Szolidaritás a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekkel és gyerekért dolgozó kollégáinkkal

Hintalovon

2022.02.24.

A gyermekek jogainak tiszteletben tartása a béke és a jólét alapja. A háború megtagadja a gyermekektől a jogot, hogy félelem nélkül nőjenek fel. Ez hatással van a mai gyermekekre és a jövő generációira is. Oroszország és Ukrajna is ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely világosan kimondja: ahhoz, hogy a gyerekek teljes mértékben felkészülhessenek a társadalomban való önálló életre, “a méltóság, a tolerancia, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében” kell nevelni őket. Az Eurochild hazai tagjaként szolidaritást vállalunk minden, a háborúban érintett, kiszolgáltatott gyerekkel és a gyermekekért dolgozó ukrajnai kollégáinkkal.

A Eurochild a gyerekekért dolgozó európai szervezetek és egyéni szakértők hálózata. 35 országból 191 tagot tömörít, melynek a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2019 óta tagja. Szolidaritásuk kifejezéseként állásfoglalásukat teljes terjedelemben közöljük:

Az Eurochild szolidaritást vállal az Ukrajnában élő gyermekekkel

Az Eurochild munkatársait lesújtotta az Ukrajnában kitört háború.

Szolidárisak vagyunk minden gyermekkel és szervezettel, akikkel az évek során együtt dolgoztunk. Bízunk abban, hogy a gyermekek jogainak védelmében és előmozdításában végzett munkájuk nem lesz hiábavaló. A háború kétségtelenül nehézségekkel és fájdalommal jár minden gyermek számára.  Különösen nehéz lesz azoknak a gyerekeknek, akik már eleve kiszolgáltatottak voltak – annak a 100 000 gyereknek, akik szülői gondoskodás nélkül nőnek fel gyermekvédelmi intézményekben.   

Mindannyiunk élete összefügg, hatással vagyunk egymásra. Ukrajna gyermekeinek szenvedése a mi szenvedésünk is. Tudjuk, hogy ez a háború egész Európában érezteti majd hatását, egy olyan időszakban, amikor a világjárvány máris elmélyítette az egyenlőtlenségeket és károsította a társadalmi kohéziót.

Oroszország és Ukrajna egyaránt ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amelynek preambulumában világosan kimondja, hogy ahhoz, hogy a gyermek teljes mértékben felkészülhessen a társadalomban való önálló életre, a gyermekeket “a méltóság, a tolerancia, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében” kell nevelni.

Az Eurochild egy olyan társadalmat képzel el,  ahol minden gyermek boldogan, egészségesen, magabiztosan és saját jogán megbecsült egyéniségként nő fel. Hisszük, hogy a gyermekek jogainak tiszteletben tartása a béke és a jólét alapja. Közös jövőnk attól függ, hogy a gyermekek félelemtől mentes környezetben nőnek-e fel. Ez az Ukrajnában élő gyermekekre is vonatkozik. 

A gyermekek emberi jogainak védelme és előmozdítása mellett elkötelezett szervezetek és egyének hálózataként egységesen kiállunk a háború ellen.  Felszólítunk minden felet, hogy állítsa le a háború eszkalálódását Ukrajnában, és hozzon intézkedéseket a gyermekek életét és jólétét fenyegető kockázatok csökkentésére.

Marie-Louise Coleiro Preca

Eurochild elnök

Jana Hainsworth

Eurochild főtitkár ”

Az anyagot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai fordították, így  nem minősül hivatalos fordításnak. Az állásfoglalás eredeti nyelven megismerhető ezen a linken.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Cikkajánló

×
×

Cart