Internetes házirend: így segít a családi képernyőszabály

Sokat segíthet, ha családként rá tudunk nézni közösen, ki mit szeretne, mit vállal, és mit ígér - magának, és a többieknek. Az internetes házirend és közös képernyőszabályok ebben segítenek.
internetes házirend a családnak

Hintalovon

2019.06.13.

A 11-12 éves magyar gyerekek 71 százalékának van saját mobilja, és minden második regisztrált már valamely közösségimédia-oldalra, noha a hatályos szabályozás szerint 13 év az alsó korhatár. A 15-16 éves lányok több mint negyede számolt be arról, hogy az elmúlt 1 év során online zaklatásnak volt kitéve. Megkérdezték arról is a gyerekeket, hogy honnan informálódnak a biztonságos internethasználatról, mire 82 százalékuk azt felelte, a szüleitől. Ugyanerre a kérdésre az érintett szülők 27 százaléka a következő választ adta: sehonnan.

Szülőként elsődleges feladatunk, hogy megpróbáljunk jó példát mutatni – hangsúlyozza Drescher Barbara, a Yelon-chat ügyeletvezetője. – Jó módja lehet ennek, ha internetes házirendet írunk, amiben érdemes az alábbi felosztást alkalmazni: mit ígérünk meg közösen mint család, mit vállalunk szülőként és mit vállal a gyerek. Íme pár támpont, hogy milyen fogadalmakat érdemes tenni, de természetesen a család igényei szerint ezek alakíthatóak: 

KÖZÖS FOGADALOM „Mi, akik ebben a családban élünk, ígérjük, hogy az étkezést és a netezést mindig elválasztjuk, jelszavainkat rendszeresen cseréljük, tiszteletben tartjuk a másik magánéletét, levelezését.” 

SZÜLŐK FOGADALMA „Szülőként vállaljuk, hogy a házirend ránk is érvényes, az internetet nem használjuk büntetés- ként/jutalmazásként, a digitális eszközöket nem használjuk bébiszitternek.” 

GYEREKEK FOGADALMA „Gyerekként vállalom, hogy nem írok olyat senkinek, amit nem szeretnék, hogy nekem írjanak, ha észreveszem, hogy valakit a neten zaklatnak, szólok egy felnőttnek, úgy megyek el otthonról, hogy a telefonom fel van töltve.”

MEGEGYEZÉSSEL Fontos, hogy minden szabály közös megegyezéssel szülessen meg. Beszéljük át a gyerekünkkel, hogy melyik pontot miért tartjuk fontosnak, vitassuk meg, és biztassuk, hogy fejtse ki a véleményét.

Szükség esetén pedig ne féljünk kérdezni és segítséget kérni, hiszen a (digitális) szülőség tanulható.

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.)

forrás: Kisalföld

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ne legyen tabu!- Hogyan beszélj a gyerekeddel a menstruációról?

Annak ellenére, hogy természetes jelenség, nem könnyű beszélgetni a menstruációról. Mit mondjunk a gyerekünknek és hogyan? Válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Biztonságos, egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható – mi az? Az óvszer

Miért a biztonságos szex a jó szex? Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat, mely jó kiindulási alap lehet a biztonságos szexről szóló beszélgetéseknek.

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart