Magyar fiatal is van a Eurochild Gyerektanácsában

Egy magyar fiatal is bekerült az egyik legnagyobb európai gyerekjogi szervezet, a Eurochild Gyerektanácsába.

Hintalovon

2022.07.13.

A Hintalovon Alapítvány 2018 óta tagja a legnagyobb európai gyermekjogi, gyermekjóléti ernyőszervezetnek, a Eurochildnak.

A Eurochild idén harmadszorra hirdetett felvételt a Gyerektanácsába (Eurochild Children’s Council), amelybe most először egy magyar fiatal is bekerült, a Hintalovon Alapítvány támogatásával, 10 másik európai országban élő gyerekkel együtt. A jelenlegi Gyerektanács tagjai két éven keresztül dolgoznak majd együtt tanácsadóként az Eurochild munkáját támogatva.

2022. májusában találkozott először élőben a Gyerektanács Brüsszelben, ahol megismerkedtek a szervezettel és egymással. Mór, a Gyerektanács magyar tagja mesélt az élményről:

Brüsszelben bemutatkoztunk, és végre találkoztam a többi ECC taggal is, és most nem egy apró dobozon a képernyőmön. Egy brüsszeli szállodában szálltunk meg, és ott, a legfelső emeleten zajlottak a találkozók. A személyzet bemutatta nekünk a Eurochildot és azt, hogy mit fogunk csinálni. Ezek után felírtuk a reményeinket, elvárásainkat (mire számítunk a két év alatt). A második napon az Európai Parlamentbe látogattunk el. Nagyon szép volt, és még EU-zászlót is kaptam. A harmadik, egyben utolsó napon találkoztunk az EU gyermekjogi biztosával. Nagyon kedves volt. A harmadik nap félbe volt szakadva, mert mindenkinek haza kellett mennie. Így hát elképesztő élménnyel érkeztem vissza Budapestre.

Mi a Eurochild?

A Eurochild az európai gyermekekkel és a gyermekekért dolgozó szervezetek és egyének hálózata. Egy közel 200 tagszervezetet tömörítő európai ernyőszervezet, ami a gyerekek jogaiért és jóllétéért dolgozik. Nemzetközi szinteken képviselik a gyermekjogokat a politikai döntéshozatalban, lobbiznak, nemzetközi kutatásokat és kampányokat folytatnak, szakmai támogatást nyújtanak. Céljuk, hogy elősegítsék a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztását Európában.

A gyerekek a saját életük szakértői. Lényeges, hogy részt vegyenek az őket érintő döntésekben. A Eurochild példát mutat, és elkötelezett amellett, hogy támogassa a gyermekek és fiatalok közvetlen bevonását a munkába, ennek egyik legfontosabb eleme a Gyerektanács. A szervezet különös hangsúlyt helyez arra, hogy támogassa a gyerekek részvételét az őket érintő kérdésekben, és hogy elősegítse, hogy a gyerekek véleményét figyelembe vegyék a kormányzati döntéshozatalban.

Az elmúlt években is együtt dolgozott a Hintalovon Alapítvány a Eurochild-dal gyerekrészvételi projektekben, konzultációkban, a gyerek önkéntesek is részt vettek nemzetközi fórumokon, konferenciákon. A közös munka Gyerektanácson keresztül is tovább folytatódik.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

×
×

Cart