Gyerekszemmel nyitottan- Évközi beszámoló a Gyermekjogi Követek munkájáról

Hintalovon

2021.09.02.

2021-ben megújult a gyermekjogi Követ csapat és megújultak a módszerek is, új projektek indultak.

Az Alapítvány Gyermekjogi Követei a 14–17 éves önkéntes munkatársaink. A pandémia másfél évében nem csak a zárás és a nyitás hullámai voltak jelen az életükben, de ez a csapat is rendkívül sokat változott létszámában, működésében egyaránt. A tavalyi létszámbővítés után 15 fővel fogtak munkának, majd 18. születésnapok egész sorát ünnepelték a követeink, ami egyben azt is jelentette, hogy búcsút kellett venni a gyerekek többségétől.

2021-ben változott a feladatkörök, projektek elosztásának módszere: minden követ választott magának egyet a két nagy projektből, mellette pedig felosztották az alkalmi felkéréseket, teendőket. A gyerekközösség együtt is kidolgozott és megvalósított egy saját projektet: ez lett a Kamasz Kapu podcast, amivel új jelmondatot is talált magának a követ-csapat: Gyerekszemmel, nyitottan.

Legfontosabb munkáink

Munkánk középpontjában az a kérdés állt, hogyan járulhatunk hozzá a gyerekek biztonságához ma Magyarországon?

A csapat egyik fele, Elza, Gergő és Rozi a Nemecsek Program munkájába kapcsolódtak be. Ők az iskolán és egyéb, gyerekek látogatta intézményeken belüli biztonságra fókuszáltak. Szakértőinktől széles képet kaptak a bullying működéséről, valamint arról, hogy milyen megközelítési módjai léteztek eddig a kortárs, vagy felnőtt-gyerek bántalmazás megelőzésének, illetve kezelésének. Véleményeztek a már meglévő gyermekvédelmi irányelveket és részt vesznek újak kidolgozásában, például a Budapest Bábszínház számára. Ősszel egy speciális terület feltérképezésének is nek fognak a Nemecsek és a Gyerekrészvétel Programmal közösen: a sport világában vizsgálják majd bántalmazást, és keresnek megoldásokat a visszaszorítására.

A csapat másik fele, Andris, Lambi és Magdi a nemzetközi együttműködés keretében zajló Te hogy látod a bántalmazást? kutatásban vettek részt. A Magyarország mellett Albániában, Moldovában, Romániában és Szlovákiában is megvalósuló kutatás azt vizsgálja, hogy mit azonosítanak a gyerekek bántalmazásként és mire reagálnak a szűkebb csoportjaikban (pl. családban, baráti körön belül) és tágabb közösségeinkben (pl. lakókörnyezet, település). A felnőttek körében zajló felmérés mellett egy teljes, a gyerekek véleményére fókuszáló kérdőív sorozatot dolgoztak ki szakértőink a követekkel közösen:

  1. meghatározták a kutatási kérdéseket,
  2. kidolgozták a módszertant, azaz, hogy konkrét esetekben kérjük ki a válaszadó gyerekek véleményét,
  3. és részt vettek a kérdőívek terjesztésében is.

Jelenleg már az eredmények feldolgozásánál tart a projekt, amiben szintén részt vesznek a követek. A kutatás eredményeit együttesen tesszük közzé 2021 végén a Hintalovon weboldalán, az eredmények alapján cselekvési javaslat is készül a közösségek megerősítéséért.

Szülő-gyerek kommunikáció kihívásai

A Gyermekjogi Követek harmadik projektje saját kezdeményezésre jött létre, így a gyerekek határozták meg a témát, a célt és az eszközt egyaránt. Számos saját élményt, kérdést, problémát megosztottak egymással a szexuális felvilágosítás tabuitól kezdve az online és offline konfliktusok kezelésén át a kamaszkor általánosabb kérdéseiig, amik végül összeértek egy témában: a szülő-gyerek kommunikáció kihívásaiban. Célként ennek elősegítését és fejlesztését tűzték ki. A projekt részeként egy podcast adás koncepcióját dolgozták ki a követek. Ahogy minden projektjükben, úgy ebben is támogatták a munkájukat állandó mentoraik, Palotay Lilla és Márton Gábor Csaba. A felkészülésben segítségükre volt Győri Zoltán, a Mit játsszunk? Youtube-csatorna tartalomkészítője is. A Kamasz Kapu podcast első anyagát itt érhető el.

A követek további tevékenysége

  • meghívást kaptak az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára gyermekjogi esetek véleményezésére;
  • képviselték a gyerekek véleményét a TELEKOM Podcastjában;
  • elmondták a véleményüket a pandémia utáni visszatérésről a WMN.hu-n;
  • prezentálták a munkájukat az INCLUDE nemzetközi konferencián.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart