Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat egy gyerekekkel dolgozó szervezeten belül? – Beszélgetés a Piros Kakaóval

Hintalovon

2021.06.04.

Hogyan biztosítsuk a gyerekjogokat? Mi az a gyerekvédelmi jelzőrendszer? Szakmai beszélgetés a Hintalovon Alapítvány Nemecsek programjának keretében a Piros Kakaóval.

Május 29-én Vaskuti Gergővel, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK programjának szakmai vezetőjével konkrét eseteken, helyzeteken, dilemmákon keresztül beszélgettek gyerekjogokról, a gyerekek mindenek felett álló érdekéről és a gyermekvédelmi jelzőrendszerről.

A Piros Kakaó gyerekpszichodráma csoportok, kreatív, komplex eszköztárú programok és folyamatosan megújuló ötletek összessége. Heti rendszerességű gyerekpszichodráma csoportokat szerveznek. Emellett egyszeri rendezvények , tábor és workshop formájában is működik, 5-18 éves korú gyerekeknek és családjaiknak szólnak programjai. A Piros Kakaóra jellemző a kreativitás, a nyitottság, az odafigyelés, a komplexitás, a biztonságos közeg megteremtése. Fontos számukra a konstruktív megoldások keresése, az elfogadás, a kölcsönösség, az őszinteség, a támogatás, az értékítélet mentesség, a hitelesség. Munkájuk a prevenció, az elakadások mintázatának felülírása, az énerő fejlesztése. A résztvevők saját kincseinek felfedezése és akadályainak megérzése és legyőzése központi szerepet kap. A folyamat teljes egésszé a szülőkkel együttműködve, velük konzultálva és számukra visszajelezve válik.  Csapatukban elkötelezett és tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik a közvetlenséget és a szakmaiságot egyszerre képviselik. A Piros Kakaó csoport tagjai között pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, tanárok, drámapedagógusok, szociálismunkások, művészetterapeuták, alkotó fejlesztő Metamorphoses meseteraputák, gyerekpszichodramatisták (Kende Hanna féle módszer) dolgoznak. 

A gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás összefoglalása, a szervezeten belüli eljárások és felelősségek közös átgondolása a legfelkészültebb szakemberekkel dolgozó szervezetek számára is hasznos lehet. A közös gondolkodás ugyanis egyrészt „melegen tartja” az ismereteket, másrészt pedig segít azok összehangolásában és finomhangolásában. Ezeket a folyamatokat különösen megtámogatja egy gyermekvédelmi irányelv kidolgozása és alkalmazása, ebben nyújt segítséget a NEMECSEK program. A programhoz való csatlakozás lehetőségeiről itt lehet bővebben olvasni.

Többek között részletesen tárgyaltak olyan dilemmákat, amivel gyakran szembesülnek pszichológusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy mit kell tenni abban a helyzetben, amikor egy gyerek egy olyan titkot bíz ránk, amit az ő biztonsága érdekében meg kell osztanunk mással is? 

A képen a Piros Kakaó munkatársai (Soós Dóra: Piros Kakaó vezetője, gyermek-pszichodramatista, metamorphoses meseterepeuta, Berényi Márta: drámapedagógus, gyermek-pszichodramatista, Fazakas Mátyás: pszichológus hallgató. Gellért Fruzsina: klinikai szakpszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Mácsai Bálint: pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Pilz Fanni:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista, Vámosi Edit:  pszichológus,  gyermek-pszichodramatista) és Vaskuti Gergely, a NEMECSEK program szakmai vezetője látható a szakmai előadás közben.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart