NEMECSEK Sport

A Hintalovon Alapítvány új gyerekvédelmi program kidolgozásába kezd NEMECSEK Sport néven, melynek célja, hogy a sportoló gyerekek is nagyobb biztonságban legyenek.

Hintalovon

2021.11.24.

A Hintalovon Alapítvány új gyerekvédelmi program kidolgozásába kezd NEMECSEK Sport néven, melynek célja, hogy a sportoló gyerekek is nagyobb biztonságban legyenek. Ennek érdekében a sportélet hazai kiválóságaival és a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságával dolgozik. 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2 éve indította el a gyerekbántalmazás intézményi megelőzésével foglalkozó NEMECSEK Programját, amely óvodák, iskolák és más, gyerekekkel foglalkozó szervezetek gyermekvédelmi programjaként indult el. A munka során egyre nagyobb igény merült fel arra, hogy legyen elérhető egy, a sport speciális igényeire szabott, bárki által elérhető és alkalmazható gyermekvédelmi irányelv, amely segíti megelőzni a bántalmazást, és iránymutatásként szolgálhat minden gyerekekkel foglalkozó sportszervezetnek a hobbisporttól kezdve egészen a versenysportokig. 

A NEMECSEK Sport Program elindítását egy több, mint 1 éves gyermekjogi előkészítő munka előzte meg, a továbblépéshez és a sportélet speciális kihívásainak megértéséhez pedig a sport szakértőit hívta segítségül az Alapítvány. A munkát egy olyan Tanácsadói Testület segíti, ahol a sport jeles képviselőin túl az edzői, pszichológusi, szülői és sportszervezeti képviselők egyaránt aktívan részt vesznek. 

A Tanácsadó Testület tagjai:

  • Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
  • Csipes Tamara, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó
  • dr. Steinmetz Barnabás, kétszeres olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, ügyvéd, a BHSE Vízilabda-szakosztály igazgatója
  • Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
  • Faludi Viktória, tanácsadó szakpszichológus
  • Hegyi Dóra, világ- és Európa-bajnok sportaerobikos, edző és sportdiplomata
  • Ramocsa Gábor, testnevelő, gyógytestnevelő, mesterpedagógus, több válogatott erőnléti edzője
  • Sastin Marianna, világbajnok birkózó, a Vasas SC birkózó szakosztály társelnöke, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottság tagja
  • Szilágyi Liliána, ifjúsági olimpiai bajnok, Európa- bajnoki 2., világbajnoki 6. helyezett, olimpikon úszó
  • Tóth Balázs, világbajnok, Európa-bajnok edző
  • dr. Bodnár Ilona, szociológus, gyermekvédelmi szakember
  • Madarászné dr. Mező Boglárka (paralimpikon vívó, jogász)
  • Oltalom Sportegyesület

A gyerekeket sportolás közben érő bántalmazás nagyon összetett, sok olyan szereplője van, akiket látszólag a gyerekek érdeke tart egy platformon. Elengedhetetlen annak kimondása, hogy a sportoló gyerek is elsősorban gyerek, másodsorban sportoló, ezért kiemelten fontos, hogy meghatározzuk a gyerek legfőbb érdekét. A NEMECSEK Sport Program azért dolgozik, hogy olyan gyermekvédelmi irányelveket hozzon létre, amely a gyerekek biztonságát szolgálja és a bántalmazás megelőzését támogatja a sport világában. Széles körű, a szülőket, a gyerekeket és a sportvilág képviselőit egyaránt megszólító figyelemfelhívó kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a bántalmazás a sport világában sem elfogadható.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és dr. Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke aláírja az együttműködés

A Magyar Olimpiai Bizottság a legmesszebbmenőkig kiáll a gyerekek jogaiért és a sportolás biztonságos kereteinek megszilárdításáért. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal aláírt megállapodás a MOB számára nemcsak szimbolikus, hanem a hazai élsport aktuális problémáira is reflektáló stratégiai megállapodás. Alapvető feladatunknak érezzük a gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás elmélyítését, valamint átfogó, az olimpiai család számára iránymutató gyermekvédelmi irányelvek kidolgozását és alkalmazását. – Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

A szakmai munka alapját a Tanácsadó Testület véleménye valamint egy, a gyerekek tapasztalatainak és igényeinek megismerése jelenti. Ez utóbbi megvalósításához egy országos, a versenysportokban és az amatőr sportokban szereplő gyerekeket célzó kutatást készítünk, hogy valós képet kaphassunk és közvetíthessünk a gyerekek tapasztalatairól.

A sport világára vonatkozó programunk és a gyerekek biztonságával, jóllétével és a jogaik érvényesülésével kapcsolatos figyelemfelkeltés hatása túlmutat a sportban érintett gyerekek, családok és szakemberek körén. A NEMECSEK SPORT kapcsán érintett témák, mint például a gyermekbántalmazással szembeni a zéró tolerancia, a hatalmi helyzettel való visszaélés elutasítása, a túlzott elvárásokból fakadó feszültség – mind-mind olyan kérdés, amely a sportélet mellett az oktatást, a családi nevelést és általában a gyerekek mindennapjait is érinti, így a társadalom egészére is hatással van.

A program középpontjában a sportoló gyerekek állnak. Ennek megerősítésére alakult egy 7 fős, fiatal versenysportolóból álló Gyerek Tanácsadó Testület is. Az ő értékes véleményük és egyedi látásmódjuk teszi majd igazán teljessé a program szakmai anyagainak összeállítását. A program során megvalósuló kutatás pedig lehetőséget ad arra, hogy a kutatásban résztvevő felnőttek elmondhassák véleményüket, észrevételeiket, gyermekkori tapasztalataikat és szükségleteiket – hogy „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét, tapasztalatait.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

60 léleksimogató mondat – Plakát

Megerősítő, pozitív mondatok a mindennapi gyerekneveléshez: 60 jó mondat, amit neked is ismerned kell! Töltsd le plakátunkat!

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Cikkajánló

×
×

Cart