12.02.

Mi a kérdés?

“Az oktatási rendszer helyzete miatti tanár és diák tüntetések, sztrájkok veszélyeztetik-e a gyerekek oktatáshoz való jogát?”

vagy

“Mit kell tennünk azért, hogy az oktatási rendszer jelenlegi helyzete, amiben nem biztosítható a gyerekek oktatáshoz való joga, megváltozzon?”

A gyerekek oktatáshoz való joga alapjog. Törvény biztosítja. Érdemes tehát végiggondolni mi és hogyan sérti, sértheti ennek az alapjognak az érvényesülését. Az alábbi válogatást a 2016-2021 óta megjelent Gyermekjogi jelentések alapján készítettük.

2016: a szegénységben élő gyerekeknek sérül a minőségi oktatáshoz való joga

“2016-ban napvilágot látott kutatási eredmények szerint a magyar oktatási rendszer növeli a társadalmi különbségeket, és a szegénységben élő mintegy 150–200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2016)

2016: a fogyatékossággal élő gyerekek nagy része nem jut hozzá minőségi oktatáshoz

“2016-ban a fogyatékossággal élő gyerekek befogadó és minőségi oktatásának javításáért több szervezet és szakértő is felemelte a szavát, mivel minden 3. súlyosan halmozottan fogyatékos gyermek nem fér hozzá a (törvényileg előírt) fejlesztő neveléshez, oktatáshoz.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2016)

2017: a sajátos nevelési igényű gyerekeknek sérül az oktatáshoz való joga

2017 „Szakemberhiány, az iskolába való eljutás ellehetetlenülése, kézbesítőnek használt szülők – néhány példa az integráltan nevelhető, sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz és fejlesztéshez való hozzáféréséről lefolytatott ombudsmani vizsgálat megállapításai közül.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2017)

2017: az állami gondoskodásban élő gyerekeknél sérül a minőségi oktatáshoz való jog

“Az állami gondoskodásban élő gyerekek esetében gyakran felmerül, hogy „másodrendű” állampolgárként kezeli őket a rendszer. Hátrányt szenvednek az oktatásban, a tehetséggondozásban, az életkezdési lehetőségekben – és általában ezek a problémák „láthatatlanok” a társadalom többi tagja számára.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2017)

2018: a roma gyerekek nem jutnak hozzá minőségi oktatáshoz 

“2018-ban a diszkrimináció terén mérföldkő volt az Egri Törvényszék döntése az összesen 62 diák nevében indított iskolai szegregációs perben. Az ítélet megállapította az állam felelősségét a szegregált oktatásban, és kártérítésre kötelezte azoknak a roma gyerekeknek a javára, akiket éveken keresztül szegregáltan oktattak a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2018)

2019: A pedagógusok túlterheltsége és a pedagógushiány miatt sérül a gyerekek oktatáshoz való joga

“2019 júliusában az Országgyűlés megszavazta a Köznevelési törvény módosítását. A Pedagógusok Szakszervezete 2019-ben publikált kutatása rávilágít a pedadógusok túlterheltségére. Egy hazai pedagógus átlagosan heti 56 órát dolgozik, ezen kívül pedig az otthoni adminisztratív munkával (pl. felkészülés a másnapi órákra, dolgozatjavítás) heti szinten 18 órát tölt. Ezzel együtt a KSH által közölt adatok alapján 2019 második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2019)

2019: a 16 évre leszállított tankötelezettségi korhatár és az oktatási rendszer állapota miatt több tízezer diák kiesik az oktatási rendszerből 

“Civil szervezetek kezdtek aláírásgyűjtésbe 2019-ben azért, hogy állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt 18 évre. A KSH adatai is azt mutatják, hogy rengeteg fiatal esik ki a magyar oktatási rendszerből a tankötelezettségi korhatár leszállítása óta. Miközben a korai iskolaelhagyók (azok a 18–24 éves fiatalok, akik legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkeznek) arányát uniós szinten 10%-ra szeretnék csökkenteni, Magyarországon ez a szám tavaly 12,5% volt, ami a 6. legnagyobb arány az uniós tagállamok között. Az Oktatási Hivatalnak a 2018/2019-es második félévére vonatkozó adatai szerint a végzettség nélküli iskolaelhagyás több mint 60 ezer diákot veszélyeztetett (csak az általános iskolákban 50 ezret).” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2019)

2020: a koronavírus járvány miatti digitális oktatásban a hátrányos helyzetű gyerekeknek sérült az oktatáshoz való joga

“A digitális oktatás tovább súlyosbította az eleve hátrányos helyzetben lévő gyerekek oktatáshoz való tényleges hozzáférését a digitális eszközök hiánya, valamint a támogató közeg hiánya miatt. Különösen a roma diákokat sújtotta hátrányosan a digitális oktatási folyamatok kiforratlansága és a rossz minőségű digitális eszközök. (…) Az Állami Számvevőszék digitális oktatásról szóló elemzése is kiemeli, a folyamatos javulás ellenére az internet- és eszközellátottság nem minden gyermek részére állt rendelkezésre a távolléti oktatás időszakában.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2020)

2021: megalakul a pedagógus sztrájkbizottság

“2021. október 5-én, a Pedagógusok világnapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) bejelentette a sztrájkbizottság megalakulását és a tárgyalások kezdeményezését a kormánnyal „az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása, és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében”.” (forrás: Gyermekjogi jelentés 2021)

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Biztonságos, egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható – mi az? Az óvszer

Miért a biztonságos szex a jó szex? Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat, mely jó kiindulási alap lehet a biztonságos szexről szóló beszélgetéseknek.

Cikkajánló

×
×

Cart