A Pendula Óvoda is saját gyermekvédelmi irányelvet készít

A Pendula Óvoda is csatlakozott a NEMECSEK Programhoz és a Hintalovon Alapítvánnyal szorosan együttműködve készíti el saját gyermekvédelmi irányelvét.

Hintalovon

2022.04.26.

A Pendula Óvoda is csatlakozott a NEMECSEK Programhoz és a Hintalovon Alapítvánnyal szorosan együttműködve készíti el saját gyermekvédelmi irányelvét. 

Hatalmas lépés, ha egy szervezet úgy dönt, hogy felülvizsgálja jelenlegi kereteit, és lépéseket tesz azért, hogy minél biztonságosabban működjön. Egy közösség akkor működik megfelelően, ha minden tagja – felnőttek és gyerekek egyaránt – biztonságban érzi magát. A biztonságos működés alapja az átlátható keretrendszer, ami világos, egyértelmű és praktikus. Ezt a keretrendszert hívjuk mi gyermekvédelmi irányelvnek

A Pendula Óvoda négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Nonprofit intézményük az inkluzív szemlélet mellett köteleződött el. Ez egy nyitott, befogadó, kreatív műhely, ahol mindenki a saját ritmusában, a saját útját járva lehet a közösség része. Az óvoda az egyik szakmai programja a Világszép Alapítványnak, amely szintén rendelkezik már saját gyermekvédelmi irányelvvel.

Hisszük, hogy az óvoda, amely elköteleződik a befogadó, elfogadó szemlélet mellett, olyan alap értékekből indul ki, amely szem előtt tartja, hogy minden gyerek, gyerekeket körülvevő felnőtt, egyedi és különleges. A sokszínűséget értéknek tekintjük. Tudjuk, hogy az inklúzió egy folyamat, ami nem ér véget egy bizonyos ponton. A Hintalovon Alapítvánnyal együttműködve – a gyermekvédelmi irányelv kialakításával – egy olyan élő dokumentumot szeretnénk létrehozni, ami képviseli és védelmezi a gyerekek sokszínűségét. Bavalics Laura – vezető óvodapedagógus

Az inklúzió minden gyermek jelenlétéről, részvételéről és eredményességéről szól. Külön hangsúly van fektetve azokra a gyerekcsoportokra, akik a kirekesztődés (háttérbeszorulás), kirekesztés vagy az alulteljesítés veszélyének vannak kitéve. Az óvoda célja, hogy az egyéni differenciálás, fejlesztés mentén úgy alakítsák ki a nevelési, tanulási környezetet, hogy az megfeleljen a gyerekek sokféleségének.

Hogyan kezdjetek neki a gyermekvédelmi irányelv kidolgozásának?

A gyermekvédelmi irányelv akkor igazán hasznos, ha az adott szervezetre van szabva. Tehát tükrözi az elköteleződését, értékrendszerét, és jól illeszkedik a gyakorlati működéséhez, mindennapjaihoz. A gyermekvédelmi irányelv kidolgozásakor arra kell törekedni, hogy azt a közösség minden tagja sajátjának érezze, amelyben a gyerekek és a felnőttek szempontjai is megjelennek. Csak így válhat alkalmassá arra, hogy mindenki számára elfogadható és átlátható kereteket biztosítson.

Az irányelv megvalósításának első lépése az audit, ami során felmérjük, hogy milyen eszközök állnak jelenleg rendelkezésre, és mik hiányoznak a biztonságos működéshez. Az audit alapján kiderül, hogy milyen további lépésekre lesz szükségetek ahhoz, hogy az irányelvet meg tudjátok írni és a gyakorlatban valósítani. Ez elsőre egy bonyolult folyamatnak tűnik, de ingyenesen elérhető és letölthető, kész sablonokat és mintákat adunk hozzá, illetve ingyenes online tananyagot biztosítunk. Ráadásul ha egyszer végigcsináljátok, akkor az összes későbbi problémás kérdés megoldása egyszerűvé válik. És ami még ennél is fontosabb: az irányelv betartásával nem csak kezelhetőek lesznek az esetek, hanem megelőzhetővé válik a bántalmazás!

Amennyiben úgy döntötök, hogy ehhez a folyamathoz szeretnétek a Hintalovon Alapítvány segítségét is igénybe venni díjazás ellenében, írjatok nekünk!

Forrás: Pendula Óvoda

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Hézagok és a falak a gyermekvédelemben és az iskolákban

Hézagok és falak: – a gyermekvédelemben és az iskolában

Töltsd le  a Hézagok és falak című, szakmai lektorálásunkkal készült kiadványt, melynek szerzője 10 év nevelőszülői és napközis nevelői tapasztalait és történeit osztja meg!

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Cikkajánló

×
×

Cart