A gyerekek véleménye mindenhol számít – a NEMECSEK Programban is!

A NEMECSEK Programnak kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Tudd meg, hogyan dolgozunk együtt a Gyermekjogi Követekkel!

Hintalovon

2022.07.07.

NEMECSEK Programnak – akárcsak a Hintalovon Alapítvány többi programjának – kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Ez alatt azt értjük, hogy ténylegesen bevonjuk a gyerekeket több ponton is a munkánkba és valóban figyelembe vesszük a véleményüket, meglátásaikat. Ennek köszönhetően szoros együttműködésben dolgozunk a Gyerekrészvétel Programmal és a Gyermekjogi Követekkel

Miért fontos a gyerekek véleménye?

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye alapján a gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. A felnőtteknek elég információt és lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy véleményüket kialakíthassák és kifejezhessék. A gyerekek bevonása erősíti a gyerekek önbizalmát, biztonságérzetét és felelősségvállalását, segíti a demokratikus értékek kialakulását. Jobb döntésekhez vezet, mert a gyerekekkel közös gondolkozás hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat eredményez az őket érintő kérdésekben.

Kik azok a Gyermekjogi Követek?

A Gyermekjogi Követek fiatal kollégáink, az alapítvány 14-17 éves önkéntes csapata. Segítik a gyerekek szempontjainak megjelenését saját munkánkban, hazai és nemzetközi programokon, emellett önálló projekteken is dolgoznak. Céljuk, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a gyerekek véleményét.

Hogyan valósul meg a gyerekrészvétel a NEMECSEK Programban?

A Gyerekjogi Követekkel számtalan módon együtt dolgozunk. Egyrészt havonta egyeztetünk velük az éppen aktuális kérdéseinkről egy-egy projekthez kapcsolódóan. Ezeknek a megbeszéléseknek olyan kézzel fogható eredményei születtek, mint például a hogyan beszélj tanárként a háborúról anyagunk vagy hogy mit mondjon egy tanár iskolai bántalmazás esetén.

Másrészt gyakran csatlakoznak hozzánk egyes szakmai egyeztetéseken, fórumokon. Például a Budapest Bábszínházzal való együttműködésünk során egyik Gyermekjogi Követünk is csatlakozott a színház igazgatójával és több kollégájával zajló megbeszéléshez, amelyen a színház életében elképzelhető, gyerekeket érintő helyzetekről beszélgettünk. Mikor és hogyan lépjenek közbe a színház munkatársai, ha egy felnőtt kiabál egy gyerekkel? Mit csináljanak akkor, ha azt tapasztalják, hogy több gyerek csúfol valakit? Abban hiszünk, hogy ezekben a helyzetekben felmerülő igényeiket és szükségleteiket a gyerekek saját maguk tudják legjobban megfogalmazni!

Egy másik jó példa a valódi gyerekrészvétel megvalósítására, amikor Közösséggel a budaörsi gyermekek biztonságáért” elnevezéssel szakmai megbeszélést tartottunk, ahol a szakemberek a szülői munkaközösségek és diákönkormányzatok képviselőivel találkoztak. Az egyeztetésen két Gyermekjogi Követünk is részt vett. A találkozó során a szakemberek, gyerekek és szülők együtt gondolkodtak azon, hogy milyen lépéseket lehet tenni azért, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a budaörsi gyerekek.

2021-ben újtára indítottuk NEMECSEK Sport Programunkat, amelynek előkészítésébe ugyancsak bevontuk a gyerekeket. A program elindításának első fázisban alakult egy 7 fős, fiatal versenysportolókból álló Gyerek Tanácsadó Testület. Az ő értékes véleményük és egyedi látásmódjuk teszi igazán teljessé a program szakmai anyagainak összeállítását.

A gyerekekért dolgozni csak velük együtt érdemes! Ezt nemcsak a NEMECSEK Programban résztvevő szervezeteknek hangsúlyozzuk, hanem saját alapítványi munkánk során is mindig szem előtt tartjuk.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Tüntetni készül a gyereked?

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményét. 15 pontban összegyűjtöttük, diákként mit kell tudnia a tüntetésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart