Szolidaritás a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekkel és gyerekért dolgozó kollégáinkkal

Hintalovon

2022.02.24.

A gyermekek jogainak tiszteletben tartása a béke és a jólét alapja. A háború megtagadja a gyermekektől a jogot, hogy félelem nélkül nőjenek fel. Ez hatással van a mai gyermekekre és a jövő generációira is. Oroszország és Ukrajna is ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely világosan kimondja: ahhoz, hogy a gyerekek teljes mértékben felkészülhessenek a társadalomban való önálló életre, “a méltóság, a tolerancia, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében” kell nevelni őket. Az Eurochild hazai tagjaként szolidaritást vállalunk minden, a háborúban érintett, kiszolgáltatott gyerekkel és a gyermekekért dolgozó ukrajnai kollégáinkkal.

A Eurochild a gyerekekért dolgozó európai szervezetek és egyéni szakértők hálózata. 35 országból 191 tagot tömörít, melynek a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2019 óta tagja. Szolidaritásuk kifejezéseként állásfoglalásukat teljes terjedelemben közöljük:

Az Eurochild szolidaritást vállal az Ukrajnában élő gyermekekkel

Az Eurochild munkatársait lesújtotta az Ukrajnában kitört háború.

Szolidárisak vagyunk minden gyermekkel és szervezettel, akikkel az évek során együtt dolgoztunk. Bízunk abban, hogy a gyermekek jogainak védelmében és előmozdításában végzett munkájuk nem lesz hiábavaló. A háború kétségtelenül nehézségekkel és fájdalommal jár minden gyermek számára.  Különösen nehéz lesz azoknak a gyerekeknek, akik már eleve kiszolgáltatottak voltak – annak a 100 000 gyereknek, akik szülői gondoskodás nélkül nőnek fel gyermekvédelmi intézményekben.   

Mindannyiunk élete összefügg, hatással vagyunk egymásra. Ukrajna gyermekeinek szenvedése a mi szenvedésünk is. Tudjuk, hogy ez a háború egész Európában érezteti majd hatását, egy olyan időszakban, amikor a világjárvány máris elmélyítette az egyenlőtlenségeket és károsította a társadalmi kohéziót.

Oroszország és Ukrajna egyaránt ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amelynek preambulumában világosan kimondja, hogy ahhoz, hogy a gyermek teljes mértékben felkészülhessen a társadalomban való önálló életre, a gyermekeket “a méltóság, a tolerancia, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás szellemében” kell nevelni.

Az Eurochild egy olyan társadalmat képzel el,  ahol minden gyermek boldogan, egészségesen, magabiztosan és saját jogán megbecsült egyéniségként nő fel. Hisszük, hogy a gyermekek jogainak tiszteletben tartása a béke és a jólét alapja. Közös jövőnk attól függ, hogy a gyermekek félelemtől mentes környezetben nőnek-e fel. Ez az Ukrajnában élő gyermekekre is vonatkozik. 

A gyermekek emberi jogainak védelme és előmozdítása mellett elkötelezett szervezetek és egyének hálózataként egységesen kiállunk a háború ellen.  Felszólítunk minden felet, hogy állítsa le a háború eszkalálódását Ukrajnában, és hozzon intézkedéseket a gyermekek életét és jólétét fenyegető kockázatok csökkentésére.

Marie-Louise Coleiro Preca

Eurochild elnök

Jana Hainsworth

Eurochild főtitkár ”

Az anyagot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai fordították, így  nem minősül hivatalos fordításnak. Az állásfoglalás eredeti nyelven megismerhető ezen a linken.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

MInden gyereknek joga van a suliban

Minden gyereknek joga van a suliban …

Mit jelentenek a gyerekjogok az iskolában? Lehet-e enni a tanórán? Ki mehet-e a gyerek pisilni óra közben? Ha kíváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart