Gyerekek részvétele a rájuk vonatkozó eljárásokban – akkreditált hibrid ügyvédképzés – 2024. 06. 18. – EARLY BIRD

Hogy néz ki a gyerekrészvétel az ügyvédi gyakorlatban, és mit tehetsz azért, hogy ez gyerekközpontú módon valósuljon meg? Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!

Dátum

2024. 06. 18.

Időtartam

15.00-18.00

Kinek ajánljuk?

ügyvédeknek és érdeklődő felelős felnőtteknek

Akkreditált képzés

3 kredit

Előadók

dr. Gyurkó Szilvia, dr. Rácz Dominika és Merényi Dóra

Típus

online

Elérhetőség

Támogatási összeg

15 000 Ft

Tematika

1. blokk:

 • Gyerekekkel kapcsolatos adatok (hány gyerek él Magyarországon, veszélyeztetett gyerekek (alapellátás), családon kívül nevelkedő gyerekek (szakellátás), jelzőrendszeri működés
 • ENSZ Gyermekjogi Egyezmény, gyerekjogok rövid ismertetése tematikus bontásban (egészséges gyermekkor, védelem a káros hatásoktól, képességek kibontakozása, egyéb)
 • Gyermekbarát (gyermekközpontú) igazságszolgáltatás Magyarországon - fontosabb mérföldkövek
 • Meghallgató és terápiásközpontok, ezzel kapcsolatos statisztikák
 • Milyen gyerekjogoknak kell érvényesülni a különböző eljárásokban? (1991. évi LXIV. tv.)
 • Európa Tanács ajánlásai:
 • Gyermekközpontú igazságszolgáltatás
 • Gyermekbarát igazságszolgáltatás
 • Gyerekrészvétel, mint gyűjtőfogalom - mit takar?

 

2. blokk

 • Hogyan jelenhetnek meg a részvétellel kapcsolatos különböző megközelítések a gyakorlatban? - esettanulmányok, csoportfeladat
 • Alapelvek a gyerekekkel való közös munka során
 • Gyerekekkel való kommunikációt segítő és hátráltató eszközök: Mi segít? Mi hátráltat? Beszélgetés során mire érdemes figyelni? Mi a teendő, ha nehéz kapcsolódni, vagy ha egy gyerek nagyon zárt? Mire fontos figyelni, ha egy bántalmazott gyerekkel beszélünk?
 • Kérdések, Zárás

Leírás

A gyerekrészvétel egy gyűjtőfogalom. Azt jelenti, hogy a gyerekek részt vehetnek az őket érintő kérdésekben, és kifejezhetik a véleményüket. De önmagában egy jogszabály nem lesz elég ahhoz, hogy ez így is történjen. A gyerekre való valódi odafigyelés nem pipálható ki sablon levelekkel. A valódi részvételük nem egyszerűsíthető le formális nyilatkozatokra. Óriási különbség van aközött, hogy a felnőttek bevonják a gyerekeket a saját harcukba, vagy pedig ténylegesen elősegítjük a gyerekek részvételét az őket érintő eljárások során.  Ez utóbbihoz kell valaki, aki hangot ad a gyereknek, egy tér, ahol biztonságban érzi magát, egy közeg, aki meghallja őt és egy egy döntéshozó, aki figyelembe veszi a véleményét. Ügyvédként lehetsz bármelyik és mindegyik szereplője ennek a folyamatnak,

De hogy néz ez ki a gyakorlatban? Mit teszel, ha egy gyerek elárulja neked, hogy otthon bántalmazzák a szülei, de kéri, hogy ezt tartsd titokban? Ha egy gyerek egy olyan dologhoz ragaszkodik az eljárás során, amiről ügyvédként tudod, hogy az rosszabb neki, mint amit te javasolsz? Ha szülők úgy válnak, hogy a gyerekeknek nem mondanak semmit? Ha egy értelmileg enyhe fokban sérült gyerekkorú elkövetőt az ügyeletes rendőr hallgatja meg? Ilyen, és ehhez hasonló dilemmákat fogunk átbeszélni június 18-án. Jelentkezz, és tegyél te is egy olyan jövőért, ahol a gyerekek jól és biztonságban lehetnek!

A képzés nyilvántartási azonosító száma: NY003300/2024

A képzés online jelenléti formában valósul meg a Microsoft Teams felületén. A Jelentkezem gomb automatikusan átirányít az adományozási felületre, ahol az eseményhez való csatlakozáshoz szükséges link, valamint a képzésen való részvételhez kitöltendő kérdőív található. 

A képzést minimum 15 fő jelentkezése esetén tudjuk csak megtartani. 

Következő események

Gyerekjogok és a válás – akkreditált e-learning ügyvédképzés

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyakorlatorientált szakmai képzést hirdet gyerekeket érintő ügyekkel foglalkozó ügyvédeknek. Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!  

19 000 Ft

Gyerekek online biztonsága és védelme – akkreditált e-learning képzés

Milyen jogai vannak a gyerekeknek a digitális világban? Hogyan tudhatjuk őket online is biztonságban? Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!

15 000 Ft

A gyerekekkel szembeni erőszak és kortárs bántalmazás – akkreditált e-learning képzés

Mit jelent a gyerekbántalmazás és mit tehetünk ellene szakemberként? Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!  

15 000 Ft