Ha nem ismered fel a szexuális zaklatást, védekezni sem tudsz ellene

A gyerekekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén.
Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon és az Európa Tanács

Hintalovon

2019.11.30.

Gyerekeknek szóló kiadványt készített a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Európa Tanács.

A gyerekek felével nem beszélnek a szexualitásról, többségük semmilyen információt nem kap arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, kitől kérjen segítséget. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány letölthető kiadványt készített a kamaszoknak a szexuális zaklatás felismeréséhez.

Gyerekbarát kiadvány a szexuális zaklatás megelőzésére

Az Európa Tanács megbízásából készült el a Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója. A gyerekekkel közösen készített nemzetközi kiadvány több fiatal történetébe nyújt betekintést, amelyből kiderül, mi számít zaklatásnak, mi történik, ha valaki bűncselekményt követ el, és mit lehet tenni visszaélés esetén. A tipikus helyzetek megerősítik a gyerekeket abban, hogy merjenek beszélni a szexualitásról és az őket érintő nehéz helyzetekről. A jelenetek abban is hasznos tippeket adnak a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért.  

A szexuális erőszak megelőzésében és az áldozatok segítésében a legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő információhoz jussanak, és ne maradjanak egyedül a kérdéseikkel. Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel.

Az 5200 fő bevonásával készült  Te hogy látod? – gyerekjogi kutatás szerint a hazai családok felében beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitásról (47%), az online biztonságról (50%), míg a gyerekek jogai csak a családok harmadában kerül szóba (35%). A gyerekek jelentős részével pedig egyáltalán nem beszélnek arról, hogy miképp ismerjék fel a zaklatást, mit tegyenek, ha bántják őket. A magyar családokban a gyerekek 40%-a, az iskolában 62%-uk nem nem kap információt arról, hogyan ismerje fel a bántalmazást, zaklatást, és kitől kérhet segítséget.  

Egy kiadvány, amit gyerekekkel szerkesztettek

A nemzetközi kiadványt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerekek részvételével készítette. A gyerekeknek fontos szerepük volt abban, hogy a kiadvány hasznos, hiteles és közérthető legyen. Véleményüket figyelembe véve alakult ki a koncepció, a jelenetek, a párbeszéd és az arculat is.

– Ez egy gyerekeknek szóló anyag, és mi tudjuk a legjobban, hogyan gondolkodnak a gyerekek ilyen helyzetben, milyen kérdések merülhetnek fel, vagy az információk mennyire érthetők. Ezért nagyon fontos, hogy részt vehettünk a projektben – mondta a közös munka kapcsán Sarang Nikoletta, a Hintalovon Alapítvány fiatal kollégája, gyermekjogi követe.

Körbement pár meztelen kép a neten

Az Ez már szexuális zaklatás? című kiadvány kifejezetten 12–18 évesek számára készült annak érdekében, hogy a gyerekek konkrét példákon keresztül ismerhessék meg a szexuális zaklatás, kizsákmányolás tipikus formáit, illetve a büntetőeljárást érintő jogaikat. A dialógusokban a fiatalok tanárokkal, pszichológusokkal és más bizalmi személyekkel beszélgetnek arról, hogy mit tehetnek, ha például körbement pár meztelen fotó a suliban, ha a tesitanár fogdosta a diákokat, ha randira hívott valakit egy ismeretlen.

Beszélgetnek arról, mi a teendő, ha valakivel kapcsolatban rossz érzéseik vannak, és bántó szándékra gyanakodnak, ha megfenyegették őket, ha szeretik a másikat, de még nem akarnak lefeküdni vele, vagy ha büntetőeljárás indul. A jelenetek hasznos tippeket adnak a gyerekeknek arról, hogy hová fordulhatnak konkrét segítségért, és megerősítik őket abban, hogy lehet, sőt kell beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről. 

– Nem minden gyerek tudja, hova fordulhat segítségért, és nincs mindenkinek egy olyan biztos ember az életében, akivel ilyen problémákat meg tud beszélni. Ezért hasznos nagyon, hogy ez fenn lesz a neten, és biztos forrásból lehet tájékozódni. Az összes jelenet olyan, amiről hallottunk már, és lehet, hogy a közelünkben is megtörtént valakivel – fűzte hozzá Sarang Nikoletta gyermekjogi követ. 

A kiadvány a szülők, pedagógusok munkáját is segítheti a kényes témák feldolgozásában. A kiadvány ingyenesen letölthető az Alapítvány honlapjáról, az anyagról szóló kisfilm pedig megtalálható a YouTube-on:

A Lanzarote Egyezmény gyerekbarát verziója

Az Európa Tanács Lanzarote Egyezménye a gyerekek szexuális kizsákmányolás és szexuális zaklatás elleni védelméről szól. Magyarország 2010-ben írta alá, és 2015-ben ratifikálta. Az Egyezmény gyerekbarát változata elsőként magyar és angol nyelven elérhető, de az Európa Tanács oldalán hamarosan további nyelveken is hozzáférhető lesz.  

Képek: Getty Images.

forrás: femina.hu

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

A Hintalovon is támogatja az Európai Bizottság gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről szóló javaslatát

A Hintalovon Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi képviselője is támogatja az Európai Bizottság a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről és leküzdéséről szóló rendelettervezetét.

A felnőttek 73%-a szerint a gyerekek nincsenek biztonságban online

 

Az ENSZ hivatalossá tette: a gyerekjogok az interneten is érvényesek

A Hintalovon elkészítette a Gyermekjogi Egyezmény új kommentárjának magyar fordítását a digitális gyerekjogokról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kapcsolattartás, láthatás a járvány idején

Összeszedtük azokat a legfontosabb szempontokat, amik szülők számára fontosak lehetnek, amikor megállapodást kötnek, hogyan alakuljon át a kapcsolattartás a gyerek érdekében. Töltsd le kiadványunkat!

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Cikkajánló

×
×

Cart