Szexuális nevelés képzéscsomag gyermekvédelemben dolgozóknak

Jelentkezz képzésünkre még ma, és tanulj kedvezményesen szexuális nevelésről, gyerekjogokról és gyakorlati módszerekről még ma!  

Dátum

Bármikor elvégezhető

Időtartam

15 órás e-learning + 8 órás személyes képzés

Kinek ajánljuk?

gyerekvédelemben dolgozó szakembereknek

Akkreditált képzés

24 kredit

Előadók

dr. Gyurkó Szilvi és Merényi Dóri

Típus

online

Elérhetőség

Támogatási összeg

35 000 Ft

Tematika

  • A gyerekjogok és a szexuális nevelés közötti összefüggés, a Gyermekjogi Egyezményben való megjelenése
  • Milyen a valódi szexuális nevelés, és miben több ez a felvilágosításnál?
  • Konkrét eszközök, feladatok a gyerekekkel való beszélgetés megsegítéséhez
  • Mi a teendő, ha már "megtörtént a baj" - hogyan lehet elég jól reagálni, ha a gyerek jelez - konkrét eszközökkel és feladatokkal megsegítve a visszaélések kezelését
  • Mit tehetsz a szexuális visszaélések megelőzéséért, hogyan beszélgess a gyerekekkel a határaikról, és többek között a bugyiszabályokról?
  • Különböző életkorú gyerekek egy gondozási helyen, és az ebből adódó, szexuális neveléssel összefüggő kihívások
  • A trauma élmények, a krízisekkel teli gyermekkor hatásainak, ezeknek az élményeknek a jeleinek, tüneteinek, és azok kezelési lehetőségeinek átbeszélése - a trauma-szenzitív gyermekvédelem módszertan
  • Kiscsoportos gyakorlatok, melyek során átbeszéljük többek között a következő eseteket (1) a gyerek mutatja a szexuális abúzus tüneteit, de az aktájában nem szerepel, hogy eljárás indult volna, vagy a bántalmazás ténye; (2) a gyerek emberkereskedelemmel, prostitúcióval érintett, másokat is be akar ebbe vonni a gyerekközösségből; (3) a gyerek provokatívan viselkedik a nevelővel/felnőttekkel - viselkedése nyíltan szexuálisan kihívó.

Leírás

A képzéscsomag tartalma

A szexedukációs képzéscsomag az alábbi képzéseket tartalmazza:

Miért fontos a szexuális nevelés? c. akkreditált e-learning képzés, mely egyéni ütemben, otthonról végezhető, és 16 kreditpontot lehet szerezni.

  • Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, és a szexuális nevelés egy nagyon fontos eszköz a gyerekkori abúzusok és visszaélések (ideértve valamennyi bántalmazási formát) megelőzésére. A gyerekjogi megközelítés is ezt erősíti meg: a család és a gyereket körülvevő felelős felnőttek, szakemberek közös felelőssége, hogy a gyereket 18 éves koráig megfelelő védelemben részesítsék és gondoskodjanak róluk, biztosítva, hogy aktív részesei lehessenek a saját életüknek. Elsődlegesen a szülő feladata, felelőssége, hogy a gyerekének a szexuális nevelést biztosítsa. Azonban az a gyerek, akinek a családjában ez nem történik meg, óhatatlanul nagyobb veszélynek van kitéve a bántalmazás és erőszak, az ártalmas és veszélyes hatások, illetve az internet és a tömegmédia szexualizált vagy pornográf tartalmaival kapcsolatban. Ilyenkor a szociális szférában dolgozó szakembereknek sokszor nagyobb felelősségük van a gyerekek szexuális nevelésében. A képzés minden olyan szakembernek készült, akik szexuális edukáció témájáról szeretnének tájékozódni, kíváncsiak ennek szükségességére, prevenciós jellegére, a szexedukáció valódi jellemzőire, és arra, hogy szakemberként milyen felelősségünk van abban, hogy a gyerekeknek egészséges legyen testképe, énképe, érzelmi biztonsága, és tisztában legyenek a határaikkal is.

Szexuális nevelés a gyakorlatban c. személyes továbbképzés, mely november 6-án, Budapesten kerül megrendezésre.

  • A “Szexedukáció a gyakorlatban: Módszertani tréning a szakellátásban dolgozóknak” elnevezésű egynapos továbbképzésünket azzal a céllal állítottuk össze, hogy minél hatékonyabb segítséget tudjunk nyújtani azoknak a szociális szakembereknek, akik családjukon kívül nevelkedő gyerekekkel dolgoznak. A szexedukációval kapcsolatos igényfelmérés során komoly problémaként jelezték a terepen dolgozó szakemberek, hogy nem kapnak segítséget azoknak a speciális helyzeteknek a megelőzésére és kezelésére, amelyek lakásotthonokban, gyermekotthonokban, nevelőszülőknél, különleges vagy speciális intézményekben élő gyerekeknél előfordulhatnak. A képzésen ezért egy szűk fókuszú szexuális edukációs felkészítésen vehetnek részt a szakemberek.

A képzésekről többet a képzések neveire kattintva olvashat.

Kapcsolódó tartalmaink

Következő események

Gyerekek részvétele a rájuk vonatkozó eljárásokban – 2024. 11. 28. (akkreditált)

Hogy néz ki a gyerekrészvétel az ügyvédi gyakorlatban, és mit tehetsz azért, hogy ez gyerekközpontú módon valósuljon meg? Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!

17 500 Ft

Szexuális nevelés a gyakorlatban 2. (akkreditált)

Minden gyereknek joga van a biztonsághoz, a szexuális visszaélésektől való védelemhez - bármilyen speciális is a helyzete. Jelentkezz módszertani képzésünkre, és ismerd meg azokat a konkrét eszközöket, melyek szakemberként segíthetnek Téged a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések megelőzésében!

25 000 Ft

Gyerekekkel szembeni erőszak (akkreditált)

Mit jelent a gyerekbántalmazás és mit tehetünk ellene szakemberként? Többet szeretnél tudni? Jelentkezz még ma akkreditált képzésünkre!  

15 000 Ft