Hogyan vettek részt a gyerekek a munkánkban 2022-ben?

A Hintalovon Alapítványban gyerekekkel közösen dolgozunk a gyerekjogokért. 2022-ben közel 40 gyerekkel dolgoztunk együtt, több mint 70 találkozót, megbeszélést tartottunk velük, és 20 projektbe vontuk be őket. Közös munkánkról most részletes beszámolót készítettünk.
How were children involved in our work in 2022?

Hintalovon

2023.02.10.

Gyerekekről gondolkodni csak velük együtt érdemes, ezért minden programunkban részt vesznek gyerekek. A 13-17 éves önkénteseinket egyedileg kialakított módszertan alapján, különböző szerepekben vonjuk be a munkánkba – a tanácsadástól kezdve a szemléletformálásig. Részvételüket a Gyerekvédelmi irányelv szabályozza, melyet évente felülvizsgálunk. 

Hány gyerekkel dolgoztunk együtt 2022-ben?

Az előző évekhez (2020, 2021) hasonlóan 2022-ben is kb. 35-40 gyerekkel dolgoztunk együtt, háromféle minőségben. 

 • A Gyermekjogi Követek szinte kollégaként vettek részt az alapítvány tevékenységeiben.
 • Egy külön gyerek tanácsadó csapatot hoztunk létre a gyerekbarát igazságszolgáltatással foglalkozó CLEAR-Rights projekt támogatására.
 • Alkalmi önkénteseket vontunk be egy-egy konzultáció, vagy az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) részeként.

Milyen témák kapcsán kérdeztük meg a velünk dolgozó gyerekek véleményét? 

Az iskola és oktatás, válás, tüntetések, háború, erőszak elleni védelem, online biztonság, a gyerekek biztonsága a sportban, gyerekbarát igazságszolgáltatás, a közösségek, gyermekvédelmi irányelvek mind olyan témák voltak, melyek kapcsán figyelembe vettük a gyerekek véleményét szakmai és kommunikációs anyagaink elkészítéséhez és segítettük annak megismerését.

2022 legfontosabb eredményei

 • Segítettük az Európa Tanácsot a gyerekek véleményének megismerésében, aki a szülők különválása és az állami gondozásba vétel kapcsán fogalmaz meg ajánlásokat a tagállamok számára. Gyerekkonzultációkat tartottunk itthon, összefogtuk és támogattuk a külföldi partnereket az ottani gyerek konzultációk lebonyolításában, és képviseltük a gyerekek véleményét Dublinban.
 • A gyerekek véleményét megismerve tájékoztató anyagokat készítettünk. Például az oktatás, a tüntetések és a gyerekek támogatása, a gyerekek erőszak elleni védelmében való részvétele kapcsán, illetve gyerekbarát interaktív tananyagot készítettünk a gyerekjogokról. Követeink részt vettek gyerekjogi óravázlatok, tájékoztatók elkészítésében, beleértve a NEMECSEK Program és az ukrán háborúval kapcsolatos anyagainkat.
 • 9-ről 18 főre bővült Gyermekjogi Követ csapatunk, ahová már 12-13 évesek és Budapesten kívül élő fiatalok is csatlakoztak. Velük szeptembertől új struktúrában dolgoztunk együtt, és kéthetente tartottunk személyes találkozókat.
 • Segítettük a gyerekek részvételét a gyerekbarát igazságszolgáltatás előmozdításáról szóló CLEAR-Rights projektben, melynek részeként az általunk facilitált gyerek tanácsadó testület videót készített a PILnet globális konferenciájára.
 • Gyerek Tanácsadó Testületet állítottunk fel a NEMECSEK Sport Program támogatására. 
 • A velünk dolgozó gyerekek több videót és podcastot készítettek a gyerekekkel szembeni erőszak és a gyerekbarát igazságszolgáltatás témájában.
 • Követeink részt vettek a közösségi gyermekvédelem előmozdítását célzó cselekvési terv elkészítésében és egy lakossági fórumon.
 • Követeink gondolatai bekerültek a 2021. évről szóló gyermekjogi jelentésbe. 
 • Gyerek önkéntesünk bekerült a Eurochild Gyerektanácsába.
 • Részt vettünk számos hazai és nemzetközi konferencián, előadtunk például a Keeping Children Safe globális konferenciáján, a Kamaszkonferencián, a CLEAR-Rights projekt keretén belül rendezett konferenciákon, a Gyermekjogi Civil Koalíció konferenciáján. 
 • Támogattuk, hogy magyar gyerekek is részt vehessenek nemzetközi konzultációkon és eseményeken, pl. az Európa Bizottság 14. Gyermekjogi Fórumán, vagy a nők jogairól szóló ENSZ konzultáción.
 • Rendszeresen végeztünk kockázatelemzést, és a Gyermekvédelmi irányelvünk a mindennapi gyakorlatot átszövő működése segítség volt abban, hogy a munkánk biztonságos legyen a gyerekek és a felnőttek számára is.

Hogyan dolgoztunk a gyerekekkel?

 • Különböző szerepben vontuk be a gyerekeket a munkánkba.
 • Bővült a gyerekekkel dolgozó felnőttek csapata.
 • Új struktúrát alakítottunk ki a velünk legszorosabban dolgozó gyerekek, a Gyermekjogi Követek bevonására.
 • Kifejezetten egy-egy projektre alakult gyerek csoportokkal is dolgoztunk.

A Gyerekrészvétel program 2022-es beszámolójával célunk, hogy áttekintést nyújtsunk a közös munkánkról, rámutassunk a gyerekek bevonásának sokszínű lehetőségeire, és hozzájáruljunk a jó gyakorlatok megismeréséhez és módszertani dilemmák megvitatásához.

Teljes szakmai beszámolónk itt található.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tanárként a digitális osztályteremben

A digitális oktatásra való átálláshoz kapcsolódó megnövekedett munkamennyiség, a bizonytalanság, a teljesen más tanítási felület sok feszültséget eredményezhet az amúgy is szorongással teli légkörben. Ami most történik, az egy életmódváltás az oktatásban részt vevő mindhárom szereplőnek: diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt. Nem fogjuk tudni azt folytatni, amit eddig csináltunk. Nem csak az osztályterem változott meg ezekben a napokban. A reális cél most nem az, hogy digitálisan leképezzük az iskolai viszonyokat, hanem hogy új alapokra helyezzük azokat. Az interaktív felületek többségét partneri viszonyokon és bizalmon alapuló kommunikációra tervezték – a tanítás mellett –  most a közösségélmény biztosítása, a források megosztása, a tanulás és a tudás áramlásának a rendszerezése, átcsoportosítása, priorizálása, az értékeléseknek pedig a számonkérés helyett a fejlesztő, megerősítő funkciója lehet kiemelt feladat. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány  összeállított  egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod és figyelembe venned, ha a gyerekek véleményére vagy kíváncsi, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Cikkajánló

×
×

Cart