A Gyermekhíd Alapítvány csatlakozott a NEMECSEK Programhoz

A Gyermekhíd Alapítvány gyermekvédelmi irányelvet készít a NEMECSEK Program keretében a Hintalovon Alapítvánnyal partneri együttműködésben.

Hintalovon

2021.09.28.

A Gyermekhíd Alapítvány gyermekvédelmi irányelvet készít a NEMECSEK Program keretében a Hintalovon Alapítvánnyal partneri együttműködésben.

A NEMECSEK Program azért jött létre, hogy segítsen a gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére. Így minden szereplő biztonságban érezheti magát a szervezeten belül. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott nemrégiben a Gyermekhíd Alapítvány, hogy a Hintalovon szakemberének segítségével létrehozhassák saját gyermekvédelmi irányelvüket.


A Gyermekhíd elődszervezete 2013-ban jött létre Közel Hozzánk néven diákkezdeményezésként. A szervezet 2017. augusztusától működik alapítványi formában, miután Vásáry Tamás karmester, zongoraművész felkarolta a kezdeményezést. 2020-ig Vásáry Tamás Gyermekvédelmi Alapítvány néven tevékenykedtek. 

A Gyermekhíd Alapítvány gyermekotthonban élő gyerekek és a velük foglalkozó nevelők és önkéntesek számára biztosít több oldalú támogatást, illetve szakmai fejlődést. Mindennapos gondoskodásukban és támogató programjaikban jelenleg 52 gyermek részesül.

A gyermekek számára egy három pillérű programot dolgoztak ki, amely az egyéni segítő kapcsolaton, támogató közösségen és mentálhigiénés segítségen alapul. Mentor-, pályakísérő- és mentálhigiénés programjaik hiánypótlónak számítanak, hiszen ezek nélkül az érzelmi és társadalmi stabilitás szinte elérhetetlen a gyerekek számára. Hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a gyermekekkel foglalkozó nevelőket megtámogassák, számukra szupervíziós segítséget biztosítanak.

A Gyermekhíd Alapítvány csapata, Takács Tímea (önkénteskoordinátor és rendezvényszervezvő), Kovács Orsolya (szakmai igazgató)
Molnár Ditte (kommunikáció és pr koordinátor), Fiszter Tamara (projektvezető), Joó Beatris (operatív igazgató) és a NEMECSEK Program szakmai vezetője, Vaskuti Gergő

A gyermekvédelmi irányelv elkészítésének két lépése van, az auditálás és az irányelv kidolgozása. Jelenleg a Gyermekhíd Alapítvány az első lépést, az auditálást végzi a NEMECSEK Program szakmai vezetőjének segítségével. Ez annak az áttekintését jelenti, hogy a szervezetnél milyen már meglévő szabályok és gyakorlatok védik a gyerekeket. Így az is kiderül, mivel lenne még fontos foglalkozni a nagyobb biztonság érdekében.

A második lépés a gyermekvédelmi irányelv kidolgozása lesz. Ez szorosan az auditálásra épül, amiből kirajzolódik, hogy milyen már meglévő válaszai vannak a szervezetnek, illetve melyek azok a kérdések, amelyek még megválaszolásra várnak. Ezeknek a gyűjteménye és összefoglalása alkotja majd a szervezet saját gyermekvédelmi irányelvének a gerincét.

Hogyan lehet csatlakozni a NEMECSEK Programhoz?

  • Önálló audit- és irányelvkészítés: gyermekvédelmi irányelvet a szervezetek önállóan is ki tudnak dolgozni az online videós tananyag, az ingyenesen elérhető segédanyagok, illetve letölthető minta gyermekvédelmi irányelv segítségével.
  • Audit- és irányelvkészítés az alapítvány tanácsadói közreműködésével: ekkor az online ingyenes tananyagok mellett az alapítvány díjazás ellenében segítséget nyújt az intézménynek az auditálás folyamatához. Emellett véleményezi és javaslatokat fogalmaz meg az elkészült gyermekvédelmi irányelvvel kapcsolatban.
  • Audit- és irányelvkészítés az alapítvánnyal partneri együttműködésben: az ingyenes online anyagok mellett az alapítvány díjazás ellenében segíti az auditálás folyamatát, majd  az irányelv is szoros együttműködés keretében készül el. Ezt követően az alapítvány tréningeket és képzéseket is tart az intézményben dolgozók számára. 

Ha te is részt vennél a NEMECSEK Programban és ehhez szeretnéd a segítségünket kérni, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Bugyiszabályok

Bugyiszabályok ovisoknak – Európa legnépszerűbb szexuális erőszak megelőző programja

Ismerd meg az óvodásoknak szóló szexuális erőszak megelőző kiadványt,a bugyiszabályokat!

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Cikkajánló

×
×

Cart