Erzsébet Ifjúsági Alap: Az Iskolai közösségi szolgálat jó gyakorlatairól

A Hintalovon Alapítvány előadóként vett részt az Erzsébet Ifjúsági Alap a koronavírus alatti iskolai közösségi szolgálatról szóló szakmai napján.

Az Erzsébet Ifjúsági Alap szakmai börzéjét Kisfaludy László, a Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkár nyitotta meg, illetve Rácz Zsófia, a Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkár köszöntötte még a résztvevőket. A szakmai nap fő kérdése, hogy hogyan lehet a koronavírus idején, online teljesíteni az érettségihez szükséges iskolai közösségi szolgálatos órákat. Az Alapítvány Gyerekrészvétel Programja a “Jó gyakorlatok” programpontban osztotta meg tapasztalatait a gyerekekkel való közös munkáról és az online iskolai közösségi szolgálatról.

A Hintalovon Alapítvány a kezdetek óta dolgozik gyerekekkel, hosszútávú önkéntességben. Tavaly nyáron már iskolai közösségi szolgálatra és alkalmi önkéntesnek is tudtak a fiatalok jelentkezni az Alapítványhoz. 2021 tavaszán az online térben is lehetőséget biztosítottak az érettségi előtt állóknak arra, hogy a saját ütemükben, otthonról végezhessék el a közösségi szolgálatot. A Gyerekrészvétel Program folyamatosan dolgozik azon, hogy a gyerekekkel való közös munka valódi, biztonságos és etikus legyen, valamint hogy az Alapítványon belül és azon kívül is segítse a gyerekek részvételét más szervezetekben.

Az iskolai közösségi szolgálatról szóló ajánlás tartalmazza, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt: mi a célja, mire kell figyelni. A kiadvány gyerekeknek szól, de a szülőknek, tanároknak is segítség lehet ahhoz, hogy a gyerekekkel közösen végiggondolják a lehetőségeket.

Kiemelt kép innen