Sportolók, színészek, szakemberek együtt állnak ki a gyerekek biztonságáért

Átlátható keretek, biztonságos közösség - elindult a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának weboldala
NEMECSEK

Hintalovon

2023.10.25.

NEMECSEK Ernő nevét ötödik osztálytól kezdve mindenki ismeri. A Pál utcai fiúk története az összefogásról, az egymásra figyelésről és az elfogadásról legalább annyira szól, mint a támogatás fontosságáról, a közösség összetartó erejéről. Ezek az értékek a NEMECSEK Program alappillérei. Hiszen amikor egy szervezetnek gyerekvédelmi útmutatót fejlesztünk, akkor abban segítünk, hogy egy olyan közösség jöhessen létre – ha úgy tetszik, egy olyan Grund – ahol mindenki jól van, biztonságban, és a legjobbat hozhatja ki magából.

Mivel foglalkozik a NEMECSEK Program?

A Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programja abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat. A programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt évek hazai tapasztalatai alapján állítottuk össze. 2019 óta pedig tagjai vagyunk a világ legnagyobb, gyerekvédelmi útmutatókkal foglalkozó nemzetközi ernyőszervezetének, a Keeping Children Safe-nek. A program megalakulása óta már több mint 40 szervezetnek segítettünk gyerekvédelmi útmutató kidolgozásában.

Ez az a program, ami rendszerszinten segít és igazi szemléletváltást hozhat egy közösségen, intézményen belül a gyerekek biztonságával kapcsolatban. Erre pedig óriási szükség van.

Stáhly Kata, a NEMECSEK Program szakmai vezetője.

A gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelőssége, hogy a rájuk bízott gyerekek biztonságban legyenek. A biztonság nem csupán az esetek megfelelő kezelését jelenti. Azokat a tevékenységeket is, amelyeket az intézmény tesz azért, hogy megvédje a gyerekeket a bántalmazás minden formájától. Sok esetben a gyerekekkel foglalkozó, az ő biztonságukért és védelmükért felelős felnőttek tudják, hogy mi a teendő, hova kell fordulni, kinek kell jelezni, ha egy gyerek bajban van. Ugyanakkor nagyon sok szakember nem tudja pontosan, hogy mennyi mindent fontos még tudni és szem előtt tartani akkor, ha egy gyerek kapcsán felmerül a bántalmazás gyanúja.

Programunk azzal segít a közösségnek, hogy átláthatóvá teszi az esetek kezelését. Mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a nehéz helyzetekben kihez fordulhat tanácsért, kitől kérhet segítséget, hogyan jelezheti a helyzetet és jelzés esetén mi fog történni.

Már elérhető a program saját weboldala

Elkészült a NEMECSEK Program honlapja, ahol letölthető segédanyagok, hasznos plakátok és érdekes cikkek várják a gyerekek biztonsága iránt érdeklődőket. Az anyagokat különböző tematikák mentén rendezve találjuk attól függően, hogy nevelési-oktatási intézmények, sportszervezetek, önkormányzatok vagy egyéb szervezetek érdeklik az oda látogatót.

A NEMECSEK Program weboldalát népszerűsítő kampányban olyan elismert művészek, szakemberek, közéleti személyiségek és sportolók szólalnak meg, akiknek fontos a gyerekek biztonsága, mint például Hámori Gabriella, Szabó Simon, Jordán Adél, Epres Panni, Drávucz Rita vagy Cseh László.

A bántalmazás soha nem a semmiből jön, soha nem egy pofonnal kezdődik. Ismerjük fel a bántalmazás legapróbb jelét, és ne menjünk el mellette szó nélkül, ne maradjon következmények nélkül.

Szabó Simon, színész, rendező.

Elindult a NEMECSEK Sport Program

A weboldalon a NEMECSEK Sport Program részletes bemutatása is megtalálható. A program keretében a sportegyesületek is segítséget kapnak a gyerekvédelmi útmutató elkészítéséhez, illetve a gyerekekkel foglalkozó sportszakemberek tréningeket, képzéseket kérhetnek az alapítványtól. Az alapítvány elsőként a Szigetszentmiklós Női Kézilabda SE-vel dolgozott együtt, amely egyesület most már saját gyerekvédelmi útmutatót tudhat magának. Érdemes figyelni a honlapot, mert egyre bővül a sportszervezeteknek szóló letölthető segédanyagok száma is.

Drávucz Rita – világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja

Az edzői munkában nagyon fontos a sportolóval való közös gondolkodás, az olyan motiválás, amely nem megtörni, hanem felemelni akarja a sportolót. Nagyon sok tehetséges társam esett ki a versenyszerű sportból azért, mert kiégett, vagy nem bírta az embertelen bánásmódot. A jó edző bátorít, motivál. A szerepe kiemelt jelentőségű, hiszen mintát és engedélyt ad arra, hogy hogyan lehet, és hogyan nem lehet viselkedni egymással.

Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki a NEMECSEK Sport Program elindulását segítette szakértőként.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Hézagok és a falak a gyermekvédelemben és az iskolákban

Hézagok és falak: – a gyermekvédelemben és az iskolában

Töltsd le  a Hézagok és falak című, szakmai lektorálásunkkal készült kiadványt, melynek szerzője 10 év nevelőszülői és napközis nevelői tapasztalait és történeit osztja meg!

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart