Az ENSZ hivatalossá tette: a gyerekjogok az interneten is érvényesek

A Hintalovon elkészítette a Gyermekjogi Egyezmény új kommentárjának magyar fordítását a digitális gyerekjogokról.

Hintalovon

2021.04.29.

Óriási előrelépés történt a gyerekek érdekében, hivatalossá vált hogy a gyerekjogok az online térben is érvényesek! Ezt írta le az ENSZ legutóbbi határozata a gyerekek jogainak digitális térben való érvényesítéséről.

Megjelent az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének legújabb kommentárja a gyerekek jogainak digitális környezetben való érvényesüléséről.Bár egyelőre csupán néhány nyelven érhető el a kommentár az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának honlapján, az angol verzióról Alapítványunk önkéntes fordítócsapata nem hivatalos fordítást készített.

Míg az Egyezmény a gyermekjogokat az elmúlt évtizedekben kizárólag az offline térre vonatkozóan fogalmazta meg, addig az internet és a technológiai fejlődés időközben jelentősen alakította a gyerekek jogainak érvényesülését. A globális járványügyi veszélyhelyzet lendületet adott ennek az elmúlt évben: az oktatás, a társadalmi interakciók és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés az online térbe került, ami súlyosbítja a digitális szakadékot a világ számos részén. Az új kommentár kiemelkedően fontos lépést jelent a gyermekjogok védelmében, mivel a gyerekjogok online biztosítása a gyerekvédelem egyik kiemelten fontos témájává vált az elmúlt évek során.

Legfontosabb alapelvek

Az Egyezmény legfontosabb alapelvei – a diszkrimináció tilalma, a gyerek legfőbb érdeke, az élethez való jog, a gyerek véleményének tiszteletben tartása – mentén a dokumentum leírja, hogy az érintett államoknak konkrétan hogyan kell végrehajtaniuk, betartaniuk az Egyezményt a digitális környezetben. Pontos útmutatást nyújt a vonatkozó jogszabályi, szakpolitikai és egyéb intézkedésekről, melyek biztosítják az Egyezmény és a csatolt fakultatív jegyzőkönyvek szerinti kötelezettségeik betartását, tekintettel a legfontosabb digitális gyermekvédelmi kockázatokra és lehetőségekre is.

A gyerekjogok online is érvényesek

A kommentár emlékezteti az olvasót arra, hogy ugyanazok az elvek vonatkoznak az offline és online térben a gyermekek jogaira, tehát az alapelvek nagy része egyformán alkalmazható a digitális környezetben is. A szakmai anyag kitér továbbá az egyes ütköző gyermekjogok körültekintő egyensúlyára, a kormány és az üzleti és magánszektor közötti megosztott felelősségre, önellenőrzési feladatokra vagy az adatvédelmi és biztonsági kérdésekre is.

A magyar nyelvű fordítás* itt érhető el:

*A fordítás a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány önkéntes fordítói és lektorai segítségével valósult meg, nem tekinthető hivatalos fordításnak.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart