Gyermekjogok az orvosnál – hány éves kortól dönt a gyerek?

Mik a korhatárok? Mennyi idős korban, mihez van joga a gyereknek az orvosnál egyedül, és kísérővel? Miről kell tájékoztatni, és miről dönthet saját maga?
mennyi idős korban mihez van joga a gyereknek az orvosnál, gyerekjogok

Hintalovon

2019.06.06.

Érdemes átgondolnunk és a gyerekekkel is átbeszélni a rájuk vonatkozó szabályokat – ezzel is segítjük őket, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat, ha orvoshoz kerülnek. Ebben ad iránymutatást Könyves Krisztina, a Yelon-chatügyeletvezetője.

14 ÉV – TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG

Tizennégy év alatt jogilag cselekvőképtelennek számít minden gyerek. Ez azt jelenti, hogy nincs önálló döntési joga, ha orvoshoz megy, ezért is kell a szülőnek elkísérnie, az érzelmi támogatás mellett. Fontos ugyanakkor, hogy a tájékoztatáshoz való jog már ebben az életkorban is megilleti a gyereket, ezért az orvosnak úgy kell elmondania mindent a betegségről, illetve annak lehetséges gyógymódjáról, hogy azt ő is értse. 

16 ÉV – LÁTHATJÁK AZ ORVOSI IRATOKAT

Iratbetekintési joggal csak 16 éves kortól rendelkezik a gyerek, onnantól szabadon betekinthet a rá vonatkozó orvosi papírokba. 16 éves korig kötelező a szülők tájékoztatása arról, hogy a kiskorú miért volt orvosnál. Ezután a gyerek kérheti, hogy ne a szüleit tájékoztassák, de ebben az esetben is meg kell jelölni egy másik felnőttet.

18 ÉV – NEM KELL SZÜLŐI BELEEGYEZÉS

A nőgyógyászati rendelésen kicsit speciálisabbak a szabályok, 14 év alatti gyereket nem vizsgálhat meg a szakorvos a szülő jelenléte nélkül. 14 év felett is a szülő beleegyezése szükséges egészen 18 éves korig, bár a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg.

A szülőt kötelező tájékoztatni mindenről, ami a vizsgálat kapcsán felmerül. 14 év alatt fogamzásgátlót és esemény utáni tablettát is csak szülői beleegyezést követően írhat fel a szakorvos. Fogamzásgátló esetében éves kontroll javasolt, és ha semmilyen probléma nem lépett fel a szedése alatt, akkor szakorvos javaslatával a háziorvos, illetve iskolaorvos is felírhatja a tablettát. 14 éves kor felett az esemény utáni tabletta felírását szülői beleegyezés nélkül az orvos egyedi mérlegelés alapján dönti el.

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.)

forrás: Délmagyarország

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart