Az ENSZ hivatalossá tette: a gyerekjogok az interneten is érvényesek

Óriási előrelépés történt a gyerekek érdekében, hivatalossá vált hogy a gyerekjogok az online térben is érvényesek! Ezt írta le az ENSZ legutóbbi határozata a gyerekek jogainak digitális térben való érvényesítéséről.

Megjelent az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének legújabb kommentárja a gyerekek jogainak digitális környezetben való érvényesüléséről.Bár egyelőre csupán néhány nyelven érhető el a kommentár az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának honlapján, az angol verzióról Alapítványunk önkéntes fordítócsapata nem hivatalos fordítást készített.

Míg az Egyezmény a gyermekjogokat az elmúlt évtizedekben kizárólag az offline térre vonatkozóan fogalmazta meg, addig az internet és a technológiai fejlődés időközben jelentősen alakította a gyerekek jogainak érvényesülését. A globális járványügyi veszélyhelyzet lendületet adott ennek az elmúlt évben: az oktatás, a társadalmi interakciók és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés az online térbe került, ami súlyosbítja a digitális szakadékot a világ számos részén. Az új kommentár kiemelkedően fontos lépést jelent a gyermekjogok védelmében, mivel a gyerekjogok online biztosítása a gyerekvédelem egyik kiemelten fontos témájává vált az elmúlt évek során.

Legfontosabb alapelvek

Az Egyezmény legfontosabb alapelvei – a diszkrimináció tilalma, a gyerek legfőbb érdeke, az élethez való jog, a gyerek véleményének tiszteletben tartása – mentén a dokumentum leírja, hogy az érintett államoknak konkrétan hogyan kell végrehajtaniuk, betartaniuk az Egyezményt a digitális környezetben. Pontos útmutatást nyújt a vonatkozó jogszabályi, szakpolitikai és egyéb intézkedésekről, melyek biztosítják az Egyezmény és a csatolt fakultatív jegyzőkönyvek szerinti kötelezettségeik betartását, tekintettel a legfontosabb digitális gyermekvédelmi kockázatokra és lehetőségekre is.

A gyerekjogok online is érvényesek

A kommentár emlékezteti az olvasót arra, hogy ugyanazok az elvek vonatkoznak az offline és online térben a gyermekek jogaira, tehát az alapelvek nagy része egyformán alkalmazható a digitális környezetben is. A szakmai anyag kitér továbbá az egyes ütköző gyermekjogok körültekintő egyensúlyára, a kormány és az üzleti és magánszektor közötti megosztott felelősségre, önellenőrzési feladatokra vagy az adatvédelmi és biztonsági kérdésekre is.

A magyar nyelvű fordítás* itt érhető el:

*A fordítás a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány önkéntes fordítói és lektorai segítségével valósult meg, nem tekinthető hivatalos fordításnak.