Gyerekeknek is elérhetők az ENSZ ajánlásai

A "Te hogy látod?" kutatás eredményeiből gyerekeknek készült anyag arra is alkalmas, hogy a tanárok, szülők beszélgessenek a gyerekekkel a jogaikról és kortársaik helyzetéről.
te hogy látod, ensz kutatás

Hintalovon

2020.05.30.

2020 elején mutatta be az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a Magyarország számára készült ajánlásait arról, milyen intézkedéseket tart fontosnak a gyerekek jogainak érvényesüléséért. A kormány, civil szervezetek és gyerekek részvételével zajló jelentéstétel eredményét összegző Záró észrevételek most a gyerekek számára is megismerhetők.

2019-ben 5300 gyerek mondta el a véleményét az ENSZ-nek arról, hogy milyen Magyarországon gyereknek lenni. A „Te hogy látod?” kutatás célja az volt, hogy a kormány és a civil szervezetek mellett a gyerekek véleményét is figyelembe tudja venni az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, mikor javaslatokat fogalmaz meg Magyarország számára a gyerekek helyzetének javítása érdekében. Ezeket a javaslatokat összegzik a Záró észrevételek, mely egyelőre angolul elérhető az ENSZ hivatalos felületén.

Miért fontos a gyerekrészvétel, és hogy erről a gyerekek is tudjanak?

A gyerekek valódi részvételének feltétele, hogy visszajelzést kaphassanak arról, hogyan vették figyelembe a véleményüket. Ezért készítettünk egy kiadványt nekik, melyből minden gyerek, aki kitöltötte a kérdőívet, vagy akit érdekelnek az eredmények és az ajánlások, megismerhetik azt. A kiadvány sorra veszi, hogy milyen jogai vannak egy gyereknek, mit gondolnak róluk a „Te hogy látod?” kutatás eredményei szerint, és mit kell tenni az ENSZ szerint.

Témák:

  • Számít a gyerekek véleménye?
  • Felkészít a suli a jövőre?
  • Beszélnek otthon a gyerekekkel a jogaikról és a kötelességeikről?
  • Biztonságban érzik magukat a gyerekek?
  • Milyen esélyekkel indulnak a gyerekek?
  • Mi a helyzet a családdal?
  • Egészségesen tudnak felnőni a gyerekek?
  • Hova fordulhatsz segítségért?

A kiadványról cikksorozat indult a yelon.hu-n, és alkalmas arra is, hogy a tanárok, szülők a beszélgessenek a gyerekekkel a jogaikról és kortársaik helyzetéről.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jé, ezt nem is tudtam…- Menstruációról gyerekeknek

Mindent a menstruációról. Gyerekeknek szóló kiadványunkban összeszedtük a menstruációval kapcsolatos legfontosabb információkat! Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart