Gyermekjogi jelentés

Olvasd el Gyermekogi Jelentésünket, amelyben évről évre összefoglaljuk azokat a legfontosabb eseményeket, jogszabály-változásokat, gyerekjogi témákat amelyek az adott évben a közbeszédet uralták.
Gyermekjogi Jelentés

Hintalovon

2020.06.03.

A Hintalovon Alapítvány éves átfogó vizsgálata azokról a gyermekjogi eseményekről, amelyek képet adnak a jogszabályi változásokról, a statisztikákról. Vizsgálja a gyermekjogok érvényesülését, számba veszi hogy milyen gyermekjogi témák uralták a közbeszédet: azaz hogyan gondolkodunk mi, felnőttek a gyerekekről.

Bízunk benne, hogy ezzel a jelentéssel olyan információforrást teremthetünk, amely növeli a gyermekjogi érzékenységet, és segíti mindazoknak a szakembereknek a munkáját is, akik gyermekjogokkal vagy a gyermekvédelemben dolgoznak. Alapítványunk 2017-ben publikálta az első Gyermekjogi Jelentését, ami 2016. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit mutatta be. Minden téma, amiről a hírek szóltak, minden kérdés, ami meghatározó és vitaindító volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, az bekerült az áttekintésbe. A jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a dokumentum a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhasson a társadalmat leginkább foglalkoztató gyermekjogi kérdésekről.

„Ne merüljenek feledésbe a viták, a problémák, de az elért eredmények se! Ez volt az alapvető célunk a jelentéssel. Mert amíg évről évre egyik botránytól haladunk a másikig, és minden vitát újra elölről kezdünk, addig nem fog változni semmi” – mondta Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi projektvezetője.

Hogyan dolgozunk?

A Gyermekjogi Jelentés értékalapú, gyermekjogi megközelítést alkalmaz, de nem értékelő , így például ajánlásokat sem tartalmaz. A jelentés előkészítése során három területről gyűjtöttünk információt: figyeljük az adott évben elfogadott, illetve hatályba lépett jogszabályokat és módosításokat, az év során publikált szakmai anyagokat, statisztikai és információs forrásokat illetve a gyermekjogi szempontból releváns tudósításokat, médiamegjelenéseket. Ez utóbbit azért tartjuk fontosnak, mert a média és a közbeszéd irányai képesek a döntéshozókat befolyásolni, akár konkrét jogszabály-változtatásokat is generálnak.


A Gyermekjogi jelentést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai csapata állította össze. A tervezet véleményezésére számos különböző szakembert kérünk fel minden évben. A jelentés főbb pontjait szakmai fórum elé visszük, és megvitatjuk az előkészítés során. A jelentés az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által 2014-ben Magyarország számára megfogalmazott “Záró észrevételek” struktúráját követi, a fejezetek betűjelei is ehhez igazodnak. A Gyermekjogi Jelentés angol és magyar nyelven is elérhető és készül egy gyerekeknek szóló változat a 18 éven aluliak számára, hiszen ez a munka leginkább róluk, nekik szól.

A jelentés alapkérdése: „Milyen volt gyereknek lenni Magyarországon? ” Erre próbál választ adni minden évben a Gyermekjogi Jelentés, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy mely gyermekjogi ügyben volt egyetértés a társadalomban, a szakmában vagy a politikai döntéshozók között.

Olvass bele a Gyermekjogi Jelentésekbe!

Lapozz bele a 2021-es Gyermekjogi Jelentésbe!

Magyar nyelvű Jelentések:

Gyerekeknek szóló Jelentések:

Angol nyelvű jelentések (EN):

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon?

További tartalmak a témában

ENSZ felmérés

ENSZ felmérés a gyermekjogok érvényesüléséről

Az ENSZ legfrissebb felmérésének célja, hogy feltérképezze a gyermekjogok hazai érvényesülésének helyzetét.

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány

ÖNKÉNTES projekt koordinátort keresünk!

Önkéntes projekt koordinátort keres a Hintalovon Alapítvány. Csatlakozz hozzánk, legyél te is hintalovas!

Űgy tűnik minden hibátlan

Úgy tűnik, minden hibátlan 

A gyerekek is megdolgoznak a sikerért, és lehet, hogy talán elérik céljukat, és elismert művésszé válnak. De nincs az a cél, amiért feláldozhatjuk a gyerekkorukat. Mi, felnőttek felelősek vagyunk értük. Rajtunk múlik, hogy boldog felnőttekké válnak-e.  

hogyan legyünk jobb szülők

(Nem csak) sportoló gyerekek szüleinek

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

28 pozitív mondat (Plakát)

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Számítanak a szavaid! -Megerősítő mondatok az iskolában

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan reagálhat pozitívan egy tanár a mindennapi helyzetekre. Próbáld ki ezeket a mondatokat!

Cikkajánló

×
×

Cart