Internetes házirend: így segít a családi képernyőszabály

Sokat segíthet, ha családként rá tudunk nézni közösen, ki mit szeretne, mit vállal, és mit ígér - magának, és a többieknek. Az internetes házirend és közös képernyőszabályok ebben segítenek.
internetes házirend a családnak

Hintalovon

2019.06.13.

A 11-12 éves magyar gyerekek 71 százalékának van saját mobilja, és minden második regisztrált már valamely közösségimédia-oldalra, noha a hatályos szabályozás szerint 13 év az alsó korhatár. A 15-16 éves lányok több mint negyede számolt be arról, hogy az elmúlt 1 év során online zaklatásnak volt kitéve. Megkérdezték arról is a gyerekeket, hogy honnan informálódnak a biztonságos internethasználatról, mire 82 százalékuk azt felelte, a szüleitől. Ugyanerre a kérdésre az érintett szülők 27 százaléka a következő választ adta: sehonnan.

Szülőként elsődleges feladatunk, hogy megpróbáljunk jó példát mutatni – hangsúlyozza Drescher Barbara, a Yelon-chat ügyeletvezetője. – Jó módja lehet ennek, ha internetes házirendet írunk, amiben érdemes az alábbi felosztást alkalmazni: mit ígérünk meg közösen mint család, mit vállalunk szülőként és mit vállal a gyerek. Íme pár támpont, hogy milyen fogadalmakat érdemes tenni, de természetesen a család igényei szerint ezek alakíthatóak: 

KÖZÖS FOGADALOM „Mi, akik ebben a családban élünk, ígérjük, hogy az étkezést és a netezést mindig elválasztjuk, jelszavainkat rendszeresen cseréljük, tiszteletben tartjuk a másik magánéletét, levelezését.” 

SZÜLŐK FOGADALMA „Szülőként vállaljuk, hogy a házirend ránk is érvényes, az internetet nem használjuk büntetés- ként/jutalmazásként, a digitális eszközöket nem használjuk bébiszitternek.” 

GYEREKEK FOGADALMA „Gyerekként vállalom, hogy nem írok olyat senkinek, amit nem szeretnék, hogy nekem írjanak, ha észreveszem, hogy valakit a neten zaklatnak, szólok egy felnőttnek, úgy megyek el otthonról, hogy a telefonom fel van töltve.”

MEGEGYEZÉSSEL Fontos, hogy minden szabály közös megegyezéssel szülessen meg. Beszéljük át a gyerekünkkel, hogy melyik pontot miért tartjuk fontosnak, vitassuk meg, és biztassuk, hogy fejtse ki a véleményét.

Szükség esetén pedig ne féljünk kérdezni és segítséget kérni, hiszen a (digitális) szülőség tanulható.

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.)

forrás: Kisalföld

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Tanárként a digitális osztályteremben

A digitális oktatásra való átálláshoz kapcsolódó megnövekedett munkamennyiség, a bizonytalanság, a teljesen más tanítási felület sok feszültséget eredményezhet az amúgy is szorongással teli légkörben. Ami most történik, az egy életmódváltás az oktatásban részt vevő mindhárom szereplőnek: diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt. Nem fogjuk tudni azt folytatni, amit eddig csináltunk. Nem csak az osztályterem változott meg ezekben a napokban. A reális cél most nem az, hogy digitálisan leképezzük az iskolai viszonyokat, hanem hogy új alapokra helyezzük azokat. Az interaktív felületek többségét partneri viszonyokon és bizalmon alapuló kommunikációra tervezték – a tanítás mellett –  most a közösségélmény biztosítása, a források megosztása, a tanulás és a tudás áramlásának a rendszerezése, átcsoportosítása, priorizálása, az értékeléseknek pedig a számonkérés helyett a fejlesztő, megerősítő funkciója lehet kiemelt feladat. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  összeállított  egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.

Cikkajánló

×
×

Cart