Hogyan segíti Gyermekvédelmi irányelvünk a gyerekönkénteseinkkel való munkánkat?

A Gyermekvédelmi irányelv jelentőségéről, annak fejlődéséről és alkalmazásáról a Gyermekrészvétel programunk vezetője, Németh Barbara és Boudykis Anna, gyermekjogi követünk tartottak előadást a Keeping Children Safe online konferencia keretében.
gyerekvédelmi irányelv

Hintalovon

2022.10.28.

2022. szeptember 6. és 8. között a Keeping Children Safe online konferenciát tartott Child Participation in Safeguarding címmel, amelyen a Hintalovon Alapítvány is részt vett.  Gyermekrészvétel programunk vezetője, Németh Barbara és gyermekjogi követünk, Boukydis Anna az előadásukban bemutatták a Gyermekvédelmi irányelv jelentőségét és fejlődését a gyerekönkéntesekkel való munkánk során.

Az Alapítványban szoros együttműködésben dolgozunk kamaszok egy csoportjával (gyermekjogi követeinkkel), speciális, gyermekekből álló tanácsadó testületeket szervezünk, és időnként gyermekönkénteseket is bevonunk a munkánkba. Az Alapítvány Gyermekvédelmi irányelve szabályozza, hogy ez a kapcsolat és a gyerekek részvétele az Alapítvány tevékenységében biztonságos és érdemi legyen. Gyermekrészvétel programunk fejlődése során számos olyan helyzettel szembesültünk, amely Gyermekvédelmi Irányelvünket és gyakorlatunkat is kihívások elé állította. A konferencián bemutattuk ezt az utat és a főbb tanulságokat, amelyeknek főbb pontjait itt is összefoglaljuk.

Az elmúlt 7 évben több alkalommal is felülvizsgáltuk a Gyermekvédelmi Irányelvünket. Az egyik legnagyobb változtatás akkor történt, amikor a gyermekrészvétellel kapcsolatos különálló irányelvünket a Gyermekvédelmi Irányelvbe olvasztottuk, amely ezáltal már egy integráltabb megközelítést tükröz. A folyamatos felülvizsgálásnak köszönhetően az irányelvünkben és gyakorlatunkban a túlszabályozásról az egyszerűsítésre került át a hangsúly. Irányelvünk nem csak a bántalmazás minden formájától védi a gyerekeket, hanem attól is, hogy eszközként vagy díszletként használjuk őket, vagy részvételük csak látszólagos legyen.

Mit tartalmaz az irányelv?

Az irányelvben külön fejezetet szenteltünk annak, hogy hogyan vonjuk be és tájékoztatjuk a gyerekönkénteseket, miként vesznek részt az Alapítvány munkájában, mit teszünk a biztonságuk érdekében, és hogyan kommunikálunk velük és róluk.

Az irányelv kitér arra is, hogyan végzünk kutatásokat a gyerekek körében. A minőségi részvétellel kapcsolatos rendelkezések az etikai szempontok alapos vizsgálatát követelik tőlünk, amelyek sokszor a hagyományos etikai vizsgálatokhoz képest átfogóbb megközelítést, kockázatelemzést és pontosabb tervezést eredményeznek.

Az irányelv meghatározza, milyen módokon jelezhetik a gyerekek, ha sérelem érte őket vagy valami nem volt számukra kényelmes. Sok gyerekönkéntesünk közvetlenül is dolgozik a kollégáinkkal, ezért is nagyon fontos, hogy sokféle lehetőségük legyen azt jelezni az irányelv betartásáért felelős csoport felé, közvetlenül és közvetetten, illetve anonim módon is.

Gyerekeknek

Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy gyermekönkénteseink megismerjék az irányelvet  – személyesen is beszélgetünk velük róla, megkapják az irányelv gyermekbarát változatát, és egy online kvízt is kitöltenek, amely különböző eseteken keresztül világít rá a gyermekvédelmi szempontokra, az irányelv alkalmazására, jelentőségére. Igyekszünk az irányelvet kreatívan élővé tenni a gyerekek számára, ami azt is jelenti, hogy többször és hosszasan foglalkozunk vele. A sok idő és energia így is megéri. Hisszük, hogy ezeknek az alapelveknek és ismereteknek a lefektetése kiemelten fontos, és azt az üzenetet közvetíti a gyermekek számára, hogy tiszteljük, védjük, meghallgatjuk és komolyan vesszük őket. Azt tapasztaljuk, hogy az irányelv által kialakított keretek a mi kapcsolatunkon túl is hatnak a gyerekekre. Segít, hogy felismerjék, ha bántják őket vagy a társaikat, és bátorítja őket arra, hogy azt jelezzék egy olyan felnőttnek, akiben megbíznak.

Az irányelv a gyerekönkénteseink nyilvános eseményeken való részvételére is kitér. Ez azért is fontos, mert a jelenlegi társadalmi és politikai légkörben gyakran provokatívnak érzi a közönség, ha a gyerekek nyilvános vagy szakmai eseményen felszólalnak, mert a gyerekeket kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja. Fontosnak tartjuk, hogy ezekben a helyzetekben célzott kockázatelemzést végezzünk, megelőző intézkedéseket tegyünk, és felkészítsük a gyerekeket. Ugyanakkor azt is megtanultuk, hogy a bizalmon alapuló kapcsolat és a nyílt kommunikáció ugyanolyan fontos ahhoz, hogy a gyerek biztonságban érezze magát ezekben a szituációkban.

Az emberi jogi szervezeteknél történő önkénteskedést nem támogatják sokan, főleg nem az iskolák, ezért biztosak akarunk lenni abban, hogy a szülők is a gyerekek mellé állnak, és segítik gyermeküknek a szervezetünk munkájában való részvételét, és hogy ők is ismerik irányelvünket. Átfogó és a gyakorlatban működő gyermekvédelmi irányelvünk a biztonságos részvétel garanciája sok szülő és gyerek számára.

Megközelítésünk szerint a gyerekek biztonsága az egész közösségen múlik, a gyerekeket is ideértve. Gyermekvédelmi irányelvünk segített bizalmon alapuló kapcsolatot kialakítani a gyermekönkénteseinkkel, és nekünk, felnőtt munkatársaknak is biztonságérzetet ad.

Mit gondol az irányelvről gyermekjogi követünk?

„Gyermekjogi Követként – a Hintalovon gyerekeknek szóló, hosszú távú önkéntes programjának tagjaként – úgy tapasztaltam, hogy az Alapítvány Gyermekvédelmi irányelvének megismerését nagyon könnyen hozzáférhetővé tették számunkra. Amikor az Alapítványhoz csatlakoztam, sok időt fordítottunk arra, hogy mindenki megértse és elsajátítsa az irányelvet. Visszatekintve rájöttem, hogy a közösség az, ami a gyermekvédelmi irányelvet hatékonnyá teszi. Nem számít, milyen jól megfogalmazott a dokumentum, ha nincsenek olyan emberek, akik azt készek a gyakorlatban is alkalmazni, és akik elkötelezettek a benne foglalt értékek iránt. A gyerekek is részei ennek a közösségnek, ezért azt is bátorítják és komolyan veszik, hogy a gyerekek hozzátegyenek az irányelvhez, kérdezzenek róla, és az egész közösség számára elfogadható módon aktívan alkalmazzák.

Amikor a Hintalovon közösségéhez csatlakoztam és megismerkedtem a gyermekvédelmi irányelvvel, elkerülhetetlenül is összehasonlítottam ennek tapasztalatát az iskolai benyomásaimmal. Arra jöttem rá, hogy az iskolai házirend megismerése, átlátása nem kap kiemelt szerepet, csak konfliktushelyzetekben kerül elő. Ezzel szemben az Alapítvány gyermekvédelmi irányelvének megismerése sokkal hangsúlyosabb volt – egy mindent átfogó, élő dokumentum, amelynek alkalmazása természetes a mindennapokban, azzal a céllal, hogy mindenki biztonságban és jól érezze magát.

Megtanultam különbséget tenni a szigorú szabályok és az egészséges határok, keretek között – a Hintalovon gyermekvédelmi irányelve határozottan az utóbbi kategóriába tartozik.

Hiszem, hogy a jogaidról tanulni fontos és biztonságot nyújt, ehhez hasonlóan, a gyermekvédelmi irányelv ismerete is magabiztosabbá tett – megtudtam például, hogy kihez fordulhatok a nehéz helyzetekben, mit várhatok az alapítványi nyilvános szereplésektől, és segített, hogy biztonságban érezzem magam a Hintalovonnal való együttműködés során”  – mondta Boukydis Anna, Gyermekjogi Követ.

A teljes előadás megtekinthető a konferencia oldalán:

https://child-participation-in-safeguarding.heysummit.com

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart