A gyerekek véleménye mindenhol számít – a NEMECSEK Programban is!

A NEMECSEK Programnak kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Tudd meg, hogyan dolgozunk együtt a Gyermekjogi Követekkel!

Hintalovon

2022.07.07.

NEMECSEK Programnak – akárcsak a Hintalovon Alapítvány többi programjának – kiemelten fontos a valódi gyerekrészvétel. Ez alatt azt értjük, hogy ténylegesen bevonjuk a gyerekeket több ponton is a munkánkba és valóban figyelembe vesszük a véleményüket, meglátásaikat. Ennek köszönhetően szoros együttműködésben dolgozunk a Gyerekrészvétel Programmal és a Gyermekjogi Követekkel

Miért fontos a gyerekek véleménye?

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye alapján a gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. A felnőtteknek elég információt és lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy véleményüket kialakíthassák és kifejezhessék. A gyerekek bevonása erősíti a gyerekek önbizalmát, biztonságérzetét és felelősségvállalását, segíti a demokratikus értékek kialakulását. Jobb döntésekhez vezet, mert a gyerekekkel közös gondolkozás hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat eredményez az őket érintő kérdésekben.

Kik azok a Gyermekjogi Követek?

A Gyermekjogi Követek fiatal kollégáink, az alapítvány 14-17 éves önkéntes csapata. Segítik a gyerekek szempontjainak megjelenését saját munkánkban, hazai és nemzetközi programokon, emellett önálló projekteken is dolgoznak. Céljuk, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a gyerekek véleményét.

Hogyan valósul meg a gyerekrészvétel a NEMECSEK Programban?

A Gyerekjogi Követekkel számtalan módon együtt dolgozunk. Egyrészt havonta egyeztetünk velük az éppen aktuális kérdéseinkről egy-egy projekthez kapcsolódóan. Ezeknek a megbeszéléseknek olyan kézzel fogható eredményei születtek, mint például a hogyan beszélj tanárként a háborúról anyagunk vagy hogy mit mondjon egy tanár iskolai bántalmazás esetén.

Másrészt gyakran csatlakoznak hozzánk egyes szakmai egyeztetéseken, fórumokon. Például a Budapest Bábszínházzal való együttműködésünk során egyik Gyermekjogi Követünk is csatlakozott a színház igazgatójával és több kollégájával zajló megbeszéléshez, amelyen a színház életében elképzelhető, gyerekeket érintő helyzetekről beszélgettünk. Mikor és hogyan lépjenek közbe a színház munkatársai, ha egy felnőtt kiabál egy gyerekkel? Mit csináljanak akkor, ha azt tapasztalják, hogy több gyerek csúfol valakit? Abban hiszünk, hogy ezekben a helyzetekben felmerülő igényeiket és szükségleteiket a gyerekek saját maguk tudják legjobban megfogalmazni!

Egy másik jó példa a valódi gyerekrészvétel megvalósítására, amikor Közösséggel a budaörsi gyermekek biztonságáért” elnevezéssel szakmai megbeszélést tartottunk, ahol a szakemberek a szülői munkaközösségek és diákönkormányzatok képviselőivel találkoztak. Az egyeztetésen két Gyermekjogi Követünk is részt vett. A találkozó során a szakemberek, gyerekek és szülők együtt gondolkodtak azon, hogy milyen lépéseket lehet tenni azért, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a budaörsi gyerekek.

2021-ben újtára indítottuk NEMECSEK Sport Programunkat, amelynek előkészítésébe ugyancsak bevontuk a gyerekeket. A program elindításának első fázisban alakult egy 7 fős, fiatal versenysportolókból álló Gyerek Tanácsadó Testület. Az ő értékes véleményük és egyedi látásmódjuk teszi igazán teljessé a program szakmai anyagainak összeállítását.

A gyerekekért dolgozni csak velük együtt érdemes! Ezt nemcsak a NEMECSEK Programban résztvevő szervezeteknek hangsúlyozzuk, hanem saját alapítványi munkánk során is mindig szem előtt tartjuk.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Mi volt ma a suliban? 22 ötlet, hogy megtudd anélkül, hogy feltennéd ezt a kérdést

22 tipp amivel elindulhat egy jó beszélgetés.

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart