Magyar fiatal is van a Eurochild Gyerektanácsában

Egy magyar fiatal is bekerült az egyik legnagyobb európai gyerekjogi szervezet, a Eurochild Gyerektanácsába.

Hintalovon

2022.07.13.

A Hintalovon Alapítvány 2018 óta tagja a legnagyobb európai gyermekjogi, gyermekjóléti ernyőszervezetnek, a Eurochildnak.

A Eurochild idén harmadszorra hirdetett felvételt a Gyerektanácsába (Eurochild Children’s Council), amelybe most először egy magyar fiatal is bekerült, a Hintalovon Alapítvány támogatásával, 10 másik európai országban élő gyerekkel együtt. A jelenlegi Gyerektanács tagjai két éven keresztül dolgoznak majd együtt tanácsadóként az Eurochild munkáját támogatva.

2022. májusában találkozott először élőben a Gyerektanács Brüsszelben, ahol megismerkedtek a szervezettel és egymással. Mór, a Gyerektanács magyar tagja mesélt az élményről:

Brüsszelben bemutatkoztunk, és végre találkoztam a többi ECC taggal is, és most nem egy apró dobozon a képernyőmön. Egy brüsszeli szállodában szálltunk meg, és ott, a legfelső emeleten zajlottak a találkozók. A személyzet bemutatta nekünk a Eurochildot és azt, hogy mit fogunk csinálni. Ezek után felírtuk a reményeinket, elvárásainkat (mire számítunk a két év alatt). A második napon az Európai Parlamentbe látogattunk el. Nagyon szép volt, és még EU-zászlót is kaptam. A harmadik, egyben utolsó napon találkoztunk az EU gyermekjogi biztosával. Nagyon kedves volt. A harmadik nap félbe volt szakadva, mert mindenkinek haza kellett mennie. Így hát elképesztő élménnyel érkeztem vissza Budapestre.

Mi a Eurochild?

A Eurochild az európai gyermekekkel és a gyermekekért dolgozó szervezetek és egyének hálózata. Egy közel 200 tagszervezetet tömörítő európai ernyőszervezet, ami a gyerekek jogaiért és jóllétéért dolgozik. Nemzetközi szinteken képviselik a gyermekjogokat a politikai döntéshozatalban, lobbiznak, nemzetközi kutatásokat és kampányokat folytatnak, szakmai támogatást nyújtanak. Céljuk, hogy elősegítsék a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztását Európában.

A gyerekek a saját életük szakértői. Lényeges, hogy részt vegyenek az őket érintő döntésekben. A Eurochild példát mutat, és elkötelezett amellett, hogy támogassa a gyermekek és fiatalok közvetlen bevonását a munkába, ennek egyik legfontosabb eleme a Gyerektanács. A szervezet különös hangsúlyt helyez arra, hogy támogassa a gyerekek részvételét az őket érintő kérdésekben, és hogy elősegítse, hogy a gyerekek véleményét figyelembe vegyék a kormányzati döntéshozatalban.

Az elmúlt években is együtt dolgozott a Hintalovon Alapítvány a Eurochild-dal gyerekrészvételi projektekben, konzultációkban, a gyerek önkéntesek is részt vettek nemzetközi fórumokon, konferenciákon. A közös munka Gyerektanácson keresztül is tovább folytatódik.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Tüntetni készül a gyereked?

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményét. 15 pontban összegyűjtöttük, diákként mit kell tudnia a tüntetésekről.

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? – Iskolai segédanyag az ENSZ gyerekjelentéshez

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Mi megkérdeztük a véleményüket! Töltsd le most az iskolai anyagot!

Cikkajánló

×
×

Cart