Gyerekeknek is elérhetők az ENSZ ajánlásai

A "Te hogy látod?" kutatás eredményeiből gyerekeknek készült anyag arra is alkalmas, hogy a tanárok, szülők beszélgessenek a gyerekekkel a jogaikról és kortársaik helyzetéről.
te hogy látod, ensz kutatás

Hintalovon

2020.05.30.

2020 elején mutatta be az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a Magyarország számára készült ajánlásait arról, milyen intézkedéseket tart fontosnak a gyerekek jogainak érvényesüléséért. A kormány, civil szervezetek és gyerekek részvételével zajló jelentéstétel eredményét összegző Záró észrevételek most a gyerekek számára is megismerhetők.

2019-ben 5300 gyerek mondta el a véleményét az ENSZ-nek arról, hogy milyen Magyarországon gyereknek lenni. A “Te hogy látod?” kutatás célja az volt, hogy a kormány és a civil szervezetek mellett a gyerekek véleményét is figyelembe tudja venni az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, mikor javaslatokat fogalmaz meg Magyarország számára a gyerekek helyzetének javítása érdekében. Ezeket a javaslatokat összegzik a Záró észrevételek, mely egyelőre angolul elérhető az ENSZ hivatalos felületén.

Miért fontos a gyerekrészvétel, és hogy erről a gyerekek is tudjanak?

A gyerekek valódi részvételének feltétele, hogy visszajelzést kaphassanak arról, hogyan vették figyelembe a véleményüket. Ezért készítettünk egy kiadványt nekik, melyből minden gyerek, aki kitöltötte a kérdőívet, vagy akit érdekelnek az eredmények és az ajánlások, megismerhetik azt. A kiadvány sorra veszi, hogy milyen jogai vannak egy gyereknek, mit gondolnak róluk a “Te hogy látod?” kutatás eredményei szerint, és mit kell tenni az ENSZ szerint.

Témák:

  • Számít a gyerekek véleménye?
  • Felkészít a suli a jövőre?
  • Beszélnek otthon a gyerekekkel a jogaikról és a kötelességeikről?
  • Biztonságban érzik magukat a gyerekek?
  • Milyen esélyekkel indulnak a gyerekek?
  • Mi a helyzet a családdal?
  • Egészségesen tudnak felnőni a gyerekek?
  • Hova fordulhatsz segítségért?

A kiadványról cikksorozat indult a yelon.hu-n, és alkalmas arra is, hogy a tanárok, szülők a beszélgessenek a gyerekekkel a jogaikról és kortársaik helyzetéről.

További tartalmak a témában

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Beavatási szertartások: Középiskolások véleményére kíváncsi a Hintalovon

Sokak tapasztalata, hogy a gólyaavatások beavatási szertartásai nem mindenki számára jó élmény. Sokszor megalázóak a feladatok és nem mindig arról szól az esemény, amiről kellene, hogy összekovácsolja a társaságot. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gólyatáborok, gólyaavatók témájában gyűjti a jó gyakorlatokat hogy ezzel segítse a pozitív változást a témában.

Menjen vagy ne menjen? – Gyakori kérdések és válaszok

A gyerekes családok életét nagyban befolyásolja az oktatási intézményekre a járványhelyzetben vonatkozó zárási és nyitási szabályok. Sok kérdést kaptunk az április 19-i újranyitással kapcsolatban, mivel számos egyedi szempont merülhet fel a családok életében, amit mind mérlegelniük kell ahhoz, hogy a legjobban dönthessenek a saját biztonságukról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! (Plakát)

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart