Ha nem ismered fel a szexuális zaklatást, védekezni sem tudsz ellene

A gyerekekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén.
Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon és az Európa Tanács

Hintalovon

2019.11.30.

Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Európa Tanács.

A gyerekek felével nem beszélnek a szexualitásról, többségük semmilyen információt nem kap arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.

Gyerekbarát kiadvány a szexuális zaklatás megelőzésére

Az Európa Tanács megbízásából készült el a Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója. A gyerekekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A tipikus helyzetek megerősítik a gyerekeket abban, hogy merjenek beszélni a szexualitásról és az őket érintő nehéz helyzetekről. A jelenetek abban is hasznos tippeket adnak a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért.  

A szexuális erőszak megelőzésében és az áldozatok segítésében a legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő információhoz jussanak, és ne maradjanak egyedül a kérdéseikkel. Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel.

Az 5200 fő bevonásával készült  Te hogy látod? – gyerekjogi kutatás szerint a hazai családok felében beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitásról (47%), az online biztonságról (50%), míg a gyerekek jogai csak a családok harmadában kerül szóba (35%). A gyerekek jelentős részével pedig egyáltalán nem beszélnek arról, hogy miképp ismerjék fel a zaklatást, mit tegyenek, ha bántják őket. A magyar családokban a gyerekek 40%-a, az iskolában 62%-uk nem nem kap információt arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, zaklatást, és kitől kérhet segítséget.  

Egy kiadvány, amit gyerekekkel szerkesztettek

A nemzetközi kiadványt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerekek részvételével készítette. A gyerekeknek fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány hasznos, hiteles és közérthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakult ki a koncepció, a jelenetek, a párbeszéd és az arculat is.

– Ez egy gyerekeknek szóló anyag, és mi tudjuk a legjobban, hogyan gondolkodnak a gyerekek ilyen helyzetben, milyen kérdések merülhetnek fel, vagy az információk mennyire érthetők. Ezért nagyon fontos, hogy részt vehettünk a projektben – mondta a közös munka kapcsán Sarang Nikoletta, a Hintalovon Alapítvány fiatal kollégája, gyermekjogi követe.

Körbement pár meztelen kép a neten

Az Ez már szexuális zaklatás? című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült annak érdekében, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat. A dialógusokban a fiatalok tanárokkal, pszichológusokkal és más bizalmi személyekkel beszélgetnek arról, hogy mit tehetnek, ha például körbement pár meztelen fotó a suliban, ha a tesitanár fogdosta a diákokat, ha randira hívott valakit egy ismeretlen.

Beszélgetnek arról, mi a teendő, ha valakivel kapcsolatban rossz érzéseik vannak, és bántó szándékra gyanakodnak, ha megfenyegették őket, ha szeretik a másikat, de még nem akarnak lefeküdni vele, vagy ha büntetőeljárás indul. A jelenetek hasznos tippeket adnak a gyerekeknek arról, hogy hová fordulhatnak konkrét segítségért, és megerősítik őket abban, hogy lehet, sőt kell beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről. 

– Nem minden gyerek tudja, hova fordulhat segítségért, és nincs mindenkinek egy olyan biztos ember az életében, akivel ilyen problémákat meg tud beszélni. Ezért hasznos nagyon, hogy ez fenn lesz a neten, és biztos forrásból lehet tájékozódni. Az összes jelenet olyan, amiről hallottunk már, és lehet, hogy a közelünkben is megtörtént valakivel – fűzte hozzá Sarang Nikoletta gyermekjogi követ. 

A kiadvány a szülők, pedagógusok munkáját is segítheti a kényes témák feldolgozásában. A kiadvány ingyenesen letölthető az Alapítvány honlapjáról, az anyagról szóló kisfilm pedig megtalálható a YouTube-on:

A Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója

Az Európa Tanács Lanzarote Egyezménye a gyerekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szól. Magyarország 2010-ben írta alá, és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény gyerekbarát változata elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.  

Képek: Getty Images.

forrás: femina.hu

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

5+1 indok, amiért érdemes a gyereked bevonni a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a gyerekednek, ha őt is bevonod a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes a gyerekedet is bevonni az őt érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart