Segítség, kiközösítenek! Mit tehetek, hogy ez megváltozzon?

Nagyon fontos tudnod, hogy amennyiben kiközösítenek téged, az nem a te hibád. Éppen emiatt érdemes egy olyan emberrel beszélned, akiben megbízol, és tudod, hogy támogatni fog téged - a lényeg, hogy ne maradj egyedül ezzel a helyzettel.
kiközösítés segítség mit tegyek

Hintalovon

2019.09.21.

Szinte nem létezik olyan ember a földön – vagy csak nagyon kevés –, akit nem közösítettek ki gyermekkorában. Azonban felnőttkorban sem ritka, hogy megtörténik – elég csak a munkahelyi belharcokra gondolni. A felnőtteknek ugyanakkor nagyobb mozgásterük van, több döntést tudnak hozni az életükben, és több tapasztalattal rendelkeznek, mint a gyerekek. Ezáltal kevésbé kiszolgáltatottabbak a bántalmazóval szemben, ami a csoportos formáját illeti.

A törzsi társadalmakra jellemző legsúlyosabb büntetés a kiközösítés (volt), amibe a feljegyzések szerint bele is lehet halni, hiszen ilyenkor senki nem szólhat és érintkezhet a kiközösítettel. Így ezt mindenki próbálja elkerülni, akár úgy, hogy előbb kezdi el a gúnyolódást és a kizárást, hogy nehogy neki legyen ebben része. Vagy az is előfordulhat, hogy korábbi élményére alapozva inkább elkerüli a csoportokat, visszahúzódik. De pozitív kimenetellel is végződhet: ha proaktívan tesz a közösségért, hogy ez ne forduljon elő mással, másik közösségben.
 

Amennyiben te is áldozat vagy, a legfőbb kulcs a kommunikáció

Nagyon fontos tudnod, hogy amennyiben kiközösítenek téged, az nem a te hibád. Éppen emiatt érdemes egy olyan emberrel beszélned, akiben megbízol, és tudod, hogy csak támogatna téged, és segítene abban, hogy jobban érezd magad. Megpróbálhatsz azokkal a személyekkel is kommunikálni, akik kiközösítenek, amennyiben nem tartasz tőlük, és nem félsz attól, hogy még jobban eldurvult a helyzet. Természetesen mindezt úgy érdemes csinálni (ami nem könnyű), hogy a lehető leghiggadtabb marad az ember, még akkor is, amennyiben a kiközösítő egyén/csoport provokálni próbálja

Amikor fizikai vagy lelki terrorral is jár a kiközösítés, és ennek te (is) az áldozata vagy, mindenképpen kérj segítséget egy felnőttől! Ha nem tudod, kihez fordulhatnál, a Yelon chaten (yelon.hu) és a Kék Vonal telefonszámán (116 111) név nélkül, ingyenesen beszélgethetsz. Meghallgatnak, és közösen gondolkodnak veled a lehetséges megoldásokon. 

A cikk a Yelon közreműködésével készült. Ha szívesen olvasnál még szexről, kapcsolatokról, a tested működéséről, látogass el a weboldalukra! A Yelon egy anonim chatet is működtet, ahol a 10–18 évesek saját kérdéseiket tehetik fel szakembereknek, és bármiről beszélgethetnek, ami érdekli őket.

forrás: glamour.hu

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

5+1 indok, amiért érdemes a gyereked bevonni a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a gyerekednek, ha őt is bevonod a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes a gyerekedet is bevonni az őt érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Kapcsolattartás különválás után

Kapcsolattartás különválás után – Ajánlások a gyerek korához, egyedi szükségleteihez

Hogyan szervezzük a kapcsolattartást a válás, különválás után? Gyermekközpontú ajánlás és szempontrendszer a különváláshoz.

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Cikkajánló

×
×

Cart